Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ενστάσεις για την προετοιμασία της επίσκεψης

Την ...«κεραυνοβολημένη» παρίστανε απ' το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση, όταν ο Τ. Ερντογάν με τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ έθετε στο «τραπέζι» εκ νέου τις τουρκικές διεκδικήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, διατύπωσε τον προβληματισμό και τα ερωτήματα της κυβέρνησης, που τις προηγούμενες μέρες δήλωνε αισιόδοξη για την επίσκεψη καλλιεργώντας προσδοκίες για τα αποτελέσματά της, παρότι παραμένει αναλλοίωτο το πλαίσιο εντός του οποίου κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα.

Και τα άλλα κόμματα, όμως, εστίασαν τις παρεμβάσεις τους στο επιμέρους ζήτημα της προετοιμασίας της επίσκεψης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας δήλωσε, προσπερνώντας το ευρύτερο πλαίσιο των ανταγωνισμών στην περιοχή, ότι η «αρμονική συνύπαρξη των δύο λαών απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση (...) Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας (...) Σε ό,τι αφορά, τέλος, την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Ελληνες».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, επίσης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψής του», γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο αλλά κυρίως επικίνδυνο για τη χώρα». Καταλήγοντας χρέωσε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για τα όσα συνέβησαν, που γυρίζουν σημαντικά βήματα πίσω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως ανέφερε.

Το Ποτάμι ανέφερε ότι οι «επισκέψεις σε επίπεδο αρχηγού κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία», ότι οι τοποθετήσεις Ερντογάν «εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη συγκυρία», που «αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων».

Τέλος, η Ενωση Κεντρώων αναφέρει πως «η Τουρκία τα θέλει όλα (...) Ο φίλος μας ο κ. Ερντογάν, τελικά, πήρε από τον κ. Τσίπρα αυτό που ήθελε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ