Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΕΒ
Σε αναζήτηση «επενδυτών» με κράχτη την αντιλαϊκή πολιτική

Στις ΗΠΑ για συζητήσεις με «επενδυτές» μεταβαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της «Capital Link», αναφορικά με το ζήτημα των επενδύσεων στην Ελλάδα, που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στις 11 Δεκέμβρη.

Το «παρών» θα δώσουν και εκπρόσωποι εγχώριων τραπεζικών ομίλων, «θεσμών» του κουαρτέτου, ξένοι «επενδυτές» και funds κ.ά., ενώ στα ζητήματα που θα συζητηθούν βρίσκονται οι παρουσιάσεις των εξελίξεων και «μεταρρυθμίσεων» στην ελληνική οικονομία, τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η Ενέργεια, οι υποδομές, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ναυτιλία κ.ά.

Βέβαια, ο καλύτερος κράχτης στην επιχείρηση προσέλκυσης «επενδυτών» είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενόψει και των νέων αντιλαϊκών νομοσχεδίων και διατάξεων που θα κατατεθούν στη Βουλή με φόντο το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης». Σε αυτό το φόντο, η πλευρά του ΣΕΒ διαβλέπει ευκαιρίες ανάκαμψης για τα επιχειρηματικά κέρδη. Ειδικότερα, οι εγχώριοι βιομήχανοι, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» τους, τονίζουν ότι η ανάκαμψη αυτή συντελείται «σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει κατά το μάλλον ή το ήττον διασφαλισθεί με τη μείωση των συντάξεων κατά 14% μεσοσταθμικά από 1/1/2019 και τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020».

Ενδοαστικές κόντρες για την εμβάθυνση της ΟΝΕ

Την ίδια ώρα, νέα πεδία ενδοαστικών διαιρέσεων και ανταγωνισμών αρχίζουν να εκδηλώνονται αναφορικά με τις πτυχές της «εμβάθυνσης» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), με βάση βέβαια και τη σχετική δέσμη προτάσεων που δημοσιοποίησε η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Υπάρχει έντονα το αίσθημα στο Γιούρογκρουπ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διάκριση ανάμεσα στον ρόλο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, και τον ρόλο της Κομισιόν, η οποία είναι ο φύλακας των συνθηκών», επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος, Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο οι προτάσεις της Επιτροπής αναφορικά με το ρόλο του υπουργού Οικονομικών της ΕΕ είναι «πολύ ευρείες και επίσης εξακολουθούν να είναι πολύ αόριστες».

Πρόκειται για πτυχές της ενδοαστικής διαπάλης που αφορούν στην κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων, με βάση βέβαια την ενιαία στρατηγική, που αποσκοπεί στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο επίκεντρο βέβαια βρίσκεται και η διαμάχη γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας σε περιπτώσεις νέων αναταράξεων και διασώσεων κρατών και τραπεζών της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφορικά με την περίπτωση των μνημονίων στην Ελλάδα επανέλαβε ότι «τα πρώτα χρόνια έγιναν λάθη και στα πρώτα προγράμματα αυτοσχεδιάσαμε». Οπως είπε, «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες ήταν δαπανηρός και μη αποτελεσματικός» ενώ στο «διά ταύτα» δήλωσε υπέρ της διάσωσης της τραπεζών «με ίδια μέσα» (bail in), ουσιαστικά δηλαδή με «κουρέματα» μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών.

Αποκλίσεις και ανισομετρίες στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Γιούροστατ αναφορικά με τη διάρθρωση της μάζας των φορολογικών εσόδων εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Στο σύνολο της ΕΕ, για το έτος 2016, οι κάθε είδους φόροι, στους οποίους περιλαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές, διαμορφώθηκαν στο 40% του ΑΕΠ και στην Ευρωζώνη στο 41,3%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στη Γαλλία με 47,6%, στη Δανία με 47,3% και στο Βέλγιο με 46,8%.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Ιρλανδία με 23,8%, η Ρουμανία με 26,0% και η Λιθουανία με 30,2%.

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε το 2016 στο 42,1% του ΑΕΠ (από 39,8% το 2015) καταγράφοντας και τη μεγαλύτερη διόγκωση σε σχέση με τις άλλες οικονομίες. Βέβαια, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των εντατικότερων ρυθμών της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα, που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ - γ' τρίμηνο 2017 - στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 2,6%. Στη Γερμανία καταγράφεται ρυθμός 2,8%, στη Γαλλία 2,2, στην Ιταλία 1,7% κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ