Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Υποκριτικές δηλώσεις για τους πρόσφυγες

«Μη αποδεκτή» χαρακτήρισε χτες την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένα ελληνικά νησιά σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και των προσφύγων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, «ξεχνώντας» ότι η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας αποτελεί «μοχλό» της πολιτικής εγκλωβισμού των ξεριζωμένων στη χώρα μας. Κατά τ' άλλα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τη διαχείριση του Προσφυγικού στις Βρυξέλλες, ο Φ. Τίμερμανς είπε ότι η Επιτροπή εργάζεται σε καθημερινή βάση με τις ελληνικές και με τις τοπικές αρχές για τη βελτίωσή της. Και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη, γιατί, όπως υποστήριξε, οι πρόσφυγες έχουν νομική προστασία και δικαίωμα προσφυγής αν πιστεύουν ότι το αίτημά τους για άσυλο απορρίφθηκε άδικα, και αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο.

Εξάλλου, συνολικά 1.000 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες προγραμματίζεται να αναχωρήσουν από Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο το επόμενο Σάββατο με ειδικό δρομολόγιο του πλοίου «Νήσος Σάμος», χωρίς να έχουν γίνει, μέχρι χτες, γνωστοί οι σχετικοί προορισμοί. Προχτές το βράδυ, αναχώρησαν από το λιμάνι της Χίου με το πλοίο της γραμμής για καταυλισμό στο εσωτερικό της Ελλάδας μέσω του Πειραιά 224 πρόσφυγες που έμεναν σε δομές στο νησί. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, προχτές ζούσαν 8.322 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο, 2.704 στη Χίο και 2.289 στη Σάμο. Συνολικά και στα τρία νησιά ζούσαν 13.315 άτομα. Χτες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από τη Χίο 230 πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οικογένειες με παιδιά, γυναίκες μόνες, ηλικιωμένοι και ανάπηροι. Οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να τους μεταφέρουν σε δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είχε προηγηθεί άλλη μία αποστολή πενήντα προσφύγων το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Παράλληλα, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, προσερχόμενος χτες στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως «η προσωρινή επαναφορά ελέγχων στα σύνορα Σένγκεν πρέπει να σταματήσει». Ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να είναι σε θέση, έως το τέλος του Ιούνη, να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου.

Επίσης, επιστολή με την οποία επισημαίνει τα υπέρογκα και δυσανάλογα τέλη που επιβάλλουν για την έκδοση αδειών διαμονής απέστειλε χτες σε Ελλάδα, Ολλανδία και Πορτογαλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, ενώ τα κράτη - μέλη έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν διοικητικά τέλη για τη διεκπεραίωση αιτήσεων, η επιβολή υπέρογκων και δυσανάλογων τελών παραβιάζει τα δικαιώματα των αιτούντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτική και επικίνδυνη η κατάσταση για χιλιάδες ανθρώπους (2018-09-19 00:00:00.0)
Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ τώρα, για όλα τα νησιά, ανεξάρτητα από το Προσφυγικό (2018-07-03 00:00:00.0)
Αύξηση στη ροή προσφύγων στα νησιά (2017-03-21 00:00:00.0)
Ακαρπες οι έρευνες για αγνοούμενους (2016-07-15 00:00:00.0)
Να ληφθούν μέτρα για τους διπλά εγκλωβισμένους στα νησιά (2016-06-17 00:00:00.0)
Ξεκίνησε το πρόγραμμα προκαταγραφής των αιτούντων άσυλο (2016-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org