Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, υποδέχτηκε χτες στην καγκελαρία η Αγκελα Μέρκελ, με τις πολιτικές εξελίξεις στην αφρικανική χώρα να βρίσκονται στον πυρήνα των συνομιλιών. Η συνάντηση γίνεται στο φόντο και της πρόσφατης Συνόδου Αφρικανικής Ενωσης - ΕΕ (29 Νοέμβρη) στο Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού, όπου με πρόσχημα τη «διάσωση» των εκατοντάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων Αφρικανών μεταναστών στη Λιβύη, ξεδιπλώθηκαν νέα σχέδια ιμπεριαλιστικής επέμβασης για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Σύμφωνα με την καγκελαρία, συζητήθηκαν μέτρα για τη «βελτίωση των συνθηκών για πρόσφυγες και μετανάστες».

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Οκτώβρη στη βόρεια Καλιφόρνια, που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων, τις τελευταίες μέρες αποτεφρώνονται χιλιάδες εκτάρια αγροτικής έκτασης και εκατοντάδες σπίτια και στη νότια Καλιφόρνια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η «General Electric» θα προχωρήσει στις απολύσεις 12.000 εργαζομένων στη μονάδα Ενέργειας. Οι περικοπές, που αντιστοιχούν περίπου στο 18% του εργατικού δυναμικού της «GE Power», θα επηρεάσουν εργαζομένους κυρίως σε χώρες εκτός των ΗΠΑ, όπως η Γερμανία και η Ελβετία.

ΜΟΣΧΑ.-- Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί την ερχόμενη Δευτέρα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Σίσι τη διεύρυνση των πολιτικών, οικονομικών, εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων. Η εξέλιξη δρομολογείται μετά την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης την περασμένη βδομάδα ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας για τη χρήση αιγυπτιακών στρατιωτικών βάσεων από ρωσικά αεροσκάφη και τη χρήση των εναέριων χώρων των δύο χωρών από πολεμικά αεροσκάφη τους με ειδοποίηση λίγων ημερών.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η Αφρικανική Ενωση ανακοίνωσε χτες σχέδια για τον επαναπατρισμό 20.000 Αφρικανών μεταναστών που βρίσκονται στη Λιβύη μέσα στις επόμενες έξι βδομάδες, με αφορμή τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τα διεθνή κυκλώματα σύγχρονων σκλαβοπάζαρων στη βορειοαφρικανική χώρα. Ηδη, μέσα στο τελευταίο διήμερο αφρικανικές χώρες με πρώτες τη Νιγηρία και τη Ρουάντα ξεκίνησαν τον οργανωμένο επαναπατρισμό εκατοντάδων μεταναστών.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Απέρριψε χτες ο Κενυάτης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα, την «προτροπή» των ΗΠΑ να μην προχωρήσει στις 12/12 σε αμφισβήτηση του επανεκλεγέντος Προέδρου της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, πραγματοποιώντας τελετή δικής του ορκωμοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ