Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ
Πείρα από τις εκλογές και τη δράση του

Το τριήμερο 20-22 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Σύλλογο Σπουδαστών Δημόσιου ΙΕΚ Πάτρας. Φέτος, είναι ο 6ος χρόνος λειτουργίας και δράσης του Συλλόγου, από την ίδρυσή του το 2013, με πρωτοβουλία που στήριξαν τα μέλη της ΚΝΕ που φοιτούσαν στο ΔΙΕΚ.

Η συμμετοχή στις εκλογές φέτος ήταν μαζικότερη από όλες τις προηγούμενες χρονιές, καθώς ψήφισαν 470 σπουδαστές - είχαμε βέβαια και αύξηση των τμημάτων. Η μαζικότητα αυτή φάνηκε και στη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του Συλλόγου, το οποίο αποτελούνταν από 28 υποψηφίους, στην εκλογή πολλών νέων τριμελών επιτροπών στα τμήματα του ΙΕΚ.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια πρωτοστάτησαν και έδωσαν πνοή στο Σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που βρέθηκαν με αυξημένες δυνάμεις στην αρχή της φετινής χρονιάς. Σε ένα χώρο που η ΚΝΕ ιεραρχεί στην παρέμβασή της, όπου σπουδάζουν πολλά παιδιά λαϊκών οικογενειών και η ίδια η αστική τάξη εντάσσει στους σχεδιασμούς της για την ανάπτυξη, για φτηνό εργατικό δυναμικό.

Είναι παιδιά τα οποία έχουν πολλά όνειρα για το μέλλον, αγωνίες, προβληματισμούς, πολλά από αυτά έχουν ρίξει τις απαιτήσεις των προσδοκιών τους, αλλά ταυτόχρονα έχουν την ανησυχία για το τι μπορεί να αλλάξει, τόσο στο διάστημα που σπουδάζουν όσο και στη δουλειά τους. Μέσα από τη σταθερή παρέμβαση της ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια στο ΙΕΚ της Πάτρας, αναδείχθηκε η δυνατότητα να βγουν στην επιφάνεια διαθέσεις, προβληματισμοί, όρεξη για δράση και οργάνωση γύρω από τα προβλήματα, να κάνουν ένα βήμα μπροστά δυνάμεις και άνθρωποι που μέχρι τώρα παρακολουθούσαν ως θεατές τις εξελίξεις.

Ηταν καθοριστικό ότι με τη δράση δεκάδων σπουδαστών ο Σύλλογος Σπουδαστών ΔΙΕΚ μαζικοποιήθηκε, ανέπτυξε μια πολύμορφη δράση, με πυρήνα τη σταθερή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και τη διαμόρφωση πλαισίου πάλης για το ΙΕΚ, με την εκλογή για πρώτη φορά τριμελών επιτροπών στα τμήματα, συμμετοχή στις απεργίες της 1ης Μάη και της 17ης Μάη, στην πρωτοβουλία του δήμου Πατρέων για την ανεργία στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, τη διοργάνωση αθλητικού τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, με συμμετοχή πάνω από 100 σπουδαστών. Επίσης, φέτος έγκαιρα συνεδρίασε, έβγαλε Διακήρυξη του Συλλόγου, όρισε ημερομηνία εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και εκλογών. Μπήκε στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων και έκανε ανακοίνωση, στην οποία εξηγούσε τι είναι ο Σύλλογος, τι είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί κάνει εκλογές, ενώ καλούσε σε κάθε τμήμα στη συγκρότηση επιτροπών του Συλλόγου ανά τμήμα. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια συγκροτήθηκαν 10 τριμελή, έγινε πετυχημένη εκλογοαπολογιστική συνέλευση με τη συμμετοχή πάνω από 50 σπουδαστών.

Αυτό που ξεχώρισε ωστόσο απ' όλη αυτήν την προσπάθεια, είναι ότι για πρώτη φορά πήραν πάνω τους την οργάνωση της πάλης περισσότεροι σπουδαστές. Νέοι και νέες με διαφορετικές αφετηρίες και απόψεις, οι οποίοι όμως στην πορεία αυτών των ενεργειών καταλάβαιναν τη σημασία της οργάνωσης, του αγώνα σε πρώτη φάση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη σχολή τους. Προφανώς, αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, στο οποίο πρέπει να στηριχτεί η συνέχεια της δικής μας παρέμβασης.

Είναι κρίσιμο για τη συνέχεια της παρέμβασης να μπει σε πρώτο πλάνο μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση, για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, τα σχέδια του κεφαλαίου για αυτήν και την πρόταση του ΚΚΕ. Δηλαδή, πρέπει να συζητήσουμε πιο πλατιά ποιους εξυπηρετεί σήμερα ο τεχνικός να στερείται ολόπλευρης μόρφωσης, να έχει μισές γνώσεις ακόμα και πάνω στο αντικείμενό του. Να αναδείξουμε την αντίθεση με τη δική μας πρόταση, για Τεχνική Εκπαίδευση ενταγμένη στο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα δίνει στον σπουδαστή ουσιαστική γνώση πάνω στην ειδικότητά του, ώστε να μπορεί να την παρακολουθεί στην εξέλιξή της και να μη χρειάζεται συνεχώς επανακατάρτιση. Εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θα εξοβελίζει την τεχνική ως ενασχόληση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, όπως γίνεται σήμερα, και τα παιδιά αυτά πιστεύουν ότι η κατάσταση στα ΔΙΕΚ ίσως και να τους αξίζει.

Αλλωστε, η άποψη αυτή υποδαυλίζεται και από μερίδα καθηγητών στο ΔΙΕΚ της Πάτρας, που προπαγανδίζουν μέσα στις τάξεις τη χρησιμότητα της απλήρωτης πρακτικής, που είναι «μοναδική ευκαιρία» για τους σπουδαστές καθώς δημιουργεί προϋπηρεσία, σε αντίθεση με τη μη αναγκαιότητα βιβλίων (!), εργαστηρίων και εποπτικών μέσων, τη στιγμή που αναρωτιούνται γιατί το μάθημά τους δεν γίνεται κατανοητό. Τα μέλη της ΚΝΕ συγκρούονται καθημερινά μέσα στις τάξεις με αυτές τις αντιλήψεις.

Είναι σημαντικό επίσης να δυναμώσει η παρέμβαση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος στους χώρους Κατάρτισης, να συνδεθούν οι σπουδαστές με τα σωματεία τους. Στην Πάτρα είχε θετικό αντίκτυπο η παρέμβαση του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αχαΐας με προσαρμοσμένες ανακοινώσεις στα αντίστοιχα τμήματα του ΔΙΕΚ και με υλικό του Συνδικάτου που απευθυνόταν ειδικά στους σπουδαστές της Κατάρτισης και στα προβλήματά τους. Αυτά που αντιμετωπίζουν σήμερα στη σχολή και στην πρακτική και αυτά που θα αντιμετωπίσουν αύριο στο χώρο δουλειάς.

Συνολικά δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες, αλλά και νέα αυξημένα καθήκοντα, για την οργάνωση περισσότερων νέων σπουδαστών στην ΚΝΕ, την πιο συστηματική συζήτηση με περισσότερους, ώστε να πάρουν το μήνυμα της ΚΝΕ για τη ζωή και τις σπουδές που πραγματικά αξίζει η νεολαία και τον αγώνα που χρειάζεται για να τα κατακτήσουμε, για να δοθεί οριστική λύση στα σημερινά προβλήματα.


Αλεξάνδρα ΑΛΑΦΗ - ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org