Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
«Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει»

Συγκέντρωση χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή μαθητική κινητοποίηση
Από τη χτεσινή μαθητική κινητοποίηση
Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τις οποίες πραγματοποιούν από την αρχή της χρονιάς γιατί, όπως τονίζουν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους εξακολουθούν να είναι εδώ, μαθητές από σχολεία της Αττικής συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας.

Με κεντρικό σύνθημα στο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας «Δεν δεχόμαστε να εξοντώνουν τη ζωή μας - θέλουμε σχολείο που να μας μορφώνει» και συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία», «Στο δρόμο είναι οι μαθητές, έξω από τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», διεκδίκησαν εδώ και τώρα λύσεις, να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν όλα τα σχολεία κανονικά. Απαίτησαν να μην αναγκάζονται οι γονείς τους να πληρώνουν από την τσέπη τους, να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο που, όπως τονίζουν, κάνει το σχολείο χειρότερο, να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και άλλα ζητήματα, που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα σχολεία τους.

Οι μαθητές ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε και η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να δηλώνουν πως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια και να ανανεώνουν το ραντεβού για τις 14 Δεκέμβρη, μέρα της πανεργατικής απεργίας, με συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Κοτζιά.

Το υπουργείο Παιδείας αργότερα, σε δελτίο Τύπου επιχειρούσε να πείσει ότι «μετά το 2015 από το ΥΠΠΕΘ πάρθηκαν μέτρα με στόχο τη σταδιακή άμβλυνση των στρεβλώσεων», απαριθμώντας μια σειρά ρυθμίσεων και αναφερόταν στα επεισόδια που προκάλεσε μία μικρή ομάδα στο χώρο του υπουργείου, μετά το τέλος της μαθητικής κινητοποίησης.

Για προσπάθεια του υπουργείου να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις για το λόγο που δεν δέχτηκε την αντιπροσωπεία των μαθητών κάνει λόγο η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, που σημειώνει ότι «η αλήθεια είναι πως μια μικρή ομάδα που καμία σχέση δεν έχει με το μαθητικό κίνημα και τους αγώνες μας έστησε και σήμερα, μετά την κινητοποίησή μας, το γνωστό εθιμοτυπικό πανηγυράκι της και έδωσε στο υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση το επιχείρημα που τους έλειπε για να δικαιολογήσουν το γεγονός πως δε δέχτηκαν ούτε να ακούσουν τα αιτήματά μας»!

Οι μαθητές χαρακτηρίζουν «προκλητικά» τα όσα αναφέρει το δελτίο Τύπου του υπουργείου «για να μας πείσει πως δουλεύει για το δικό μας καλό», τονίζοντας πως «η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες και μαζί με τους συνεργάτες της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αλλού ετοιμάζουν χειρότερο σχολείο και χειρότερη ζωή για όλους εμάς. Είναι η κυβέρνηση που εφαρμόζει όλους τους προηγούμενους νόμους, που έβαλε και την Παιδεία στο μνημόνιο. Είναι η κυβέρνηση που όταν έλεγε στην αρχή της χρονιάς πως τα σχολεία λειτουργούν κανονικά εννοούσε χωρίς καθηγητές, χωρίς υποδομές, με καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και πολλά άλλα... Είναι η κυβέρνηση που τώρα ετοιμάζεται να φέρει μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, η κυβέρνηση που συνέχισε τα "μαθητοδικεία" και καταδίκασε μαθητές επειδή αγωνίζονται».

«Η μόνη αλήθεια είναι πως ό,τι κατακτήσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες μας! Δική μας κατάκτηση είναι η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, η επαναφορά των επαναληπτικών εξετάσεων», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ