Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Ενώ Κίνα και Ρωσία καλούν σε διακοπή γυμνασίων ευρείας κλίμακας

Από πρόσφατες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
Από πρόσφατες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ξεκινούν νέες, ευρείας κλίμακας ασκήσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ (ειδικά οι) Κίνα και Ρωσία έχουν ζητήσει τη διακοπή τέτοιων γυμνασίων, ως προϋπόθεση για την επανέναρξη συνομιλιών και τη λύση του «κορεατικού ζητήματος».

Η νέα άσκηση έχει την κωδική ονομασία «Vigilant Ace», ξεκινά μεθαύριο 4 Δεκέμβρη και ολοκληρώνεται στις 8 του μήνα. Χτες, έφτασαν στη Νότια Κορέα έξι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-22», που θα συμμετάσχουν στην άσκηση. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο «Ρόιτερς», τα «F-22» θα συνοδεύσουν και αεροπλάνα τύπου «F-35», ενώ οι ΗΠΑ θα στείλουν για την άσκηση 12.000 στρατιωτικούς.

Ωστόσο, η ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας σε όλη την περιφέρεια επιβεβαιώνει πόσο ραγδαία οξύνονται ευρύτεροι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο αγορών, πρώτων υλών και εμπορικών διαδρομών που αποκτούν μεγάλη σημασία για τις διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες.

Οι σοβαρές αντιθέσεις αναδείχτηκαν και στην πρόσφατη, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τη βαλλιστική δοκιμή που έκανε τη Δευτέρα η Βόρεια Κορέα. Χαρακτηριστικά, εκφράστηκαν διάφορες διαφωνίες για το κατά πόσο οι κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ συνεχίζουν να αποτελούν «αποτελεσματική» μέθοδο, όπως και για το κατά πόσο «αμερόληπτα» αυτές διαμορφώνονται κάθε φορά. Ολη αυτή η συζήτηση, ως μέρος της προσπάθειας - υποτίθεται - «επίλυσης» του ζητήματος αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου παζαριού που κάθε πλευρά προσπαθεί να στήσει με όρους όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς για τις δικές της επιδιώξεις.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε - σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR TASS - ότι η διακοπή των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα - όπως ζήτησε η Ουάσιγκτον και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας - δεν θα συμβάλει στην επίλυση της κατάστασης. «Ξέρετε, αυτό θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε για να λύσουμε το θέμα. Εμείς πιστεύουμε ότι θα δώσουμε ώθηση στις προσπάθειές μας για να το απαντήσουμε...».

Στο μεταξύ, οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, Ντόναλντ Τραμπ και Μουν Τζε Ιν, είχαν νέα τηλεφωνική συνομιλία, συμφωνώντας - σύμφωνα με ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής Προεδρίας - «να διατηρήσουν την κοινή στάση πιο ισχυρών κυρώσεων και πιέσεων προς το Βορρά μέχρι η Βόρεια Κορέα εθελοντικά να εγκαταλείψει τους πυραύλους και τα πυρηνικά όπλα και να προσέλθει σε διάλογο». Αν και η Σεούλ επανέλαβε ότι ακόμα δεν είναι αποδεδειγμένο πως οι νέοι πύραυλοι της Πιονγιάνγκ μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη «να δυναμώσουν η αποτρεπτική ικανότητα της (διμερούς) συμμαχίας και οι αμυντικές (της) ικανότητες... για να υποχρεωθεί η Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στην οδό της αποπυρηνικοποίησης με κάθε κόστος...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ