Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Εξωραϊσμός του οργανωμένου μηχανισμού καταστολής της ΕΕ

Σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής συζητήθηκε χτες η πρόταση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την «τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 όσον αφορά τους κανόνες που εφαρμόζονται για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα» και πιο απλά της Συνθήκης Σένγκεν. Η πρόταση προβλέπει την παράταση του ελέγχου των συνόρων «υπό έκτακτες καταστάσεις», έως και δυο χρόνια, ενώ υπήρξαν και προτάσεις που έκαναν λόγο για παράταση τριών ετών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, υπεραμυνόμενος του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», σημείωσε, για να δείξει επιπρόσθετα τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μέσα στην ΕΕ στο φόντο των φυγόκεντρων τάσεων, ότι η αντίληψη που εκφράζεται σε επίπεδο «χωρών του Βορρά» με επικεφαλής τη Γερμανία για την παράταση των προσωρινών μέτρων ελέγχου των εσωτερικών συνόρων λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και των προσφυγικών ροών, «πάει να σπάσει το κεκτημένο της Σένγκεν, δηλαδή την ελευθερία κίνησης ατόμων και εμπορευμάτων που ξέραμε μέχρι τώρα» και τις αρχές «της επικουρικότητας» και «αναλογικότητας» της συνθήκης της Λισαβόνας. «Η προσωρινή επαναφορά, είπε, πρέπει να έχει την έννοια του μέτρου της έσχατης ανάγκης και όχι μονιμοποίηση κανόνων».

Η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα προέτρεψαν την κυβέρνηση να αντισταθεί σθεναρά απέναντι σε μια τέτοια προοπτική επέκτασης των ελέγχων στα σύνορα.

Η μόνη «ελευθερία» που αναγνωρίζει είναι της δράσης του κεφαλαίου

Το κλίμα συναίνεσης χάλασε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία επισήμανε καταρχήν ότι οι διαφορές ανάμεσα στις τροποποιήσεις που προτείνονται και το τι ισχύει σήμερα είναι ουσιαστικά μικρές, αλλά δείχνουν τις αντιθέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις φυγόκεντρες τάσεις. «Το ΚΚΕ, τόνισε, αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή, τεκμηριωμένα, τον πραγματικό χαρακτήρα της Συνθήκης Σένγκεν, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των δύο από τις τέσσερις, λεγόμενες, ελευθερίες της ΕΕ, τις ελευθερίες διακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων. Πρόκειται για ελευθερίες δράσης του κεφαλαίου και τίποτε άλλο».

«Η Σένγκεν δεν καταργεί - συνέχισε - τους ελέγχους, αντίθετα τους επεκτείνει», με τα «έξυπνα σύνορα» που προωθεί όπου προετοιμάζονται «διαρκείς ηλεκτρονικοί και βιομετρικοί έλεγχοι στοιχείων, που συνοδεύονται από ένα τεράστιο πλέγμα κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ», για τα οποία η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα δεν είπαν κουβέντα. «Πρόκειται - ξεκαθάρισε - για οργανωμένο μηχανισμό καταστολής της ΕΕ», που «δεν πρέπει να αποδέχονται οι λαοί στο όνομα του ενός ή του άλλου κινδύνου» που το ίδιο το σύστημα διαμορφώνει.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ακόμη ότι «η αντιλαϊκή βάρβαρη πολιτική πάει αγκαλιά με την καταστολή και αυτές τις μέρες ξεδιπλώνεται από την κυβέρνηση πρωτοφανής, προκλητική επίθεση σε πολλά μέτωπα διαμαρτυριών», καταγγέλλοντας την επίθεση στους απεργούς στα Γιάννενα, το χτύπημα των ΜΑΤ σε φοιτητές και εργαζόμενους των εστιών, στους διαμαρτυρόμενους για τους πλειστηριασμούς, τις διώξεις των συνδικαλιστικών σε ΛΑΡΚΟ και ΙΓΜΕ.

Κατέληξε λέγοντας: «Δικαιούται η κυβέρνηση το μέρισμα του αυταρχισμού της στην αντιλαϊκή πολιτική χτυπώντας και τα τελευταία δικαιώματα που έχουν μείνει στους εργαζόμενους, όμως απάντηση θα πάρετε στις 14 Δεκέμβρη και τα ταξικά συνδικάτα προετοιμάζονται γι' αυτό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ