Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ακυρωθεί άμεσα η πώληση πολεμοφοδίων από την κυβέρνηση στη Σαουδική Αραβία

Τις ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών για τον πόλεμο στην Υεμένη κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση για την κατάσταση στην Υεμένη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απαιτώντας να καταργηθεί η πώληση πολεμοφοδίων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη Σαουδική Αραβία.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Οσο κι αν επιχειρείται να αποσιωπηθεί, ο πόλεμος στην Υεμένη ούτε ξένος ούτε άσχετος είναι με την ΕΕ, τις κυβερνήσεις της, το καπιταλιστικό σύστημα που υπερασπίζονται.

Η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και ο ανταγωνισμός με το Ιράν συνδέονται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της ΕΕ κι άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τον έλεγχο της φτωχότερης χώρας της Αραβικής Χερσονήσου, που όμως μεταξύ άλλων διαθέτει στρατηγικά ναυτιλιακά περάσματα και περνά ο μεγαλύτερος όγκος εμπορευμάτων.

Τα δάκρυά σας για τους αμάχους, τα μικρά παιδιά, την εξάπλωση της χολέρας, τα εκατομμύρια υποσιτιζόμενων είναι υποκριτικά.

Η πώληση πολεμοφοδίων από την ελληνική κυβέρνηση για χάρη της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης σε ένα κράτος που δολοφονεί, όπως η Σαουδική Αραβία, επί της ουσίας είναι παράδειγμα στήριξης της ΕΕ προς τη χώρα αυτή και πρέπει να ακυρωθεί, σ' αυτό επιμένει το ΚΚΕ».

Να σημειώσουμε πως το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χτες ψήφισμα με το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, διατυπώνει αίτημα επιβολής εμπάργκο όπλων της ΕΕ στη Σαουδική Αραβία, με 539 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 81 αποχές. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπερψήφισε το ψήφισμα.

Η παράγραφος για το εμπάργκο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 221 κατά και 43 αποχές. Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές καλούν την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, «να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

Στο μεταξύ, ένας ακόμα υποκριτικός καβγάς στήθηκε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αυτήν τη φορά με αφορμή τη στάση τους στη χτεσινή ψηφοφορία, με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που η κυβέρνησή τους προωθούσε την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία να τάσσονται υπέρ της τροπολογίας και τους ευρωβουλευτές της ΝΔ να ψηφίζουν κατά.

Σημειώνεται ότι είναι το τρίτο σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το τελευταίο ήταν μόλις τον Σεπτέμβρη, το οποίο εξάλλου δεν είναι δεσμευτικό εφόσον δεν συνοδευτεί από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο... το Ιράν(2020-10-15 00:00:00.0)
ΗΠΑ και Γαλλία ζητούν «εκεχειρία» και διαπραγματεύσεις...(2018-11-01 00:00:00.0)
Ο ΟΗΕ διαπιστώνει τις σφαγές αμάχων(2017-12-30 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις κατηγορίες εναντίον του Ιράν(2017-12-21 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική σφαγή στην Υεμένη, με τη στήριξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2017-12-03 00:00:00.0)
Φόβοι για λιμό από το νέο εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας(2017-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ