Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Κλείνουν το 2017 χωμένες στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Χωμένες μέχρι τα μπούνια στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κλείνουν το 2017 οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Σχεδιασμοί άκρως επικίνδυνοι για το λαό, εφόσον για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, τον βυθίζουν βαθύτερα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

«Αξιολόγηση» για επεμβάσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη

Σε αυτό το πλαίσιο και προς παραπέρα εμπέδωση του αμερικανοΝΑΤΟικού επιθετικού δόγματος και των προτύπων λειτουργίας της λυκοσυμμαχίας, κατά πληροφορίες ξεκίνησε στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη η ΝΑΤΟικής φιλοσοφίας άσκηση «Gordian Knot 2017», ως αξιολόγησή, για το αν πληροί τα κριτήρια λειτουργίας που του έχουν τεθεί. Λέγεται, μάλιστα, ότι θα γίνει αξιολόγηση από υψηλότερα κλιμάκια του ΝΑΤΟ, και το 2018, με απώτερο στόχο να αναβαθμιστεί σε Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας.

Θυμίζουμε το Γ' ΣΣ είναι χαρακτηρισμένο ως «NATO Rapid Deployable Corps - GR», δηλαδή ΝΑΤΟικό στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων. Σύμφωνα, άλλωστε, με όσα κατά καιρούς λέγονται στο υπουργείο Αμυνας, το Γ' ΣΣ/NRDC - GR είναι ο μοναδικός από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟική υπόσταση». Οτι είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

Αλλά και επισήμως, όπως αναφέρεται από το Γ' ΣΣ, «το NRDC-GR παραμένει ένα βασικό στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εκπαιδευμένο να αναπτύσσεται σε ένα σύγχρονο και σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον, "περνώντας" σε όλο το προσωπικό του τη βαρύτητα του ρόλου του και τη συμβολή του στην υπεράσπιση της Συμμαχίας». Οτι «διατηρεί την ικανότητα ταχείας ανάπτυξης, έτοιμο να ανταποκριθεί σε ένα σενάριο κρίσης μεγάλης κλίμακας».

Μια ιδέα τού πώς και πάνω σε τι αξιολογούνται, δίνει η αντίστοιχη άσκηση «Gordian Knot» που έγινε το 2015. Αναπτύχθηκε στο στρατόπεδο «Προκοπίδη» στην Ασσηρο, στο στρατόπεδο «Λεβάντη» στη Σίνδο και στην έδρα του NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν σε αυτήν 1.625 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί από 20 χώρες.

Το σενάριο της άσκησης μιλούσε για ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση σε χώρα της Βαλτικής (Εσθονία), που απειλείται από άλλη ισχυρή χώρα της περιοχής, η οποία «επιδιώκει να εδραιωθεί ξανά ως πολιτική και οικονομική περιφερειακή δύναμη, αποκλείοντας την εξωτερική επιρροή από ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΗΕ».

«Φωτογράφιζε», δηλαδή, ξεκάθαρα την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την κρίση στην Ουκρανία, τις ΝΑΤΟικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο γενίκευσης της ένοπλης αντιπαράθεσης σε όλη την περιοχή της Βαλτικής και την «κρίσιμη θαλάσσια αρτηρία από το Βόρειο Ατλαντικό έως τη Βαλτική Θάλασσα», όπως επισημαινόταν χαρακτηριστικά στην περιγραφή του σεναρίου της άσκησης, το οποίο προέβλεπε ενεργοποίηση της «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ στη βάση του άρθρου 5 της λυκοσυμμαχίας. Επικεφαλής, τότε, της ομάδας αξιολόγησης ήταν ο ίδιος ο διοικητής του κεντρικής Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM).

Σε εξέλιξη η άσκηση «Cyber Coalition»

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη και πιο σημαντική, όπως προβάλλεται από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ, άσκησή του στον περιλάλητο κυβερνοπόλεμο, «Cyber Coalition».

Σημειωτέον, το θέμα ιεραρχείται ψηλά από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, εφόσον υποστηρίζουν ότι έχουν δεχτεί τέτοιες επιθέσεις σε δίκτυά τους, φωτογραφίζοντας τη Ρωσία.

Από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ λέγεται ότι εμπλέκονται πάνω από 700 συμμετέχοντες, από 25 κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, όπως και από χώρες - εταίρους του ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη βιομηχανία και τη λεγόμενη ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η άσκηση γίνεται για 10η συνεχή χρονιά και δοκιμάζει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τα δικά του, όπως και τα δίκτυα των κρατών - μελών του, των εταίρων του.

«Από την άμυνα εναντίον κακόβουλου λογισμικού, μέσω της αντιμετώπισης των υβριδικών προκλήσεων που αφορούν τα κοινωνικά μέσα, έως τις επιθέσεις σε κινητές συσκευές, η άσκηση έχει ένα δύσκολο, ρεαλιστικό σενάριο που βοηθάει τους υπερασπιστές του κυβερνοχώρου να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές προκλήσεις κυβερνοάμυνας. Η εκπαίδευση περιλαμβάνει δοκιμές επιχειρησιακών και νομικών διαδικασιών, ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία με τη βιομηχανία και τους εταίρους», αναφέρεται για το περιεχόμενο της άσκησης.

Επίσης: «Ασκήσεις όπως η "Cyber Coalition" αποτελούν μέρος αυτής της προσπάθειας, βοηθούν στη βελτίωση των ικανοτήτων του ΝΑΤΟ και των συμμάχων για την υπεράσπιση των δικτύων τους, καθώς και του συντονισμού μας σε περίπτωση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο».

Ελληνική συμμετοχή καταγράφεται ήδη από το 2009. Συμμετέχει η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ, επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων καθώς και λοιποί δημόσιοι (ΕΥΠ, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), ιδιωτικοί και ακαδημαϊκοί φορείς από τις έδρες τους, μέσω συστήματος μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ