Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» τα μέτρα για το κεφάλαιο, με ψέματα και κάλπικες υποσχέσεις στο λαό

«Κανένας κίνδυνος για τη λαϊκή κατοικία», «κανένα νέο μέτρο» και ...φοροελαφρύνσεις ενόψει είναι το στίγμα του νέου κυβερνητικού παραμυθιού, με το οποίο επιχειρείται να αμβλυνθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια, τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που η τρίτη «αξιολόγηση» κλείνει φέρνοντας νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, ενώ παλιότερα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή απ' τον επόμενο χρόνο.

Οι αντιδράσεις κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών και η πορεία της «αξιολόγησης» φέρεται να βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου χτες, μετά το πέρας του οποίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, δείχνοντας τις πραγματικές προθέσεις αλλά και αναπαράγοντας τον εκβιασμό προς τα λαϊκά στρώματα, δήλωσε πως πρέπει να διασφαλιστεί «η βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για τη συγκρότηση ενός βιώσιμου ακριβώς μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία», αναπαράγοντας ταυτόχρονα τα ψέματα ότι «η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο» και τη βρώμικη προπαγάνδα ότι όσοι διαμαρτύρονται «ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, (...) λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών»!

Νωρίτερα, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», με θράσος ενδεικτικό της «βρώμικης δουλειάς» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, έλεγε ότι το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» «υπονοεί τη λαϊκή κατοικία. Δεν εννοεί τις βίλες της Κηφισιάς. Με αυτήν την έννοια, δεν νιώθω απομακρυσμένος από το συγκεκριμένο σύνθημα»!

Στο ίδιο πνεύμα ισχυρίστηκε πως η τρίτη «αξιολόγηση» «θα κλείσει χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα», προσθέτοντας ότι τα επόμενα χρόνια η λήψη μέτρων θα είναι «συνάρτηση των επιδόσεων της οικονομίας», των «αντοχών» δηλαδή της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει κείμενο τεχνικής συμφωνίας μέχρι και το Γιούρογκρουπ της 4ης Δεκέμβρη, ενώ «σε κάθε περίπτωση, τον Ιανουάριο, εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης».

Ενισχύοντας το κλίμα κάλπικων προσδοκιών, πρόσθεσε πως μετά την έξοδο απ' το πρόγραμμα «θα υπάρξουν συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με κράτη - μέλη της Ευρωζώνης για να προσδιοριστεί το πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά τον Αύγουστο του 2018» και πως τότε «θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας από ό,τι υπάρχουν σήμερα...», «κλείνοντας τα μάτια» στην «κανονικότητα» των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την περιβόητη συμφωνία πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο Δ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, που βέβαια δεν είναι δεσμευτικό, για να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα το σεβαστεί, ενώ λίγο νωρίτερα είχε παραδεχτεί πως «η Σαουδική Αραβία φαίνεται, και εξαιτίας του θορύβου που έχει προκληθεί, να μην ενδιαφέρεται πλέον για τη συγκεκριμένη αγορά, η συμφωνία παραμένει παγωμένη».

Στη Λισαβόνα σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, όπου και θα συμμετάσχει ως παρατηρητής σε μία ακόμη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη. Ο Αλ. Τσίπρας, στη διήμερη παραμονή του στη Λισαβόνα, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό και τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ