Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς» στην «Αλκυονίδα»

Από το Σάββατο 2 Δεκέμβρη θα προβάλλεται στον κινηματογράφο «Αλκυονίς new star art cinema» η πολύ ενδιαφέρουσα ταινία «Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς». Οι προβολές θα γίνονται έως την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 18.00. Μια ταινία που αξίζει κάποιος να δει. Δίνει ερεθίσματα για παραπάνω διάβασμα και ψάξιμο για όποιον ενδιαφέρεται, μιας και η ταινία προσπαθεί να μας βάλει στο εργαστήρι της σκέψης των Μαρξ και Ενγκελς, χρησιμοποιώντας τα εκφραστικά μέσα της τέχνης. Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 έως το 1847, την περίοδο δηλαδή όπου ο Κ. Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ενγκελς και αναπτύσσουν μια δυνατή φιλία αμοιβαίας αλληλοεκτίμησης.

Μέσα από την ταινία παρακολουθούμε την κοινή δράση των δύο νέων επαναστατών που θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, δίνοντας στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη, την εργατική, τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της. Η ταινία αναδεικνύει διάφορες πλευρές της ζωής τους, εστιάζοντας στο γεγονός ότι επρόκειτο για μαχόμενους στοχαστές, που συμμετείχαν στην πολιτική δράση και τους διεκδικητικούς αγώνες της εργατικής τάξης.

Μεγάλο μέρος της ταινίας καταπιάνεται με την ίδρυση της «Ενωσης Κομμουνιστών», του πρώτου δηλαδή Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ιστορία. Παρακολουθούμε - στην ίσως πιο δυνατή στιγμή της ταινίας - την αποφασιστική συμβολή των Μαρξ και Ενγκελς, αλλά και την οξεία διαπάλη που ανέπτυξαν με τους ουτοπικούς και μικροαστικούς σοσιαλιστές της εποχής, για το μετασχηματισμό της οργάνωσης «Ενωση των Δικαίων», που μιλούσε γενικά και αφηρημένα για καλοσύνη και αδελφοσύνη, σε οργάνωση του προλεταριάτου. Το προηγούμενο ουτοπικό σύνθημα «Ολοι οι πολίτες είναι αδέρφια» αντικαταστάθηκε από το καινούριο ταξικό σύνθημα: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Η ταινία ολοκληρώνεται με τις προσπάθειές τους για τη συγγραφή του Προγράμματος της «Ενωσης των Κομμουνιστών», που έμεινε στην Ιστορία ως «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» και εκδόθηκε το Φλεβάρη του 1848.

Με τους: Ογκαστ Ντιλ, Στέφαν Κονάρσκε.

Παραγωγή: Γερμανία /Γαλλία /Βέλγιο, 2017


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ