Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αναγνωριστεί άμεσα Παλαιστινιακό κράτος

Παρέμβαση στη Βουλή σήμερα Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης

Από παλιότερο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
Από παλιότερο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
Την έμπρακτη αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο, κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εκφράζει για άλλη μια φορά το ΚΚΕ, φέρνοντας ξανά το θέμα στη Βουλή και μάλιστα ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, που έχει οριστεί στις 29 Νοέμβρη.

Με Ερώτηση σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προς τον υπουργό Εξωτερικών, το ΚΚΕ απαιτεί η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, εφαρμόζοντας και την αντίστοιχη απόφαση της Βουλής το Δεκέμβρη του 2015, ενώ καταγγέλλει την πολύμορφη συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος του Ισραήλ.

Στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Ο λαός της Παλαιστίνης υφίσταται καθημερινά τις οδυνηρές συνέπειες της κατοχής του ισραηλινού κράτους, που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για τη διαιώνιση του κατοχικού καθεστώτος με τη στήριξη των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ.

Σημειώνουμε ενδεικτικά τη χρησιμοποίηση στρατιωτικής βίας κατά του Παλαιστινιακού λαού, τις πολυάριθμες δολοφονίες, ακόμα και μικρών παιδιών, τη συστηματική δημιουργία και επέκταση των κατοχικών εποικισμών, τη διατήρηση του τείχους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη κ.ά.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι παραμένουν φυλακισμένοι στις ισραηλινές φυλακές περίπου 5.600 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, μεταξύ αυτών παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς, και 13 βουλευτές. Περισσότεροι από 1.100 φυλακισμένοι προχώρησαν στις 17 Απρίλη σε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 41 μέρες, απαιτώντας την απελευθέρωσή τους, αλλά και την άμεση αποκατάσταση βασικών δικαιωμάτων τους.

Το KKE έχει αναφερθεί επανειλημμένα στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και έχει καταγγείλει την ενίσχυση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ, που χρησιμοποιεί τις σχέσεις αυτές ως πρόσχημα για παραπέρα ένταση της επιθετικότητας ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης ευθύνες, γιατί παρά την απόφαση της Βουλής το Δεκέμβρη του 2015 για να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης, επιδεικνύει χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Το Κόμμα μας υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και αγωνίζεται για: Τη δημιουργία ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967. Την παύση της εποικιστικής δραστηριότητας και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67. Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη. Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους. Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κι άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

Για την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Βουλής το Δεκέμβρη του 2015.

Για να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες κοινές στρατιωτικοπολιτικές δραστηριότητες με το Ισραήλ.

Οι βουλευτές

Δημήτρης Κουτσούμπας

Αλέκα Παπαρήγα

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Γκιόκας

Γιάννης Δελής

Λιάνα Κανέλλη

Νίκος Καραθανασόπουλος

Χρήστος Κατσώτης

Γιώργος Λαμπρούλης

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Μωραΐτης

Θανάσης Παφίλης

Κώστας Στεργίου

Μανώλης Συντυχάκης

Σταύρος Τάσσος».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org