Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πρόταση για την κατάργησή τηςσύμβασης κατέθεσε το ΚΚΕ

Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής

Την πρόταση του ΚΚΕ για την κατάργηση της συμφωνίας πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία κατέθεσε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, στη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Η Επιτροπή συνεδρίασε στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή τη Δευτέρα, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα επιχείρησαν, στο πλαίσιο μιας ακόμα αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης, να κουκουλώσουν το πραγματικό σκάνδαλο, την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, η οποία εμπλέκεται σε στρατιωτικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών της περιοχής, όπως στην Υεμένη, καθώς και συνολικά την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Περιορίστηκαν σε καβγάδες που συνέχισαν και χτες, για το αν υπήρξε ή όχι μεσάζοντας στη διακρατική συμφωνία, βγάζοντας διάφορα «άπλυτα» ο ένας για τον άλλον, συναλλαγές με επιχειρηματικούς ομίλους εντός και εκτός Ελλάδας και πάει λέγοντας. Ωστόσο, όλοι μαζί είχαν υπερψηφίσει τη σχετική σύμβαση τον περασμένο Γενάρη.

Η «κούφια» αντιπαράθεση συνεχίστηκε χτες στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, με τη ΝΔ να καταθέτει πρόταση από κοινού με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, να κληθούν να καταθέσουν όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση με πρώτο τον επιχειρηματία Β. Παπαδόπουλο, που φέρεται ως μεσάζων, κάτι που απέρριψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ.

Παρεμβαίνοντας, ο Θ. Παφίλης ξεκαθάρισε ότι η πρόσκληση μαρτύρων είναι δευτερεύον ζήτημα και ότι όλα τα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν πάνω στο κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Κατέθεσε την πρόταση του Κόμματος και κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να πάρουν ξεκάθαρα θέση στο βασικό ζήτημα, αν είναι υπέρ ή κατά της σύμβασης. Στη βάση της πρότασης που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αποφασίστηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση η Επιτροπή θα καθορίσει τη θέση της και θα εκφράσει γνώμη προς την κυβέρνηση, υπέρ ή κατά της σύμβασης.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αρνήθηκαν να πουν ποια είναι η θέση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα καθοριστεί στη συνέχεια».

Την ανάκληση της σύμβασης ζήτησε στην Επιτροπή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, επικαλούμενος σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κατά της σύμβασης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποια θα ήταν η θέση του αν το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσιζε υπέρ. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο ίδιος δεν διαφώνησε όταν ψηφίστηκε η συμφωνία στην Επιτροπή τον περασμένο Γενάρη. Ο ίδιος, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είπε ότι «και ο Παναγιώτης Καμμένος δεν αρνείται την ανάκληση αν υπάρξει πολιτική συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ