Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προετοιμασία θεατρικού χειμώνα

Σκηνή από παλαιότερη «Φαύστα» στη «Στοά» (1987)
Σκηνή από παλαιότερη «Φαύστα» στη «Στοά» (1987)
Η Φαύστα, η Μήδεια, η Μαρία Πενταγιώτισσα, παρέα με το Ριτσάκι, τον Πατέρα Αμβρόσιο, τον Κολόμβο και άλλα πρόσωπα από την πινακοθήκη των ηρώων του Μποστ, θα παρελάσουν από τη σκηνή της «Στοάς» που γιορτάζει τα τριάντα της χρόνια.

Η παράσταση με τίτλο «Ακούω ήχον κώδωνος» - η πρώτη φράση της «Φαύστας» - είναι μια σύνθεση σκηνών από τα θεατρικά έργα του Μποστ, από πεζά του, λεζάντες γελοιογραφιών, στίχους τραγουδιών και νούμερα από επιθεωρησιακά κείμενα που δημιούργησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου ο οποίος και θα σκηνοθετήσει την παράσταση.

Δέκα έξι ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν είκοσι πέντε πρόσωπα του Μποστ, θα δημιουργήσουν μια αυτοσχέδια ζωντανή ορχήστρα από πέντε όργανα, ένα ροζ μπαλέτο και όλοι θα τραγουδήσουν τα τραγούδια που έχουν γραφεί πάνω σε στίχους του, στα οποία προστεθήκανε τρία καινούρια γραμμένα όλα από τον Βασίλη Δημητρίου. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Λέας Κούση, οι χορογραφίες της Μαρίας Αλβανού. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Ηλίας Κατέβας, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Θεοδώρου, Βέρα Χατζηιακώβου, Αντώνης Ταμβακάς, Ειρήνη Χέλιου, Δέσποινα Γιαννοπούλου.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 7 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των «Δημητρίων» και η αθηναϊκή πρεμιέρα στις 12 Οκτώβρη στο Θέατρο «Στοά».

  • Με γοργούς ρυθμούς έχει αρχίσει η προετοιμασία του χειμερινού ρεπερτορίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ενόψει της νέας θεατρικής περιόδου. Μερικές από τις παραστάσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στο ρεπερτόριο και έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στις σκηνές του ΚΘΒΕ είναι οι εξής: Παιδική Σκηνή: «Ο Παπουτσωμένος Γάτος» του Brian Way σε σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη, μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνικά - κοστούμια Χρύσας Μάντακα, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία Μαργαρίτας Μάντακα. Βασιλικό Θέατρο (Νοέμβρης): «Οδυσσέα, γύρισε σπίτι» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών (Δεκέμβρης): «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών: «Saved» ("Οσοι Σώζονται") του Εντουαρντ Μποντ σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, σκηνικά Λίλας Καρακώστα, κοστούμια Χρήστου Μπρούφα, μουσική Κώστα Βόμβολου. Οπερα Δωματίου, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Δεκέμβρης): «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσίνι με την Ορχήστρα της Οπερας Βελιγραδίου σε μουσική διεύθυνση Ντέγιαν Σάβιτς, σκηνοθεσία Πλάμεν Καρτάλοφ, σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Μανωλεδάκη. Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Νοέμβρης), το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την «Ωραία κοιμωμένη» του Σαρλ Περό σε σκηνοθεσία και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.

Ιάκωβος Καμπανέλλης (έργο του θα ανέβει στο ΚΘΒΕ)
Ιάκωβος Καμπανέλλης (έργο του θα ανέβει στο ΚΘΒΕ)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ