Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Διεργασίες για «σταθεροποίηση»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων ξεκίνησε χτες στη Βηρυτό ο Λιβανέζος Μαρωνίτης Πρόεδρος, Μισέλ Αούν, με στόχο την εξασφάλιση των «εθνικών συμφερόντων», της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ενότητας του Λιβάνου με υπόβαθρο τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική, περιφερειακή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δυνάμεις της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Μεταξύ των ηγετών με τους οποίους συναντήθηκε ο Πρόεδρος Αούν ήταν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πτέρυγας της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Μοχάμεντ Ράαντ, ο οποίος δήλωσε ότι συζήτησαν «την εκ νέου ενεργοποίηση της κυβέρνησης». Ο Αούν συνάντησε χτες επίσης τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος «Λιβανέζικες Δυνάμεις», Σαμίρ Γκεαγκία (γνωστός δριμύς επικριτής της «Χεζμπολάχ»), που τόνισε ότι το κόμμα του δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Το Σάββατο ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι, που επέστρεψε την περασμένη βδομάδα στο Λίβανο έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση για παραίτηση, την οποία ανακοίνωσε από το έδαφος της Σ. Αραβίας στις 4/11 και ανακάλεσε μετά την επιστροφή του στη Βηρυτό, άφησε νέες αιχμές κατά της «Χεζμπολάχ». Είπε λοιπόν ότι δεν θα δεχθεί προτάσεις της «Χεζμπολάχ» που «επηρεάζουν τους Αραβες αδελφούς μας ή πλήττουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών τους», προσθέτοντας ότι επέλεξε να δώσει «μία ευκαιρία στον διάλογο» και να εξετάσει τα αιτήματα «να γίνει ο Λίβανος ουδέτερος και να ακολουθεί μια πολιτική αποστασιοποίησης».

Ενδιαφέρον έχει, παράλληλα, η πρόταση του επικεφαλής των Δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, προς τη Σαουδική Αραβία, να ξεκινήσει διάλογο με το Ιράν, εκτιμώντας ότι τα σχέδια εκσυγχρονισμού της σαουδαραβικής μοναρχίας δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν, αν το Ριάντ συνεχίσει τον πόλεμο στην Υεμένη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ