Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
Οι υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησής του

Ταύτιση του προέδρου της ΓΣΕΕ και του αντιπροέδρου του ΣΕΒ, υπέρ του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ

Ολοκληρώνεται σήμερα και επί των άρθρων, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πολυδιάσπαση και ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, καθώς και τη νομιμοποίηση του δουλεμπορίου της «ενοικίασης» εργαζομένων.

Την ουσιαστική στήριξή τους στις κραυγαλέα αντεργατικές αυτές ρυθμίσεις, πρόσφεραν χτες κατά την ακρόασή τους στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος όσο και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής.

Ο πρώτος ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των δουλεμπορικών γραφείων «ενοικίασης» των εργαζομένων, λέγοντας ότι «εφόσον υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις να οριοθετηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται τα δικαιώματα και οι εργασιακές σχέσεις». Για να θολώσει τα νερά πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ είναι αντίθετη με τέτοιες μορφές απασχόλησης αλλά δε ζήτησε την κατάργησή τους.

Σύμφωνος ήταν επίσης και με τη διάσπαση του ΟΑΕΔ και την ουσιαστικά ιδιωτικοποίησή του, με τη λειτουργία των τριών Ανώνυμων Εταιριών, λέγοντας ότι «η ίδρυση των τριών θυγατρικών έχει τεθεί στο νομοσχέδιο προς αναζήτηση της ευελιξίας του ίδιου του Οργανισμού και νομίζω ότι πρέπει να υποστηρίξουμε αυτήν την τομή και στη συνέχεια να υποστηριχτεί και οικονομικά ο Οργανισμός».

Τη συμφωνία με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ζητώντας να προχωρήσει ακόμα περισσότερο η ιδιωτικοποίηση. Για την ίδρυση τριών ΑΕ είπε ότι «αποτελεί σωστή σκέψη, γιατί ο ΟΑΕΔ σαν βασική δομή πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτικό φορέα, με επιτελική οργάνωση, που θα προγραμματίζει, θα κατευθύνει και θα ελέγχει τους ιδιωτικούς φορείς». Εξίσου σύμφωνος ήταν και με τα δουλεμπορικά γραφεία «ενοικίασης» των εργαζομένων, λέγοντας ότι και σε αυτό το σημείο το νομοσχέδιο «κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

Αντίθετα, την πλήρη διαφωνία του με το νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού ΟΑΕΔ Γ. Κάρδαρης. Τόνισε ότι η πολυδιάσπασή του σε τρεις ΑΕ θα αποδυναμώσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του και την αποτελεσματικότητά του, ενώ για τα δουλεμπορικά γραφεία είπε ότι δεν πρέπει να λειτουργούν γιατί χάνονται εργασιακά δικαιώματα και προσβάλλονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ