Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης χτες στην «Αλκυονίδα»

Απόψη από την χθεσινή εκδήλωση
Απόψη από την χθεσινή εκδήλωση
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, φίλων της Κούβας, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ηγέτη της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, στον ένα χρόνο από το θάνατό του, που διοργάνωσαν η Πρεσβεία της Κούβας και η «NEW STAR», στον κινηματογράφο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» στο κέντρο της Αθήνας. Η πρέσβειρα της Κούβας Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του ιστορικού ηγέτη και τον αγώνα που δίνει και σήμερα ο κουβανικός λαός.

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του ΚΕ, που σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η κουβανική Επανάσταση και ο Φιντελ ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της είναι η απόδειξη της ανωτερότητας του σοσιαλισμού. Ο σοσιαλισμός ήταν που οδήγησε μια χώρα μικρή, φτωχή, λίγα μόλις μίλια από τις ακτές της πιο ισχυρής ιμπεριαλιστικής δύναμης, των ΗΠΑ, να εξασφαλίσει πρωτόγνωρες κατακτήσεις στο λαό της, στην Υγεία, την Παιδεία, να εξασφαλίσει ένα νέο κράτος με λαογέννητους θεσμούς εξουσίας, να εξασφαλίσει πάνω απ' όλα ένα λαό αποφασισμένο να υπερασπιστεί αυτές τις κατακτήσεις.

Ο Φιντέλ Κάστρο αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό, στον αγώνα που δίνει και σήμερα ενάντια στο αμερικανικό εμπάργκο που συνεχίζεται και όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ενας αγώνας που πρέπει να συνδυαστεί με τη διεθνιστική αλληλεγγύη, γιατί οι προσπάθειες των ιμπεριαλιστών σε βάρος της Κούβας συνεχίζονται και από την κυβέρνηση Τραμπ. Το ίδιο ισχύει για τις απαράδεκτες κυρώσεις εναντίον άλλων λαών, όπως οι οικονομικές κυρώσεις που πρόσφατα αποφάσισε η ΕΕ σε βάρος της Βενεζουέλας. Και είναι μεγάλη η ευθύνη των κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και της ελληνικής κυβέρνησης, που στηρίζει αυτές τις κυρώσεις και εξωραΐζει την πολιτική Τραμπ».

Εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φίλιας και Αλληλεγγύης, ο πρόεδρός του Νίκος Καρανδρέας τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Οπως όλες οι πραγματικά μεγάλες μορφές της Ιστορίας, άνθρωποι που έθεσαν τα ιδιαίτερα προσωπικά τους χαρίσματα στην υπηρεσία της κοινωνίας και των συνανθρώπων τους, ο Φιντέλ Κάστρο συνδύαζε την οξυδέρκεια, την ικανότητα να συλλαμβάνει το κεντρικό σημείο της ιστορικής στιγμής, την αποφασιστικότητα και την πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες του εργαζόμενου λαού».

Εκ μέρους της ΕΕΔΔΑ, η Δέσποινα Μάρκου στάθηκε στο παράδειγμα του Φιντέλ ως «συμβόλου της διεθνιστικής αλληλεγγύης απέναντι στους λαούς που μάχονται για τα δικαιώματά τους, για μια πιο δίκαιη ζωή με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Κάτω από την καθοδήγησή του, Κουβανοί διεθνιστές έτρεξαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών, επιδημιών, καταστροφών, παντού όπου τους ζητήθηκε. Ολες οι ήπειροι, η Αφρική, η Ασία, η Λατινική Αμερική, αλλά ακόμα και χώρες της Ευρώπης και οι ίδιες οι ΗΠΑ, γνώρισαν την απλόχερη και ανιδιοτελή βοήθεια της σοσιαλιστικής Κούβας. Και φυσικά, όχι από το περίσσευμά της, γιατί κανένα υλικό αγαθό δεν περισσεύει σε μια χώρα σαν την Κούβα, αλλά πραγματικά από το υστέρημά της».

Χαιρέτισαν ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες, ο Μανώλης Γλέζος, και επίσης εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί» ο Αλέκος Χαλβατζής, και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Νεκτάριος Μπουγδάνης.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Πάντειου Πανεπιστημίου σε διεύθυνση του Γιάννη Βρυζάκη (Πιάνο: Διαμαντής Αναστασιάδης, Φλάουτο: Βάλια Καρζή, Βιολί: Μαριαλένα Φεδρούτση) και αγαπημένα τραγούδια του κουβανικού λαού ερμήνευσαν οι Μάρλεν Ολάνο, Ροσάνα Μαϊλάν και Οντάλις Πάλμα. Επίσης υπήρξε προβολή από ιστορικές ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Φιντέλ Κάστρο(2021-11-26 00:00:00.0)
Ευχαριστήριο μήνυμα στο ΚΚΕ(2020-12-18 00:00:00.0)
Μυριόστομος ύστατος χαιρετισμός στον Φιντέλ στην Αβάνα(2016-12-01 00:00:00.0)
Παράδειγμα αντίστασης και ανυπακοής(2010-01-01 00:00:00.0)
Κυρίαρχα θέματα η αλληλεγγύη και τα επιτεύγματα της Επανάστασης(2006-12-01 00:00:00.0)
«Δεν υποχωρούμε ούτε σπιθαμή»(2003-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ