Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόθυμοι να διαπραγματευτούν για κυβερνητική λύση οι Σοσιαλδημοκράτες

Τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν αν θα συμμετέχει το SPD σε μεγάλο συνασπισμό ή αν θα στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοινώνει ότι οι σοσιαλδημοκράτες «είναι ανοιχτοί να συμβάλουν στη δημιουργία νέας κυβέρνησης»
Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοινώνει ότι οι σοσιαλδημοκράτες «είναι ανοιχτοί να συμβάλουν στη δημιουργία νέας κυβέρνησης»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κοινή συνάντηση θα έχει την ερχόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με την καγκελάριο και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να εξεταστούν οι «δρόμοι» προς μια σταθερή κυβέρνηση και αποφυγή νέων εκλογών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, μετά την προχτεσινή συνάντηση του Μ. Σουλτς με τον Σταϊνμάγερ, την οποία ακολούθησε πολύωρη συζήτηση των ηγετικών στελεχών του SPD, εμφανίζονται «ανοιχτοί» σε διαπραγματεύσεις. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, αν αυτό σημαίνει διαπραγματεύσεις για συνέχεια ενός «μεγάλου συνασπισμού» CDU/CSU - SPD (θα είναι ο τρίτος μετά το 2005 και το 2013) ή ανοχή τoυς προς μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Αγκ. Μέρκελ.

Θυμίζουμε ότι το SPD, τόσο το βράδυ των εκλογών (24 Σεπτέμβρη), όσο και αμέσως μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων (FDP) από τις διερευνητικές συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης με την CDU/CSU και τους Πράσινους την περασμένη Κυριακή, είχε δηλώσει πως θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Τις τελευταίες μέρες στελέχη του SPD εμφανίζονταν να ζητάνε αναθεώρηση αυτής της στάσης και «ανάληψη ευθύνης για το καλό της χώρας».

«Σε μια δραματική έκκληση ο Πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε συνομιλίες. Δεν θα αρνηθούμε. Αν αυτές οδηγήσουν στη συμμετοχή μας στο σχηματισμό κυβέρνησης με οποιαδήποτε μορφή, αυτό θα το αποφασίσουν τα μέλη του SPD», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Μ. Σουλτς.

Επίσης, την ερχόμενη βδομάδα, ο Πρόεδρος Σταϊνμάγερ θα έχει διαδοχικές διερευνητικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των κομμάτων: Τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των Πρασίνων, της CDU, και της «Αριστεράς», την Τρίτη με του SPD και την Πέμπτη το βράδυ με της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD). Με τον επικεφαλής της ΚΟ του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, είχε ήδη συναντηθεί την περασμένη Τρίτη.

Τα «επείγοντα καθήκοντα» στον γερμανικό Τύπο

Στο μεταξύ, όλο και πυκνώνουν τα «άρθρα γραμμής» στον γερμανικό Τύπο που εκφράζουν «ανακούφιση» για την αποτυχία μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα», καθώς αυτή θα «κατέρρεε» σύντομα από τις αντιφάσεις της. Ακόμη αποτυπώνονται οι ταλαντεύσεις και αντιθέσεις στους κόλπους του γερμανικού κεφαλαίου.

«Ισως να είναι καλύτερα καθόλου κυβέρνηση, από μια κακή», αναφέρει το «Spiegel» υιοθετώντας τη φράση του φιλελεύθερου Κρ. Λίντνερ. Επίσης, εκτιμά πως «μερικές φορές η καθυστέρηση είναι ευλογία». «Το μόνο σημαντικό, όπου πραγματικά υπάρχει πίεση χρόνου, είναι η μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης» και «πόσο φιλική θα ήταν η απάντηση στις προτάσεις Μακρόν, με έναν υπουργό οικονομικών του FDP».

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι η Γερμανία να αποκτήσει σύντομα μια κυβέρνηση», που «θα απαντά στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου για την ανανέωση της ΕΕ και την ανθεκτικότητά της σε κρίσεις. Αν θα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός ή μια μειοψηφική κυβέρνηση με ανοχή του SPD, είναι δευτερεύον, αν όχι αδιάφορο», τονίζει η «Die Zeit».

Η «Frankfurter Allegemeine Zeitung» θεωρεί ότι «οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον Κρ. Λίντνερ», που δεν συμβιβάστηκε με μείωση και όχι κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, με άρνηση της περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με τα κίνητρα προς την πράσινη επιχειρηματικότητα και με έλλειψη «γραμμής συγκράτησης» στο ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μεγάλες πιθανότητες» για κυβερνητικό συνασπισμό βλέπει το SPD(2021-09-29 00:00:00.0)
Ολοι οι πιθανοί κυβερνητικοί συνδυασμοί στο «τραπέζι»(2021-09-23 00:00:00.0)
Νίκη σοσιαλδημοκρατών(2017-10-17 00:00:00.0)
Εμμεσα παζάρια και βολιδοσκοπήσεις λίγες μέρες πριν από τις εκλογές(2017-09-19 00:00:00.0)
Παραμένει πρώτη «δημοσκοπικά» η Μέρκελ(2017-04-19 00:00:00.0)
Καμία κατάληξη για κυβέρνηση(2005-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ