Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σφοδρά παζάρια για τους συμμετέχοντες στην «πολιτική μετάβαση»

Πυρετός διαβουλεύσεων στα επιτελεία όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων

ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κόντρες και τα παζάρια για τους ρόλους και τις προτεραιότητες στη διαδικασία «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία, όπως βέβαια και την «ανοικοδόμηση» της ρημαγμένης χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ενεργειακούς αλλά και άλλους επενδυτικούς ανταγωνισμούς σε όλη την περιφέρεια.

Μετά την πρόσφατη Σύνοδο που είχαν στο Σότσι της Ρωσίας οι ηγέτες Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, στρώνοντας το έδαφος για τη διενέργεια «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου», αυξάνεται η «κινητικότητα» σε όλα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, δεδομένων των εξελίξεων που «τρέχουν» και όλοι θέλουν να ...προλάβουν.

Στη Μόσχα, χτες, αναμενόταν να φτάσει ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που - όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ - θα είχε συζητήσεις με βασικό θέμα την προετοιμασία του «Κογκρέσου» (δηλαδή μιας πλατφόρμας διαλόγου στη δημιουργία της οποίας πρωτοστάτησε η Μόσχα). Το πρωί, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει «αποκατασταθεί» ο έλεγχος σε πάνω από το 98% της συριακής επικράτειας που είχε καταλάβει το «Ισλαμικό Κράτος». Επίσης, ο στρατηγός Σεργκέι Κιριλένκο, εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στη Συρία, δήλωσε ότι έγινε «συνάντηση εργασίας» στο κοινό Κέντρο Συντονισμού που έχουν δημιουργήσει Ρωσία - Τουρκία - Ιράν, σχετικά με την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός σε «ζώνες αποκλιμάκωσης» όπως αυτή στο Ιντλίμπ. Τέλος, ο στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ τόνισε ότι «όταν θα έχουμε ολοκληρώσει τις αποστολές, τις στρατιωτικές μας αποστολές», η ρωσική στρατιωτική παρουσία θα μειωθεί.

Στο Πεκίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι συνάντησε την πολιτική σύμβουλο του Προέδρου της Συρίας Ασαντ, Μπουτάινα Σααμπάν, αναδεικνύοντας ότι η Κίνα δεν σταματά να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Γι επισήμανε - σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» - ότι για την επίλυση του συριακού ζητήματος «η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι η βάση, ο διάλογος είναι η μόνη διέξοδος και η ανοικοδόμηση είναι η εγγύηση». Ενώ πρόσθεσε ότι «η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθούν», όπως και ότι «μόνο προχωρώντας σθεναρά την ανοικοδόμηση, μπορούμε να δώσουμε ελπίδα στο λαό και να εγγυηθούμε τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη Συρία». Από τη μεριά της, η Σααμπάν επανέλαβε τη βούληση της σημερινής συριακής κυβέρνησης να λάβει μέρος στην «πολιτική λύση».

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι επρόκειτο μέσα στη μέρα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, ώστε «να φέρω ειρήνη στο χαμό που παρέλαβα στη Μέση Ανατολή», εκφράζοντας ετοιμότητα να διαθέσει ό,τι κι αν χρειαστεί, σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Τέλος, στο Ριάντ, όπου προχτές ολοκληρώθηκε νέα διήμερη συνάντηση των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, έγινε γνωστό ότι συμφωνήθηκε η αποστολή ενιαίας αντιπροσωπείας που θα πάρει μέρος στις προσεχείς διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση, στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στη «συνάντηση διαλόγου» στο Σότσι(2017-11-02 00:00:00.0)
Κλιμάκωση ρωσικών επιδρομών και παζάρια(2015-10-13 00:00:00.0)
Νέα ρωσική πρωτοβουλία για ενδοσυριακές διαβουλεύσεις(2015-06-06 00:00:00.0)
Διπλωματική κινητικότητα(2012-08-15 00:00:00.0)
Πιέσεις και προσπάθεια αποσταθεροποίησής της(2011-09-14 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις(2011-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ