Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μαζικό παναττικό συλλαλητήριο για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης χτες σε Πάτρα, Γιάννενα και Καρδίτσα, ενώ την αγωνιστική σκυτάλη παίρνουν άλλες περιοχές της χώρας

Με επίκεντρο το αίτημα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν, Ενιαίο Σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα οι συνταξιούχοι που πήραν μέρος στο παναττικό συλλαλητήριο, ανταποκρινόμενοι μαζικά στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Δικηγόρων.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν χτες σε Πάτρα, Γιάννενα και Καρδίτσα, ενώ οι σχετικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες στην υπόλοιπη χώρα.

Συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις προγραμματίζονται: Σήμερα Παρασκευή, στην Κοζάνη στο Εργατικό Κέντρο στις 6 μ.μ. Τη Δευτέρα 27/11, στο Βόλο έξω από το ΠΕΔΥ στις 11 π.μ. Την Τετάρτη 29/11 στη Θεσσαλονίκη στην 4η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16) στις 10 π.μ. και στο Ηράκλειο, παγκρήτια συγκέντρωση, στην πλατεία Ελευθερίας στις 10 π.μ.

Οι συνταξιούχοι θα κλιμακώσουν παραπέρα τις κινητοποιήσεις τους με πανελλαδικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, με αφετηρία την πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου έγινε η συγκέντρωση, οι συνταξιούχοι έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας με τα συνθήματά τους «Αυξήσεις στις συντάξεις και δωρεάν Υγεία», καταγγέλλοντας τα «ψίχουλα και ψέματα», με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να τους κοροϊδέψει.

Από το χτεσινό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από το χτεσινό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα
Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Εξω από το υπουργείο Υγείας, οι συνταξιούχοι «συναντήθηκαν» με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, που είχαν προγραμματισμένη συγκέντρωση. Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, χαιρέτισε τον αγώνα των συνταξιούχων, κατήγγειλε το «λεπίδι» που βάζει ο κρατικός προϋπολογισμός στην Υγεία αλλά και το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, επικουρικοί, εργολαβικοί και συμβασιούχοι ΟΑΕΔ, απειλούνται να βρεθούν αντιμέτωποι με την απόλυση το επόμενο διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα κενά των νοσοκομείων.

Αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους συνταξιούχους για τις «καλές προθέσεις» της κυβέρνησης και επιχείρησε να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική της, επικαλούμενος τα χρήματα που «δεν επαρκούν».

«Δεν φτάνουν τα χρήματα, γιατί τα χρήματα πάνε αλλού», σχολίασε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους. Υπενθύμισε πως ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει νέα μείωση των δαπανών για τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ πάνω από 350 εκατ. ευρώ, νέα μείωση των κρατικών κονδυλίων για τον ΕΟΠΥΥ πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε πως τα βάρη που σηκώνουν οι συνταξιούχοι και ο λαός γίνονται χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Δεν θα αποδεχθούμε τη λογική όποιος έχει λεφτά να ζήσει και οι άλλοι να πέσουμε στον Καιάδα για να υπάρξει ανάπτυξη και κέρδος για τις πολυεθνικές», τόνισε και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική συγκέντρωση, με την οποία οι συνταξιούχοι θα διεκδικήσουν όλα όσα τους έχουν αφαιρέσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Νωρίτερα, από το βήμα της συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ο Δ. Κουμπούρης μετέφερε τη συμπαράσταση των συνταξιούχων στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους 21 νεκρούς στη Δυτική Αττική και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή. «Δεν θα τους ξεχάσουμε, συνεχίζοντας τους αγώνες μας», σημείωσε. Σχολιάζοντας την κοροϊδία της κυβέρνησης που μοιράζει ψίχουλα ενώ συνεχίζει να ξηλώνει δικαιώματα είπε: «Δεν δουλέψαμε σε όλη μας τη ζωή για να πάρουμε επιδόματα», ενώ ξεκαθάρισε πως οι συνταξιούχοι έχουν πληρώσει για τις συντάξεις τους με τη δουλειά τους.

Στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας αναφέρθηκε στην κεντρική ομιλία ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, ο οποίος παρουσίασε τα αιτήματα της κινητοποίησης.

«Ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι ο δρόμος του αγώνα», σημείωσε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και εξήγησε πως οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να βρουν τη δικαίωση των αιτημάτων τους στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύφθυναν ακόμα ο Αριστοτέλης Κάντας, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, ο Γιώργος Πεπόνης, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων ΕΛΤΑ και η Γεωργία Παπαδάκου, από την ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ.

Στις άλλες πόλεις

Συγκέντρωση έξω από την 6η ΥΠΕ έκαναν χτες συνταξιουχικά σωματεία της Αχαΐας που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, με τα πανό και τα συνθήματά τους. Ανέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιοχής, όπου συναντούν αναμονή μηνών, για να προγραμματίσουν μια απαραίτητη εξέταση, και διεκδίκησαν προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των δαπανών για την Υγεία. Κατήγγειλαν επίσης την κοροϊδία της κυβέρνησης που διαφημίζει το «κοινωνικό μέρισμα», την ίδια ώρα που είναι αποφασισμένη η κατάργηση του ΕΚΑΣ και για τους εναπομείναντες δικαιούχους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των παροχών Υγείας πραγματοποίησαν τα Συνταξιουχικά Σωματεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Δημοσίου) Ιωαννίνων στο κτίριο του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στα Γιάννενα. Διαμαρτυρήθηκαν για το νέο πλήγμα που επιφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός στα κονδύλια για την Υγεία και διεκδίκησαν δημόσιο και δωρεάν καθολικό Σύστημα Υγείας.

Στην Καρδίτσα, οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις του νομού οργάνωσαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στην οποία μίλησε η Ελένη Καρυά, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ακολούθησε πορεία στα γραφεία του ΠΕΔΥ, όπου παραδόθηκε υπόμνημα, στο οποίο, εκτός από τα γενικότερα προβλήματα και αιτήματα, αναφέρονται κι αυτά που αφορούν στις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο της πόλης, στα Κέντρα Υγεία και το ΠΕΔΥ.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης

Στο υπόμνημά τους για τις κινητοποιήσεις οι συνταξιουχικές οργανώσεις θέτουν τα εξής αιτήματα:

-- Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

-- Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, των μονάδων που καταργήθηκαν, των εξεταστηρίων του ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ.

-- Λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε 24ωρη βάση.

-- Κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την Υγεία.

-- Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασφαλισμένων για φάρμακα, εξετάσεις και νοσηλεία παντού.

-- Αμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων.

-- Αμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο Υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

-- Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην Υγεία σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, δίχως προϋποθέσεις - προαπαιτούμενα, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ