Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οχι άλλα θύματα στη σιδηροδρομική γραμμή!

Από την κινητοποίηση
Από την κινητοποίηση
Απαντώντας άμεσα και αποφασιστικά στην κοροϊδία σε βάρος τους από την κυβέρνηση, τη διοίκηση του ΟΣΕ και τη δημοτική αρχή Λάρισας, που δίνουν υποσχέσεις για «λύση του προβλήματος» χωρίς να τις τηρούν, οι κάτοικοι της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας προχώρησαν προχτές το μεσημέρι, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, σε μαζική και δυναμική κινητοποίηση στις γραμμές του τρένου, τις οποίες κατέλαβαν και απέκλεισαν για ώρες, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων ώστε να μην θρηνήσουν κι άλλα θύματα. Θυμίζουμε ότι πριν από δυο βδομάδες, στις σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν το κέντρο της Λάρισας και διέρχονται από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης, παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία κι έχασε τη ζωή του ένα 10χρονο αγόρι. Το νέο θανατηφόρο δυστύχημα έρχεται να προστεθεί στα πολλά που έχουν γίνει κατά καιρούς στις σιδηροδρομικές γραμμές που περνούν από το κέντρο της πόλης, καθώς σε πολλά τμήματα του δικτύου δεν υπάρχει καν περίφραξη κι εκεί που υπάρχει έχει τρύπες και κενά, ενώ οι υφιστάμενες υπόγειες και υπέργειες διαβάσεις είναι ανεπαρκείς και σε κακά χάλια, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πάρα πολύ η διέλευση των κατοίκων.

Για παράδειγμα, στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του το 10χρονο Τσιγγανόπουλο υπάρχει υπόγεια διάβαση πεζών, η οποία όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν βρέχει, γιατί συγκεντρώνονται εκεί νερά, ούτε και τα βράδια, αφού δεν διαθέτει τον απαιτούμενο φωτισμό. Το ίδιο προβληματική είναι η υπέργεια διάβαση στο τέρμα της οδού Υψηλάντου, την οποία και λόγω του μεγάλου ύψους και λόγω των κατασκευαστικών προβλημάτων της είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιήσουν ιδιαίτερα όσοι έχουν κινητικά προβλήματα, αλλά και οι ηλικιωμένοι.

Από την άλλη μεριά, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΠΑΣΟΚ κλπ) και η διοίκηση του ΟΣΕ, παίζοντας το «παιχνίδι των εντυπώσεων» και προσδοκώντας ότι με το πέρασμα του χρόνου θα ξεχαστεί κι αυτό το θανατηφόρο δυστύχημα, όπως και γενικότερα το ακανθώδες θέμα των σιδηροδρομικών γραμμών, δίνουν υποσχέσεις για «ενέργειες και λύσεις», χωρίς όμως καμία ουσιαστική και χειροπιαστή δέσμευση.

Απίστευτος κυνισμός από την κυβέρνηση

Στα θύματα που σκοτώθηκαν στις γραμμές και τους σταθμούς του ΟΣΕ επέρριψε κυνικά και προκλητικά χτες την ευθύνη για την απώλεια της ζωής τους ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ν. Μαυραγάνης, σε απάντηση Ερώτησης του ΚΚΕ για το θέμα. Με αφορμή το τραγικό γεγονός του θανάτου ενός 10χρονου παιδιού στη Λάρισα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ζήτησε να δρομολογηθεί η υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών, οι οποίες πλέον κόβουν την πόλη στα δύο, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι διαβάσεις.

Ο υφυπουργός απάντησε ότι «ήθελε κάποιος να παίξει με τη ζωή του και έπαιξε». Ανέφερε πως το παιδί «πήδηξε πάνω από τους φράχτες» και πως «δεν το ένοιαξαν ούτε οι ταμπέλες και πήγε πάνω στις ράγες», ενώ αναφερόμενος σε δεύτερο περιστατικό, πάλι με παιδί, δήλωσε ότι σε εμπορικό σταθμό στο Μεζούρλο «μπήκε το παιδί, έκατσε πάνω στο βαγόνι και ακούμπησε τα ηλεκτροφόρα», ενώ «υπήρχαν ταμπέλες προειδοποίησης» και πρόσθεσε ότι υπάρχει «ιδία ευθύνη».

Εκπληκτος δήλωσε ο Γ. Λαμπρούλης, παρατηρώντας πως κατά τον υφυπουργό ο ΟΣΕ και η παρούσα κυβέρνηση δεν έχουν καμία ευθύνη. Επανέλαβε ότι το τραγικό γεγονός αναδεικνύει την αναγκαιότητα ικανοποίησης του πάγιου αιτήματος για την υπογείωση των γραμμών και ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Πρόσθεσε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και δεν μπορεί ο υφυπουργός να ισχυρίζεται ότι φταίει το παιδάκι και ότι όλα είναι «μέλι - γάλα», διότι δεν είναι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ