Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οχι στα 12ωρα της «Μαύρης Παρασκευής»!

Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων
Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων
Με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας σήμερα Παρασκευή στις 12 μ., ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απαντά στην εντατικοποίηση που χτυπά «κόκκινο» για τους εργαζόμενους στον κλάδο. «Τα δικαιώματά μας δεν τα βγάζουμε στο "σφυρί"», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την οργάνωση της λεγόμενης «Black Friday» από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Οπως επισημαίνει, οι εμποροϋπάλληλοι «καλούνται να δουλέψουν 11ωρα και 12ωρα, να αλλάξουν τα ρεπό τους και να εργαστούν κάτω από καθεστώς έντονης πίεσης». Σε μια σειρά καταστήματα τα προγράμματα έχουν τροποποιηθεί, επιβάλλοντας παραπάνω ώρες εργασίας. Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου σε πολλές περιοχές έχουν ήδη εργαστεί τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, με βάση το νόμο (4472/2017) που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ έχουν μπροστά τους το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.«Μαύρες Παρασκευές, δουλειά τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές», είναι το σύνθημα που καλεί τους εμποροϋπάλληλους να βροντοφωνάξουν. Τα σωματεία διεκδικούν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Ειδικά μπροστά στη «Black Friday», απαιτούν από το υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς ελέγχους για την τήρηση των ωραρίων και των συμβάσεων.

«Η "μαύρη Παρασκευή" κάνει "μαύρη" τη ζωή των χιλιάδων μικρών εμπόρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Οπως εξηγεί, η «Black Friday» και άλλες παρόμοιες εμπορικές δράσεις «όχι μόνο νέους τζίρους στα μικροκαταστήματα δεν φέρνουν, αλλά αντιθέτως συγκεντρώνουν τις όποιες λαϊκές αγοραστικές δυνατότητες στα μεγάλα πολυκαταστήματα», τα οποία εξάλλου διαθέτουν το απαραίτητο πλήθος προϊόντων και μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια εμπορική ενέργεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ