Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Στο επίκεντρο η γιγάντωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία, η απληρωσιά και το νέο «τσεκούρι» στα κρατικά κονδύλια για την Υγεία

Από τη συγκέντρωση των υγειονομικών έξω από το υπουργείο
Από τη συγκέντρωση των υγειονομικών έξω από το υπουργείο
Το νέο πετσόκομμα στα κρατικά κονδύλια για την Υγεία που φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 (μείωση 363 εκατ. ευρώ για νοσοκομεία και ΠΕΔΥ - ουσιαστικός εκμηδενισμός της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ, με νέα μείωση κατά 214 εκατ. ευρώ), καθώς και η ταυτόχρονη γιγάντωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, ήταν τα κεντρικά ζητήματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης στο υπουργείο Υγείας που έγινε από υγειονομικούς στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας (Αρτα, Ηράκλειο κ.λπ.).

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης, για την Αθήνα είχε εξαγγελθεί στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και για την Περιφέρεια 24ωρη απεργία.

Χτες, εξάλλου, στο δρόμο του αγώνα για την Υγεία, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συναντήθηκαν με τους συνταξιούχους, το παναττικό συλλαλητήριο των οποίων κατέληξε επίσης μπροστά από το υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτυρήθηκαν για την απλήρωτη δουλειά επικουρικών και συμβασιούχων, οι οποίοι κρατούνται όμηροι με λειψά δικαιώματα και κινδυνεύουν να απολυθούν το επόμενο διάστημα.

Το σύνολο του επικουρικού προσωπικού είναι περίπου 3.000, οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ είναι 4.000, οι εργολαβικοί εργάτες είναι 6- 8.000. Δηλαδή, περίπου 15.000 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δουλεύουν με εργασιακές σχέσεις ομηρίας και αντιμετωπίζουν την προοπτική των διαδοχικών απολύσεων μέσα στο 2018.


Ηδη, την ερχόμενη βδομάδα αντιμέτωποι με την απόλυση είναι 39 επικουρικοί εργαζόμενοι (διοικητικοί, τεχνικοί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς) από το ΓΝΑ.

Την ώρα που ακόμα και με τα ισχύοντα οργανογράμματα, που είναι ανεπαρκή για την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών, τα νοσοκομεία δουλεύουν με τις κενές οργανικές θέσεις να φτάνουν στο 35%, οι προωθούμενες απολύσεις ελαστικά εργαζομένων, η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, το νέο πετσόκομμα του κρατικού προϋπολογισμού, θα έχουν ακόμα πιο σοβαρές και επικίνδυνες επιπτώσεις και στην υγεία του λαού, που είναι αποδέκτης αυτών των υπηρεσιών, ανοίγοντας το δρόμο για την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους.

Μοναδική λύση στην απληρωσιά και την αβεβαιότητα είναι η μονιμοποίηση των εργαζομένων

Χτες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και επικουρικών με τον υπουργό Υγείας Ανδ. Ξανθό, η κυβέρνηση «πέταξε το μπαλάκι» των ευθυνών στους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ερμηνεύουν τους αντεργατικούς νόμους, αρνούμενη βέβαια η ίδια να τους αποσύρει. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν έχει οριστεί η συνεδρίαση του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα εξετάσει τις πράξεις των επιτρόπων που είναι απορριπτικές και «η φιλοδοξία του υπουργείου είναι να δοθεί λύση, ώστε να πληρωθούν οι επικουρικοί». Σε ό,τι αφορά τους 700 επικουρικούς που είναι ενταγμένοι σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, επιβεβαίωσε ότι με τη λήξη του προγράμματος, ξεκινώντας από 1/1/2018, απολύονται.

«Το πρόβλημα είναι ότι έχει προηγηθεί συνεδρίαση κλιμακίου του τμήματος στη Θεσσαλονίκη που ήταν απορριπτική. Αρα λύση δεν πρόκειται να δοθεί ή θα δοθεί μια προσωρινή λύση. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καμία απόλυση. Η κυβέρνηση να βρει λύση, με τροπολογία να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι, γιατί όσο δε μονιμοποιούνται, το ζήτημα της απλήρωτης δουλειάς, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας θα υπάρχει», δήλωσε μετά τη συνάντηση η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου.

Αποπροσανατολισμός και προκλητικότητα από την κυβέρνηση

Παράλληλα με τη συνάντηση, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία Αττικής και Περιφέρειας προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη έξω από το γραφείο του υπουργού Υγείας, απαιτώντας συνάντηση μαζί του, διαμηνύοντας ότι δεν δέχονται την απλήρωτη δουλειά. Μετά τη διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργού ότι θα τους συναντήσει, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μετέβησαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου (τον υπουργό Ανδ. Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την οργή τους, απαιτώντας άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και να μη γίνει καμία απόλυση. Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε να τους παραπλανήσει, να αποπροσανατολίσει από την ίδια την πολιτική που γιγαντώνει την «ευελιξία» και την απληρωσιά.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόνισαν στις παρεμβάσεις τους την ανάγκη μονιμοποίησης των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. «Δυνατότητα μονιμοποίησης δεν υπάρχει», είπε ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός, επιβεβαιώνοντας ότι η δουλειά - λάστιχο είναι συστατικό στοιχείο της «δίκαιης ανάπτυξης».

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου με λαθροχειρίες προσπάθησε να κουκουλώσει τον πετσοκομμένο κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, παρουσιάζοντας μια ειδυλλιακή εικόνα για τα οικονομικά των νοσοκομείων και πλασάροντας μάλιστα ως κυβερνητικό επίτευγμα την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, προκαλώντας την αντίδραση των υγειονομικών.

Στα συνθήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Πολάκης απάντησε πολλές φορές με την προκλητική ατάκα... «Σταματήστε το σόου»!

Την ίδια ώρα, βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη των απλήρωτων επικουρικών γιατρών στην ΕΙΝΑΠ, όπου ενημερώθηκαν για τη συνάντηση με τον υπουργό και αποφάσισαν να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε επίσχεση εργασίας και σε κλιμάκωση της δράσης τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ