Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σταθερή αύξηση των προσφυγικών ροών

Συνολικά 523 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου την τελευταία βδομάδα, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής μέχρι και χτες το πρωί. Οι 433 από αυτούς πέρασαν στη Λέσβο. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου από 1/11 μέχρι χτες έχουν έρθει 2.488 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 1.743 στη Λέσβο, 596 στη Χίο και 149 στη Σάμο. Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής Ακτοφυλακής, στη διάρκεια επιχειρήσεών της στο Αιγαίο υπήρξαν επεμβάσεις σε 32 περιστατικά, κατά τα οποία επαναπροωθήθηκαν στις μικρασιατικές ακτές 1.619 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εξάλλου, στον εντοπισμό 15 μεταναστών, αλλά και του διακινητή τους, που επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ιταλία με ταχύπλοο σκάφος, προέβησαν χτες τα ξημερώματα λιμενοφύλακες στη Λευκάδα. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν στη θάλασσα, περίπου πέντε μίλια βορειοδυτικά του νησιού, ενώ η πρόθεσή τους είχε γίνει αντιληπτή από τους άνδρες του Λιμενικού, στην ξηρά, στην περιοχή του Κάστρου, πριν ακόμη επιβιβαστούν στο ταχύπλοο που θα τους μετέφερε στην Ιταλία. Οι μετανάστες, που είναι καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν σε αίθουσα του λιμεναρχείου Λευκάδας, όπου και τους δόθηκε βοήθεια από το δήμο, με ξηρά τροφή, κουβέρτες και στρώματα, ενώ η αντιπεριφέρεια Λευκάδας τους έχει τροφοδοτήσει με ζεστά γεύματα.

Επίσης, σε ταχύπλοο σκάφος εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν χτες 41 πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού που ήταν σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες. Νωρίτερα, ένας από τους πρόσφυγες που επέβαινε στο σκάφος είχε καλέσει σε βοήθεια, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112. Οι μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ