Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Φουντώνει το πρόβλημα της απληρωσιάς και των «ανοιχτών» τιμών

Ο «Ριζοσπάστης» μιλάει με παραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν τη σημασία της πάλης για κατώτερες εγγυημένες τιμές και πληρωμή των παραγωγών με την παράδοση

Eurokinissi

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν τη σημασία της πάλης για κατώτερες εγγυημένες τιμές και πληρωμή των παραγωγών με την παράδοση
Πέρα από το πάγιο πρόβλημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, τις χαμηλές τιμές στις οποίες αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή τους στους μεγαλέμπορους και τους βιομήχανους (την ίδια ώρα που η παραγωγή αυτή φτάνει πανάκριβη στο τραπέζι και τα σπίτια των εργατικών - λαϊκών οικογενειών...), τα τελευταία χρόνια οι αγροτοκτηνοτρόφοι έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωποι με την απληρωσιά.

Οι μεγαλέμποροι, αλλά και οι Συνεταιριστικές Ενώσεις που λειτουργούν με καθαρά επιχειρηματικά - κερδοσκοπικά κριτήρια, συγκεντρώνουν την παραγωγή κι αντί να εξοφλήσουν τους παραγωγούς, είτε τους δίνουν μια μικρή προκαταβολή, είτε δεν τους πληρώνουν καθόλου και τους «έχουν στο περίμενε». Στις περισσότερες των περιπτώσεων η τιμή που συμφωνείται είναι «ανοιχτή», με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην γνωρίζουν πόσο και πότε θα πληρωθούν.

Αυτό συμβαίνει, πια, με όλα τα προϊόντα: Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες, με το λάδι. Οπως λένε στον «Ριζοσπάστη» ελαιοπαραγωγοί από το χωριό Πεύκες του νομού Ηλείας, πριν λίγες μέρες, οι επιχειρηματίες στα ελαιοτριβεία έδιναν τιμή 4,20 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια, η προσφερόμενη τιμή έπεσε στα 3,90, μετά στα 3,80 και κατέληξε στα 3,40 ευρώ, χωρίς κανείς να ξέρει πού θα σταματήσει η κατηφόρα.

Αλλά και όταν υπάρχει καθορισμένη τιμή, ακόμα και υπογραμμένη σε συμβόλαια, καθώς και συγκεκριμένη ημερομηνία αποπληρωμής, οι μεγαλέμποροι δεν τηρούν τις συμφωνίες, κατεβάζοντας από μόνοι τους τις τιμές και επιμηκύνοντας, κατά το δοκούν, το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής.

Και, βεβαίως, υπάρχουν και τα λεγόμενα «κανόνια», όταν επιχειρηματίες - μεγαλέμποροι παίρνουν την παραγωγή και εξαφανίζονται, αφήνοντας πίσω τους ακάλυπτες επιταγές στους παραγωγούς και απλήρωτους τους εργαζόμενους που απασχολούν!

Δυο τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα «κανονιών» με θύματα χιλιάδες παραγωγούς είναι αυτά της εταιρείας «Καπνική Μιχαηλίδης» και της «Αφοι Κανάκας ΕΠΕ», που εμπορεύεται ρύζι, αλλά και άλλα προϊόντα.

Η πρώτη εταιρεία, που θεωρείται μια από τις πιο κερδοφόρες και ανταγωνιστικές παγκοσμίως, έχει αφήσει απλήρωτους για ένα σχεδόν χρόνο πάνω από 1.100 καπνοπαραγωγούς σε διάφορες περιοχές της χώρας (Ελασσόνα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αιτωλοακαρνανία, Ξάνθη κ.α.), από τους οποίους συγκέντρωσε πάνω από 1.400 τόνους καπνά και τους χρωστάει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, δεν έχει πληρώσει τα δεδουλευμένα πολλών μηνών των εργαζομένων στην επιχείρηση, που συνολικά φτάνουν τα 1,2 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα και κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των καπνοπαραγωγών, υπήρξε δικαστική απόφαση με βάση την οποία προβλέπεται η μεταπώληση των καπνών που είχε στις αποθήκες της η «Καπνική» σε άλλη εταιρεία, ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί. Ομως, δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική εγγύηση ότι, τελικά, τα χρήματα θα φτάσουν στις τσέπες των καπνοπαραγωγών, ενώ είναι σίγουρο πως, σε κάθε περίπτωση, θα έχουν οικονομική ζημιά και μάλιστα πολύ μεγάλη.

«Καμία εγγύηση για το πότε, πόσο και αν θα πληρωθούμε για το μόχθο μας...»

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» γι' αυτό το θέμα, ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, καπνοπαραγωγός από το Αρδάνι Τρικάλων, πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, αναφέρει ότι στο χωριό του, όπως και στα γειτονικά καπνοχώρια Ρίζωμα, Πλάτανος, Κρηνίτσα, Παλαιόπυργος, η «κανονιά» της «Καπνικής» έχει πολλά θύματα. Υπολογίζει ότι το σύνολο των οφειλομένων ξεπερνάει τις 400.000 ευρώ.

«Πήγαμε στην καπνοκαλλιέργεια», λέει, «ελπίζοντας να εξασφαλίζουμε ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι οικογένειές μας να ζουν με αξιοπρέπεια. Τα έξοδα της καλλιέργειας είναι πολλά και η δουλειά σκληρή, αλλά, αν πληρωνόμαστε όσο και όταν πρέπει, κάτι θα μας μένει. Ομως, δυστυχώς, δεν έχουμε καμιά εγγύηση για το πότε, πόσο και αν θα πληρωθούμε για το μόχθο μας. Οι έμποροι, αν και υπογράφουν συμβόλαια μαζί μας, κάνουν ό,τι τους γουστάρει. Τιμές σταθερές δεν υπάρχουν και τις ανεβοκατεβάζουν όπως τους βολεύει. Πότε μας δίνουν 2 ευρώ το κιλό και πότε 1,20. Κι έρχονται και τα "κανόνια" να μας αποτελειώσουν».

«Με τις πολιτικές τους μας αφανίζουν και "αλωνίζουν" οι μεγαλέμποροι...»

Μεγάλο χτύπημα κατάφερε το «κανόνι» της «Καπνικής» και στους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, καθώς τα συνολικά οφειλόμενα ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ.

«Οι καπνοπαραγωγοί στην περιοχή μας είναι, πλέον, πολύ λιγότεροι», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Μίλτος Τάκας, από τον Αγροτικό Σύλλογο του χωριού Αραβοσίδια, και υπογραμμίζει:

«Με τις πολιτικές που εφάρμοσαν μας αφάνισαν. Βρισκόμαστε στο έλεος των μεγαλεμπόρων που "αλωνίζουν" χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Κι αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στον καπνό και με την "Καπνική". Τα "κανόνια" πέφτουν παντού και δεν έχουμε πού να κρυφτούμε.

Με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο συμπεριφέρονται οι μεγαλογαλατάδες. Στην περιοχή μας μια εταιρεία πήρε το γάλα από τους παραγωγούς που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό προβατοτρόφων και δεν μας πλήρωσε. Χρωστάει συνολικά σε 140 κτηνοτρόφους πάνω από 750.000 ευρώ κι έφυγε αφήνοντάς μας ακάλυπτες επιταγές. Μας λένε να στηριχτούμε στις διεπαγγελματικές και στις ομάδες παραγωγών. Βλέπουμε, όμως, τι γίνεται με τη διεπαγγελματική καπνού. Τσακώνονται ποιος θα πάρει τη διοίκησή της κι αδιαφορούν για τα προβλήματα του κοσμάκη».

«Επιχειρηματική εξωστρέφεια» και ανταγωνισμοί με μόνιμα χαμένους παραγωγούς και εργαζόμενους

Ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σημειώνει:

«Η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας, που ήταν από τις πιο δυναμικές και προσοδοφόρες, φθίνει λόγω των κανονισμών της ΚΑΠ και των πολιτικών των κυβερνήσεων, των μονοπωλίων της καπνοβιομηχανίας που έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να εισάγουν καπνά από αλλού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάνουν πλάτες στους μεγαλέμπορους που συνεχίζουν να λυμαίνονται τον ιδρώτα των παραγωγών. Το παράδειγμα της "Καπνικής" και άλλων δείχνει ότι η περιβόητη "επιχειρηματική εξωστρέφεια" που θέλουν να προωθήσουν η κυβέρνηση και η ΝΔ, καθώς και τα παιχνίδια των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, έχουν μόνιμα θύματα τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς καλεί τους καπνοπαραγωγούς, μαζί με τους εργαζόμενους της "Καπνικής", να συνεχίσουν τον αγώνα διεκδικώντας άμεση εξόφληση του συνόλου των οφειλομένων και, ταυτόχρονα, ν' αγωνιστούν, μαζί με όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, για κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα και πληρωμή των παραγωγών αμέσως μετά την παράδοσή τους».

«Η σωτηρία βρίσκεται στον αγώνα»!

Από το «κανόνι» της εταιρείας «Αφοί Κανάκας ΕΠΕ» έχουν πληγεί εκατοντάδες ρυζοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λαμία κ.α.). Η συνολική ποσότητα ρυζιού που έχει παραδοθεί ξεπερνάει τους 60.000 τόνους και τα χρήματα που οφείλονται στους παραγωγούς ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Οπως σημειώνει, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Γιάννης Πλιάτσικας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανθήλης Φθιώτιδας, στην ομάδα παραγωγών της Ανθήλης, η οποία καλλιεργεί με ρύζι γύρω στα 7.000 στρέμματα, η εταιρεία χρωστάει πάνω από 300.000 ευρώ.

«Από τη στιγμή που η συγκέντρωση της παραγωγής έχει περάσει, σχεδόν, ολοκληρωτικά στα χέρια των μεγαλεμπόρων, στους οποίους το κράτος έδωσε, επιπλέον, την ευχέρεια να πληρώνουν τους παραγωγούς όσο, όποτε κι αν θέλουν, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο μικρομεσαίος αγρότης θα αμειφθεί για την παραγωγή του», λέει και συνεχίζει: «Οταν κάποιοι παρουσίαζαν της Ομάδες Παραγωγών σαν "εγγυητές και σωτήρες", εμείς τους λέγαμε ότι δεν υπάρχει εγγύηση και σωτηρία για τον αγρότη, όσο υπάρχουν οι μεγαλέμποροι κι όσο δεν στηρίζεται και δεν στηρίζει το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα στις σκληρές μάχες που δίνει ενάντια στις πολιτικές που μας αφανίζουν».


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org