Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κινητοποιήσεις εστιακών φοιτητών

Από την τελευταία κινητοποίηση των Συλλόγων στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Από την τελευταία κινητοποίηση των Συλλόγων στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Σε δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 29 Νοέμβρη, προχωρούν σύλλογοι οικότροφων φοιτητών από εστίες της Αθήνας, διεκδικώντας λύση σε μια σειρά από προβλήματα των εστιών, κατοχύρωση και επέκταση των δικαιωμάτων τους. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, 10 εστιακοί σύλλογοι φοιτητών από όλη τη χώρα (ανάμεσά τους τρεις από την Αθήνα) συγκρότησαν Πανελλαδικό Συντονιστικό προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στην οργάνωσή τους για τη διεκδίκηση των αναγκών τους στη στέγαση, στη σίτιση και τις σπουδές τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, η κατάσταση στις λίγες και ανεπαρκείς εστίες της χώρας όλο και χειροτερεύει, με τη σίτιση να έχει διακοπεί στις περισσότερες από αυτές και τους φοιτητές να κινητοποιούνται διεκδικώντας ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως ένα πιάτο φαΐ στην εστία τους!

Σ' αυτό το πλαίσιο, συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) μέσα στις εστίες Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν, τη Δευτέρα, οι φοιτητές με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΜΑΣ, αντιδρώντας στη διακοπή της σίτισής τους στα εστιατόρια των εστιών. Απαίτησαν να λυθεί εδώ και τώρα, χωρίς καθυστέρηση, το ζήτημα με αποκλειστική ευθύνη του αρμόδιου κρατικού φορέα, χωρίς την παρέμβαση καμίας εργολαβίας. Επίσης, διεκδίκησαν να μην ανατίθεται σε καμία εργολαβία η κάλυψη των αναγκών τους καθώς και να γίνει άμεσα ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για τους 222 φοιτητές που μένουν εκτός εστιών και δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Οι εκπρόσωποι του ΙΝΕΔΙΒΙΜ επικαλέστηκαν τη «γραφειοκρατία» που υπάρχει για τη σύναψη συμφωνίας με εργολαβική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τη σίτιση στις εστίες, ενώ για τους 222 φοιτητές που δεν παίρνουν δωμάτιο έδειξαν ως υπεύθυνους άλλους φοιτητές που ξεπερνούν τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής τους και όχι τις πολιτικές υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων - ΕΕ - ΔΝΤ που έχουν κάνει και τη φοιτητική μέριμνα πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έκανε την Τρίτη στην Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών (ΦΕΑ), σημειώνοντας ότι από τις αρχές Νοέμβρη η πλειοψηφία των φοιτητών της ΦΕΑ (εκατοντάδες φοιτητές από το ΟΠΑ, το Πάντειο, την Καλών Τεχνών και το ΤΕΙ Πειραιά) σταμάτησαν να σιτίζονται δωρεάν. «Αυτήν τη στιγμή - σημειώνει ο Σύλλογος - ζούμε έναν παραλογισμό: Από τους 240 εστιακούς σιτίζονται δωρεάν μόνο οι 15 από το ΤΕΙ Αθήνας! Σε λίγο θα πάψουν να σιτίζονται και αυτοί αφού κανένας εργολάβος δεν θα δεχτεί να λειτουργεί εστιατόριο και να πληρώνεται μόνο για 15 μερίδες (...) Η πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ, παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις μας, κάνει τον "Πόντιο Πιλάτο" και δεν δίνει φράγκο για να μπορούμε να σιτιζόμαστε δωρεάν στη ΦΕΑ. Το ίδιο και οι υπόλοιπες διοικήσεις των σχολών».

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι από τις 2 Νοέμβρη, που είχαν κινητοποιηθεί στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, είχαν αποσπάσει δέσμευση ότι θα λυθεί το θέμα, ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει. Η επίσημη δικαιολογία του υπουργείου Παιδείας γι' αυτό είναι ότι καθυστερούν οι διαδικασίες λόγω κατάληψης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από μια άλλη ομάδα φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ