Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στις 10 Δεκέμβρη η 8η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας του Μετώπου προς τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους συλλόγους και τις επιτροπές τους

Από την 7η Πανελλαδική Συνάντηση, το Γενάρη του 2017
Από την 7η Πανελλαδική Συνάντηση, το Γενάρη του 2017
Κάλεσμα μπροστά στην 8η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που θα γίνει στις 10 Δεκέμβρη, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία του ΜΑΣ προς τους φοιτητές και σπουδαστές, τους συλλόγους τους και τις επιτροπές τους. Το κάλεσμα έχει ως εξής:

«Κάθε φοιτητής και σπουδαστής έχει επιλογή! Τον αγώνα για μόρφωση - δουλειά - ζωή να τον δώσουμε μαζί.

Καλούμε κάθε φοιτητικό και σπουδαστικό σύλλογο, επιτροπές ετών, τμημάτων, εργαστηρίων, κάθε φοιτητή και σπουδαστή, να επιλέξει το δρόμο του αγώνα για τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή που έχει ανάγκη. Τη ζωή μας και το μέλλον μας δεν τα χαρίζουμε, τα διεκδικούμε! Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί απέναντι σε κυβερνήσεις - ΕΕ - ΔΝΤ που θέλουν να είμαστε εμείς στα "λίγα" για να έχουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες τα "πολλά".

Η Πανελλαδική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) συνεδρίασε στις 22 Οκτώβρη και αποφάσισε τη διοργάνωση της 8ης Πανελλαδικής Συνάντησης του ΜΑΣ. Κάθε φοιτητής και σπουδαστής που προβληματίζεται για τις σπουδές και το μέλλον του έχει συμφέρον να μάθει, να συζητήσει και να στηρίξει το διεκδικητικό πλαίσιο και τη γραμμή πάλης του ΜΑΣ. Να συμβάλει ώστε να μαζικοποιηθούν οι σύλλογοι, να δυναμώσει η οργάνωση στο έτος, το τμήμα, τη σχολή, να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ.

Γιατί τώρα είναι ανάγκη οι φοιτητές και σπουδαστές να διεκδικήσουμε μαζικά, οργανωμένα, να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια και φραγμούς, να δουλεύουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, με δικαιώματα. Να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - ΣΕΒ να μας κάνουν σήμερα πελάτες και αύριο τζάμπα εργάτες. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι η δύναμη, η ελπίδα κάθε φοιτητή και σπουδαστή που θέλει να μορφωθεί και να δουλέψει με δικαιώματα.

Το ΜΑΣ είναι η μοναδική πανελλαδική συσπείρωση φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Μόνο πέρυσι, στην 7η Πανελλαδική του Συνάντηση, συμμετείχαν 43 σύλλογοι και 67 επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα! Παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών κόντρα σε όλα τα εμπόδια που μπαίνουν για να σπουδάσουμε, να δουλέψουμε, να ζήσουμε. Συγκρούεται με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τα στηρίζουν. Παλεύει ενάντια σε φαινόμενα εκφυλισμού, τη διαλυτική κατάσταση που υπάρχει στους συλλόγους, πρωτοστατεί στην οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων, συνελεύσεων στα έτη, στην άνοδο του βαθμού οργάνωσης των φοιτητών και σπουδαστών!

Είμαστε σε μάχη από την αρχή της χρονιάς στους αγώνες για τα συγγράμματα, την ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ μπροστά στη μετεξέλιξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, για τη φοιτητική μέριμνα, για τους μετεγγραφέντες φοιτητές, μπροστά στη διοργάνωση των φοιτητικών συλλαλητηρίων πανελλαδικά, στη συμμετοχή στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού.

Μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι, πιο αποφασιστικά να δυναμώσει η συζήτηση σε κάθε αμφιθέατρο για το πώς θα ζωντανέψουμε τους συλλόγους μας, πώς θα αντιπαλέψουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Να γίνουμε πιο δυνατοί για να διεκδικήσουμε τις ανάγκες που έχουμε, για την οργάνωση μορφωτικής, πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας στις σχολές, για την ενίσχυση της αλληλεγγύης, για να πετάξουμε τους φασίστες έξω από τις σχολές μας.

Η 8η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ θα είναι βήμα αγώνα και συλλογικής δράσης ενάντια στην επίθεση που δεχόμαστε από κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κεφάλαιο και ΕΕ στο δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη δουλειά!

Η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται, βγαίνουν στο σφυρί οι υποδομές των Ιδρυμάτων, δίνεται άσυλο στους επιχειρηματίες και εργολάβους στις σχολές, γενικεύονται τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, εισάγονται οι διετείς σπουδές, ενισχύοντας την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων, διατηρούνται και ενισχύονται οι φραγμοί στο να δουλέψουμε με το πτυχίο μας στο επάγγελμά μας.

Η "δίκαιη ανάπτυξη" στηρίζεται στα δικά μας τσακισμένα δικαιώματα. Οι στόχοι κυβέρνησης - ΣΕΒ για ενίσχυση της "ευελιξίας και κινητικότητας" σημαίνουν για μας ανακύκλωση μεταξύ ανεργίας και δουλειάς, κακοπληρωμένη χωρίς δικαιώματα δουλειά, μετανάστευση στο εξωτερικό, ένταση της εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς και για τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα", "όρος για επενδύσεις". Η εργασιακή ζούγκλα που μας περιμένει και που υπάρχει ήδη είναι το διαφημιστικό ατού της κυβέρνησης σε ντόπια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ενώ την ίδια ώρα, στο όνομα της "αναβάθμισης της γεωστρατηγικής θέσης" της, η χώρα μπλέκει σε επικίνδυνα σενάρια για το μοίρασμα των αγορών στην περιοχή, μετατρέπεται σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και οι υπόλοιπες δυνάμεις του συστήματος κάνουν συγκεκριμένη προσπάθεια να παρέμβουν στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, για να τους μετατρέψουν σε στηρίγματα των υπουργείων και των επιχειρηματιών στις σχολές. Είτε με νόμους και οδηγίες είτε βάζοντας στο ίδιο καζάνι τη δράση των φοιτητικών συλλόγων με φαινόμενα που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές. Προωθούν το δόγμα "νόμος και τάξη για να είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα εντάξει", καλλιεργώντας την τρομοκρατία, τη καταστολή, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, να δέχονται την επίθεση και οι επιχειρηματίες να αλωνίζουν ελεύθεροι στις σχολές.

Η επιτυχία της Πανελλαδικής Συνάντησης του ΜΑΣ είναι απάντηση στα σχέδιά τους!

Γιατί σημαίνει ότι οι φοιτητές και σπουδαστές παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, διεκδικούν τις ανάγκες τους για να μορφωθούν, να δουλέψουν, να ζήσουν ολοκληρωμένα, να έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία. Οργανώνουν τον αγώνα τους, δεν περιμένουν "σωτήρες" να τους λύσουν τα προβλήματα, δεν δέχονται η ζωή τους να καθορίζεται από διαπραγματεύσεις, πλεονάσματα, μνημόνια.

Η Συνάντηση του ΜΑΣ αποτελεί αγωνιστική διεργασία μέσα στο φοιτητικό κίνημα, από την οποία οι φοιτητές και σπουδαστές παίρνουμε δύναμη, χτίζουμε τη δική μας ενότητα στη βάση των κοινών μας προβλημάτων, κόντρα σε όσους τσακίζουν τις σπουδές και το μέλλον μας! Μέσα από τη συζήτηση και τις αποφάσεις στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, οι εκατοντάδες αντιπρόσωποι από συλλόγους και επιτροπές που θα συμμετέχουμε, θα μεταφέρουμε ζωντανή πείρα από τη δράση των συλλόγων μας όλη τη χρονιά, θα ανταλλάξουμε γνώμες για το πώς θα συνεχίσουμε, πώς θα γίνουμε πιο δυνατοί απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, πώς θα ανοίξουμε δρόμο διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Η Συνάντηση μπορεί να δώσει νέα ώθηση ώστε από καλύτερες θέσεις το φοιτητικό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για να συντονίσουμε τον αγώνα μας, σαν μια γροθιά ενωμένοι να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν!

Δυναμώνουμε το ΜΑΣ! Δυναμώνουμε τη φωνή και τον αγώνα μας»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ