Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τραγούδια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο CD της ΚΝΕ

Το εξώφυλλο του CD
Το εξώφυλλο του CD
Σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το νέο CD της ΚΝΕ, που περιλαμβάνει τραγούδια της μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης, τα οποία στην πλειοψηφία τους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα Ελληνικά. Τα τραγούδια ερμήνευσε το συγκρότημα της ΚΝΕ, μέλη και φίλοι της Οργάνωσης και του ΚΚΕ. Τα τραγούδια «Βαρσαβιάνκα», «Κόκκινο Μέτωπο» και «Καλίνκα» ερμήνευσε η φοιτητική χορωδία του Παντείου.

Πρόκειται για μια δουλειά πρωτότυπη και πολύ καλοδουλεμένη, όπως άλλωστε όλα τα προηγούμενα CD που έχει παρουσιάσει η ΚΝΕ.

Το φετινό εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό, μιας και έπρεπε να επιλεγούν τα τραγούδια, να μεταφραστούν, στη συνέχεια να αποδοθούν, να ενορχηστρωθούν και μετά να ηχογραφηθούν. Με πολύ μεράκι όμως και έγνοια για το πώς αυτά τα τραγούδια θα ακουστούν και θα αγαπηθούν από τη νέα γενιά, οι μουσικοί της ΚΝΕ αλλά και η φοιτητική χορωδία του Παντείου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, τιμώντας αυτή τη μεγάλη επέτειο από το δικό τους μετερίζι.

Οπως σημειώνει η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ: «Στην πλειοψηφία των τραγουδιών προβάλλεται το αισιόδοξο μήνυμα για την ανάγκη της επαναστατικής αλλαγής του κόσμου. Χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι "Εμπρός για την αυγή", "Εμπρός φίλοι", "Με θάρρος σύντροφοι".

Αλλα τραγούδια, όπως το τραγούδι "Οργή Τύραννοι", γέμιζαν κουράγιο στις δύσκολες στιγμές των διώξεων, των φυλακίσεων, ενισχύοντας την ανυποχώρητη επαναστατική δράση των κομμουνιστών.

Αλλα αναφέρονται στην 3η Διεθνή, στον πρωτοπόρο ρόλο των Μπολσεβίκων τόσο στην Επανάσταση, όσο και στον πόλεμο ενάντια στους λευκοφρουρούς.

Κάποια από τα τραγούδια βασίζονται σε παραδοσιακούς ρυθμούς της Ρωσίας, που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως το "Βασανισμένοι από την έλλειψη ελευθερίας". Τη μελωδία αυτού του τραγουδιού, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στο λαό της ΕΣΣΔ, χρησιμοποίησε ο Σοστακόβιτς σε αρκετά έργα του, θέλοντας να παραπέμψει ακριβώς στο επαναστατικό του περιεχόμενο.

Δύο τραγούδια, το "Κόκκινο Μέτωπο" και η "Καλίνκα", είναι τραγούδια του Κόκκινου Στρατού, που τραγουδήθηκαν ιδιαίτερα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συντριβή του φασισμού».

Συντελεστές:

Μετάφραση από τα Ρωσικά: Αρης Αθανασόπουλος και μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ποιητική απόδοση: Μαριλίζα Λούντζη.

Το τραγούδι «Ο θάνατος του Κομσομόλου» απέδωσε ο ποιητής Φώντας Λάδης.

Ενορχήστρωση: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Στέφανος Χατζηαναγνώστου, Κώστας Βλαχούστος, Περικλής Μαλακατές, Αποστόλης Μωραΐτης, Δημήτρης Λιάσκος.

Ηχοληψία: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Γιάννης Μπαλλούς.

Μίξεις - Mastering: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Γιάννης Μπαλλούς.

Τραγουδούν: Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Βουτσάς, Νατάσα Μουσάδη, Μαριλίζα Λούντζη, Αστέρης Πασχαλιάς, Περικλής Μαλακατές, Αποστόλης Μωραΐτης, Γεωργία Χατζημπαλάση, Γιάννης Βρυζάκης.

Συμμετείχε η χορωδία του Παντείου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Βρυζάκη.

Επαιξε το συγκρότημα της ΚΝΕ, καθώς και μέλη και φίλοι και της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα.

Το CD θα διατίθεται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org