Κυριακή 19 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συντονισμός και αγωνιστική προετοιμασία με περιφερειακές συσκέψεις

Από την περιφερειακή σύσκεψη της Δυτικής Μακεδονίας στο Αργος Ορεστικό
Από την περιφερειακή σύσκεψη της Δυτικής Μακεδονίας στο Αργος Ορεστικό
Με σημαντική συμμετοχή Αγροτικών Συλλόγων, μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο περιφερειακές αγροτικές συσκέψεις σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που είχε λάβει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με στόχο το συντονισμό και την αγωνιστική προετοιμασία.

Τις προηγούμενες μέρες, τέτοιες περιφερειακές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο για τη Δυτική Ελλάδα, στην Τρίπολη για την Πελοπόννησο και στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς για τη Δυτική Μακεδονία, ενώ με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, την Κυριακή 17/12, στην οποία θα οριστικοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των συντονισμένων πανελλαδικά κινητοποιήσεων.

Στις συσκέψεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αναδεικνύονται τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, με τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, τη μείωση των τιμών που διαθέτουν τα προϊόντα τους, το «κουτσούρεμα» των επιδοτήσεων μέσω της νέας ΚΑΠ, παράλληλα με τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, τα «πεσκέσια» που έχουν ξεκινήσει να στέλνουν τράπεζες και εφορία με την απειλή κατάσχεσης της μικρής αγροτικής ιδιοκτησίας.

Μέσα από τη συζήτηση αναδεικνύεται η ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση των μικρομεσαίων αγροτών απέναντι σε αυτήν την πολιτική, με τη συγκρότηση νέων Συλλόγων σε χωριά ή ομάδες χωριών, με την ουσιαστική λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων με συνεδριάσεις, ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων, συσκέψεις, περιοδείες, οργάνωση αγωνιστικών διεκδικήσεων τοπικά, αλλά και σε συντονισμένο πανελλαδικό επίπεδο με το αγωνιστικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στη Δυτική Ελλάδα

Πλούσιος διάλογος αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της περιφερειακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο την Κυριακή 5/11, με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων από την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα. Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας.

Αρκετοί κτηνοτρόφοι τοποθετήθηκαν για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν φέτος, εξαιτίας της προσπάθειας των μεγαλεμπόρων και των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών να προμηθευτούν με μεγάλη μείωση τιμής το αιγοπρόβειο γάλα και τα κρέατα. Οπως επισημάνθηκε, τα τελευταία χρόνια υπήρχε μια σταθερή τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα που προσέγγιζε το 1 ευρώ. Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των κτηνοτρόφων, αφού ενώ η τιμή στο προϊόν τους παρέμενε σταθερή, αυξάνονταν την ίδια στιγμή όλα τα υπόλοιπα έξοδα παραγωγής, όπως φυσικά και η γενική επιβάρυνση του εισοδήματός τους στο πλαίσιο της συνολικής επίθεσης στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων. Η επιβολή και μιας ονομαστικής μείωσης της τιμής παραγωγού φέτος θα επιφέρει ένα επιπλέον σοβαρό χτύπημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Αναδείχτηκαν, επίσης, τα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα με την καταστροφή της σοδειάς τους εξαιτίας καιρικών φαινομένων το 2016, για την οποία όχι μόνο δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις αλλά ακόμη δεν έχει προωθηθεί ο φάκελός τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ενταχθούν σε πρόγραμμα αποζημίωσης. Σοβαρό πρόβλημα, επίσης, δημιουργεί ασθένεια που πλήττει τις καλλιέργειες και σε καθαρά σταφιδικές περιοχές, όπως το Σόπι και το Χειμαδιό Ηλείας που η παραγωγή από 1.000 τόνους πέρσι έχει μειωθεί στους 300 τόνους φέτος.

Πρόσθετα προβλήματα εξαιτίας καιρικών φαινομένων και ανυπαρξίας πραγματικού συστήματος αποζημιώσεων της αγροτικής παραγωγής αντιμετωπίζει και η ελιά που είναι κοινή καλλιέργεια για ολόκληρη την περιοχή.

«Τονίστηκε ιδιαίτερα από όλους τους συμμετέχοντες η ανάγκη για πιο συστηματική οργάνωση τέτοιων συσκέψεων αφού κρίθηκε πολύ θετική η ανταλλαγή απόψεων», τόνισε στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Χρήστος Γιαννόπουλος. «Εκφράστηκε, επίσης, έντονη αγωνιστική διάθεση, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν και σίγουρα η ανάγκη για πανελλαδικό συντονισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Το επόμενο διάστημα θα εντείνουμε τους ρυθμούς μας για τη συνέχιση των Γενικών Συνελεύσεων σε χωριά της περιοχής, για τον αγωνιστικό συντονισμό απέναντι στην όξυνση της επίθεσης κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου», κατέληξε.

Στη Δυτική Μακεδονία

Αγρότες από τα μπλόκα του Αμυνταίου Φλώρινας, Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, Καστοριάς, Βοΐου Κοζάνης, Γρεβενών, Αγίας Κυριακής Βοΐου Κοζάνης και από την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Κοζάνης συμμετείχαν στην περιφερειακή σύσκεψη της Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στο Αργος Ορεστικό Καστοριάς στις 12 Νοέμβρη. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε επίσης ο Β. Μπούτας, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις και το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και ανέδειξε την ανάγκη να οργανωθεί ο αγώνας για τα ιδιαίτερα προβλήματα των αγροτών σε κάθε περιοχή, αλλά και σε πανελλαδικό συντονισμό.

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν, ξεχώρισε η αγανάκτηση που εξέφρασαν για την «κατρακύλα» των τιμών παραγωγού εκπρόσωποι που συμμετείχαν στη σύσκεψη, κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφοι, παραγωγοί φασολιών και καλλιεργητές σιτηρών.

Οι φασολοπαραγωγοί κατήγγειλαν τις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων, μέθοδος που αξιοποιείται από τους μεγαλεμπόρους για να συμπιέζουν προς τα κάτω τις τιμές. Οπως αναφέρθηκε, οι μεγαλέμποροι αξιώνουν να πάρουν τη φετινή σοδειά με 2,3 και 2,5 ευρώ από 3 ευρώ που ήταν η τιμή μέχρι και πέρσι και είχε μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, στη σύσκεψη συζητήθηκαν προτάσεις για αγωνιστικές παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων και στα τελωνεία της Κρυσταλλοπηγής και της Νίκης, ενάντια στις αθρόες εισαγωγές προϊόντων και την έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Καταγγελίες για έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων στις εισαγωγές έγιναν και από γαλακτοπαραγωγούς, ενώ σημειώθηκε επίσης ότι η προστασία της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ δεν δημιουργεί συνθήκες προστασίας του εισοδήματός τους.

Ανάλογη κατάσταση βιώνουν και οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί σιτηρών της ευρύτερης περιοχής.

Μέσα σε όλα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων για χρέη, αλλά και τα απειλητικά ειδοποιητήρια από την τράπεζα Πειραιώς - η οποία απορρόφησε το «υγιές» τμήμα της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας - για άμεση ρύθμιση οφειλών.

Απέναντι στην όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης, αρκετές παρεμβάσεις ανέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας νέων αγροτικών συλλόγων σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχουν όπως στα Γρεβενά και τη Φλώρινα, αφού πλέον μια σημαντική μάζα αγροτών που κατήλθε στις κινητοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια με το αγωνιστικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αντιλαμβάνεται την ανάγκη οργανωμένου και προσανατολισμένου αγώνα.

Οπως υπογράμμισε στον «Ριζοσπάστη» ο Δ. Μόσχος, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, «εκφράστηκε έντονη διάθεση από τους συμμετέχοντες για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Κατατέθηκαν πολλές προτάσεις και τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν με άλλες τοπικές συσκέψεις που θα γίνουν σε χωριά της περιοχής θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις και ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης που θα γίνει στη Λάρισα θα καταλήξουμε σε πιο συγκεκριμένες μορφές».

Ηδη, στη σύσκεψη της Καστοριάς λήφθηκε απόφαση για διενέργεια κινητοποιήσεων στα τοπικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη την Τετάρτη 22/11 στις 10 π.μ.

Στην Πελοπόννησο

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, επίσης, η περιφερειακή σύσκεψη που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) την Κυριακή 12/11, στην Τρίπολη. Συμμετείχαν εκπρόσωποι απ' όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους της Περιφέρειας, όπως επίσης και αρκετοί νέοι αγρότες. Εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συμμετείχε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.

Μαζί με τα τοπικά προβλήματα των παραγωγών (κτηνοτρόφων, ελαιοπαραγωγών και άλλων), αναδείχτηκαν και τα προβλήματα που απασχολούν πανελλαδικά τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως το βαρύ «τσεκούρωμα» της βασικής ενίσχυσης, η αύξηση των τιμών στα αγροτικά μέσα και εφόδια, η υπέρογκη φορολογία, η μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα (ΟΓΑ) και άλλα χαράτσια, ζητήματα που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Υπήρξαν καταγγελίες από αρκετούς παραγωγούς για αδυναμία πληρωμής των ασφαλίστρων στον ΟΓΑ, τα οποία ξεκινούν από 87 ευρώ και φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις σε εξωφρενικά ποσά που ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα για κάθε ασφαλισμένο.

«Είναι ένας τεράστιος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων που σήμερα είναι ανασφάλιστοι, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη μεγάλη αύξηση των ασφαλίστρων. Υπάρχουν αγροτικά νοικοκυριά, νέων αγροτών με μικρά παιδιά, που είναι ανασφάλιστοι όλοι στην οικογένεια», είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της ΟΑΣΠΠ.

«Τις επόμενες εβδομάδες», συνέχισε, «οι τοπικοί αγροτικοί σύλλογοι και η Ομοσπονδία θα προχωρήσουν σε συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά των νομών με στόχο συντονισμένα, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι μικρομεσαίοι αγρότες να προχωρήσουμε σε κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις».


Φ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Κυριακή βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών(2019-01-08 00:00:00.0)
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκλογοαπολογιστική συνέλευση(2017-12-02 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της πάλης με μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο(2017-02-12 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα(2017-02-08 00:00:00.0)
Συνεδριάζει η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων(2014-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ