Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Κινέζος απεσταλμένος στην Πιονγιάνγκ

ΠΕΚΙΝΟ.- ΜΑΝΙΛΑ.-

Ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στέλνει η κινεζική ηγεσία στην Πιονγιάνγκ, στο φόντο πολύπλευρων διεργασιών που συνεχίζονται στην Κορεατική Χερσόνησο. Σύμφωνα με το «Σινχουά», στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα θα βρεθεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ του ΚΚ Κίνας (ΚΚΚ) Σονγκ Τάο, που μεταξύ άλλων θα συζητήσει και για τα αποτελέσματα του πρόσφατου 19ου συνεδρίου του ΚΚΚ.

Ειδικό απεσταλμένο σκέφτεται να στείλει στην Πιονγιάνγκ και η ρωσική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της κρατικής Δούμας στο πρακτορείο ITAR-TASS. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέδειξε την ετοιμότητα της Μόσχας να συμβάλει στην «ειρηνική διευθέτηση» της κατάστασης στη Χερσόνησο και σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν στη Μανίλα των Φιλιππίνων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής χωρών της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit). Μεταξύ άλλων, οι δύο άνδρες συζήτησαν και τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας Σεούλ - Μόσχας. Στις δηλώσεις του, ο Μουν μίλησε για τον «ταχύ ρυθμό» με τον οποίο δυναμώνει η διμερής συνεργασία, ενώ μεταξύ άλλων ζήτησε απλοποίηση των τελωνειακών ελέγχων για τη χρήση του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου, αλλά και επέκταση της ειδικής μεταχείρισης που σήμερα απολαμβάνουν νοτιοκορεατικοί κολοσσοί (όπως η «Χιουντάι») σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες της Ρωσίας (όπως το Λένινγκραντ).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κεντρικό άρθρο στην εφημερίδα του Κόμματος Εργατών της Βόρειας Κορέας «Ροντόνγκ Σινμούν» επικρίνει έντονα τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή και την τελευταία φραστική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Πιονγιάνγκ, στις διακρατικές συναντήσεις στη Μανίλα. Μεταξύ άλλων ο Τραμπ χαρακτηρίζεται «απεχθής εγκληματίας, που καταδικάστηκε σε θάνατο από τον κορεατικό λαό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ