Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «METROPOLITAN»
Μαζική κινητοποίηση απέναντι στις πιέσεις και τους ελιγμούς της εργοδοσίας

Διεκδικούν επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους κατά τη διαδικασία ανακαίνισης της μονάδας

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Metropolitan», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης και υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους ενόψει της επικείμενης παύσης λειτουργίας του ξενοδοχείου, που βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, παρά τις πιέσεις για αναστολή της από την εργοδοσία. Ενώ στην πρώτη συνάντηση με το επιχειρησιακό σωματείο οι εκπρόσωποι της εταιρείας εμφανίστηκαν απαξιωτικοί, μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων για κινητοποιήσεις, κάλεσαν προχτές, μια μέρα πριν τη στάση εργασίας, σε νέα συνάντηση. Εκεί ζήτησαν τη ματαίωση της κινητοποίησης, προκειμένου να μην «δυναμιτίσει» το κλίμα των «διαπραγματεύσεων».

Απάντηση στην εργοδοσία έδωσε η μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που έγινε στη διάρκειά της, με τους εργαζόμενους, αφού ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, να επιβεβαιώνουν τις αποφάσεις που έχουν ήδη πάρει.

Το Σωματείο έχει ζητήσει τριμερή συνάντηση από το υπουργείο Εργασίας, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα για κλιμάκωση με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις αρχές Δεκέμβρη.

Η εργοδοσία από την πλευρά της χαρακτήρισε τη συνάντηση με το Σωματείο «προπαρασκευαστική» και έκανε γνωστή την πρόθεσή της να το καλέσει σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα. Προσπάθησε δε να αποφύγει τη συζήτηση για τη Σύμβαση, παραπέμποντάς την για το διάστημα μετά το άνοιγμα του ξενοδοχείου.

Απέναντι στην προσπάθεια αυτή, το Σωματείο ξεκαθάρισε πως η σύμβαση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αιτημάτων των εργαζομένων, ειδικά μπροστά στην ανακαίνιση και την αβεβαιότητα που δημιουργείται για τα δικαιώματά τους.

Επιβεβαιώνοντας πως τα σχέδια της επιχείρησης έχουν πολλά «θολά» σημεία, οι εκπρόσωποι της επιχείρησης έκαναν λόγο για προτάσεις για «εθελούσια», με το Σωματείο να ξεκαθαρίζει ότι θα σταθεί αντίθετο σε κάθε προσπάθεια για απολύσεις, όπως κι αν τις βαφτίσει η εργοδοσία.

Την αντίθεσή του εξέφρασε το Σωματείο και στα σχέδια της εταιρείας να χορηγήσει στους εργαζόμενους τα 2/3 της κανονικής τους άδειας για το 2018, το διάστημα κατά το οποίο το ξενοδοχείο θα είναι κλειστό για την ανακαίνιση. Οπως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία δεν έχει κανένα δισταγμό να «ροκανίσει» την άδεια, που τους είναι απαραίτητη για να έχουν τη δυνατότητα για στοιχειώδη ξεκούραση, ενώ την ίδια στιγμή τους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό.

Σήμερα η συγκέντρωση έξω από το «Athens Ledra»

Σε συγκέντρωση έξω από το «Athens Ledra» προχωρούν σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, που βρέθηκαν «στον αέρα», με την εργοδοσία να τους οφείλει δεδουλευμένα, όταν η επιχείρηση προχώρησε σε παύση λειτουργίας τον Ιούνη του 2016. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους, τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους.

Καθώς το ξενοδοχείο έχει περάσει σε νέο ιδιοκτήτη μέσω πλειστηριασμού, ενώ συμφωνίες φαίνεται πως έχουν γίνει και για τον νέο διαχειριστή, οι εργαζόμενοι μετά από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση, στέλνοντας το μήνυμα πως παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ