Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Καμάρωσε για τη μετατροπή της Θράκης σε επίκεντρο επικίνδυνων σχεδιασμών του κεφαλαίου

Eurokinissi

Την ανάγκη «συναίνεσης» για να τρέξουν απρόσκοπτα οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί που εξυφαίνονται με επίκεντρο την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη ως κόμβο Ενέργειας, εμπορίου και μεταφορών, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας χτες βράδυ τις εργασίας του 6ου «αναπτυξιακού» συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

Παίρνοντας «πάσα» από τα όσα είχαν πει νωρίτερα οι φορείς της τοπικής διοίκησης, αποτυπώνοντας σε ένα ακόμη «αναπτυξιακό» συνέδριο τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων και των στελεχών τους στους στόχους του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε την ευθύνη της τοπικής διοίκησης στην υλοποίηση του κυβερνητικού «οδικού χάρτη».

Επιχειρώντας να στρατεύσει στην προσπάθεια αυτή και το λαό, προχώρησε στον κάλπικο διαχωρισμό της «Ελλάδας της παραγωγής», όπου τάχα συναντώνται εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, και «της Ελλάδας της αρπαχτής», όπου εμμέσως πλην σαφώς ενέταξε μέρος των επιχειρηματιών και παράγοντες των άλλων κομμάτων, με υπαινιγμούς ως προς την εμπλοκή τους σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Επί της ουσίας του συνεδρίου, που ουσιαστικά καταγράφει δυνατότητες και ανάγκες του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην περιοχή, αλλά και συνολικότερους στόχους της αστικής τάξης όπως αυτοί «κουμπώνουν» με σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «διαδικασία μετάβασης της συγκεκριμένης Περιφέρειας από το καθεστώς της περιθωριοποίησης σε χώρο σημαντικών εξελίξεων» οι οποίες «ισχυροποιούν τη θέση της Ελλάδας στη Ν/Α Ευρώπη».

Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα, αφού προσπέρασε με αοριστίες περί «ανυπαρξίας σχεδίου» τις συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ που ώθησαν μικρούς και μεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα, κόμπασε ότι η κυβέρνησή του έδωσε «προτεραιότητα» στην καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων και υποσχέθηκε χρήμα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια για έργα εκσυγχρονισμού αγροτικών εκμεταλλεύσεων, υποδομών, εκκίνησης νέων επιχειρήσεων με «εξωστρέφεια» κ.λπ., παραπέμποντας σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις σε βάρος της φτωχής αγροτιάς. Οπως είπε, έχουν κατατεθεί για στήριξη 24 προτάσεις με προϋπολογισμό 33 εκατομμύρια ευρώ, για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και «ενίσχυση της εξωστρέφειας».

Για τον δευτερογενή τομέα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης για στήριξη με κάθε τρόπο της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Οπως ανέφερε, οι υποβολές στον αναπτυξιακό ανέρχονται στις 17, με ύψος 99 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα «Λιπάσματα Καρβάλης», στη «Βιομηχανία Ζάχαρης» και στην ΕΝΚΛΩ, με υποσχέσεις για τα μεν «Λιπάσματα» περί «αποκατάστασης της νομιμότητας και ομαλότητας και εφαρμογής των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους», καθώς επίσης περί «εξυγίανσης» και αναζήτησης «στρατηγικού επενδυτή», για την ΕΒΖ «να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχύσει τη λειτουργία της», και για την ΕΝΚΛΩ για «επίσπευση της πτωχευτικής διαδικασίας και των ανοιχτών δημόσιων πλειστηριασμών».

Χοντρό και επικίνδυνο παιχνίδι με Ενέργεια - υποδομές

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, όμως, ήταν αφιερωμένο στην Ενέργεια και τις υποδομές, καθώς άπτονται του σχεδιασμού μετατροπής της περιοχής σε ενεργειακό και εμπορικό - μεταφορικό κόμβο. Για την Ενέργεια, απαρίθμησε έργα σε εξέλιξη όπως ο ΤΑP για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο κάθετος διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, η αξιοποίηση του κοιτάσματος Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης και η κατασκευή πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Πέραν αυτών των έργων, για τα οποία είναι γνωστό το ενδιαφέρον ΗΠΑ και ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς προς όφελος της εγχώριας αστικής τάξης, ότι από κοινού με την Ιταλία εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για έναν αγωγό μεταφοράς και ρωσικού φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που εκθέτει το λαό σε πολυδιάστατους κινδύνους, τους οποίους ο πρωθυπουργός προσπέρασε με κομπασμούς περί ανάδειξης της χώρας σε «σημαντικό ενεργειακό παίκτη» και με υποσχέσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, ο Αλ. Τσίπρας απαρίθμησε τους κάθετους άξονες της Εγνατίας, της Ροδόπης, δήλωσε ότι δημοπρατείται το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα Ξάνθη - Εχίνος - ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μίλησε για σύνδεση της Δράμας με την Καβάλα και την Αμφίπολη κ.λπ. Εργα που σχεδιάζονται με κριτήριο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και οι εργαζόμενοι της περιοχής θα τα πληρώνουν αδρά, μέσω και της εγκατάστασης αναλογικών διοδίων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Παρουσίασε επίσης τα σχέδια για τη «σιδηροδρομική Εγνατία», τη σύνδεση δηλαδή Θεσσαλονίκης - Καβάλας - Αλεξανδρούπολης με το Μπουργκάς και τη Βάρνα κι από εκεί τη Ρουμανία, έργο η σημασία του οποίου για τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων επιβεβαιώνεται και από την άμεση εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Κομισιόν.

Σε όλα τα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας πρόσθεσε τη στήριξη που θα παρασχεθεί για την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας σε σύνδεση με την επιχειρηματικότητα και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Υπέδειξε εξάλλου στα εκπαιδευτικά ιδρύματα την ενασχόληση με τους κλάδους που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο, όπως η Ενέργεια, οι ΑΠΕ, τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών, η αγροτοδιατροφή κ.λπ.

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε για τη μειονότητα τη δυνατότητα προσφυγής της στα αστικά δικαστήρια για κληρονομικά ζητήματα, που έως σήμερα βρίσκονται στη δικαιοδοσία του μουφτή.

Κατά τ' άλλα, επιβεβαιώνοντας και το ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα δικαιώματα σε Υγεία και Πρόνοια ως «φιλανθρωπία», ο πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο στο Ιδρυμα Στ. Νιάρχος για τις δωρεές του στην Υγεία, την ώρα που απολύτως αναγκαίες δαπάνες για τον τομέα αυτό σφαγιάζονται προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για τη στήριξη του κεφαλαίου και της ανάκαμψής του, και να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στους ομίλους...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ