Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας!»

Μαχητική απάντηση στην κυβερνητική φιέστα και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για την περιοχή έδωσαν χτες σωματεία και φορείς της περιοχής

Αντιμέτωπος με την αγωνιστική κινητοποίηση του λαού της περιοχής βρέθηκε ο πρωθυπουργός σε κάθε βήμα της χτεσινής του παρουσίας σε Ξάνθη και Κομοτηνή, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της κυβερνητικής «αναπτυξιακής» φιέστας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Κομοτηνή.

Το πρωί έξω από τα «Πλαστικά Θράκης» και το απόγευμα μέσα στην πόλη της Κομοτηνής και έξω από το ξενοδοχείο που φιλοξένησε τη φιέστα, εκφράστηκε μαχητικά η απάντηση του λαού στην πολιτική που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις, λεηλατεί το εισόδημά του και θυσιάζει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά του δικαιώματα στην ποδιά της πλουτοκρατίας για τα κέρδη της.

Ο εργαζόμενος λαός της περιοχής ανταποκρίθηκε μαζικά στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και συμμετείχε στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην Κομοτηνή.

Κατήγγειλε την φιέστα που έστησε η κυβέρνηση μαζί με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, δημάρχους και τις εργοδοτικές οργανώσεις, υπό την προστασία των ΜΑΤ, για να εξωραΐσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, που εξαθλίωσε μαζικά τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, και να μοιράσουν ψεύτικες ελπίδες ότι τελειώνουν τα βάσανά τους και η «ανάπτυξη» που φέρνουν θα είναι «δίκαιη», να κάνουν το λαό συνένοχο, χειροκροτητή της πολιτικής τους, για να τον υποτάξουν ξανά στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.


Από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να φτάνουν συγκροτημένα με τα πανό τους και να παίρνουν τη θέση τους στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν: Εκ μέρους των Επιτροπών Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης η Ματούλα Γκιδήκα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, η οποία κατήγγειλε τα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει σε βάση των αμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων την Αλεξανδρούπολη.

Η Κατερίνα Κορδαλή, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και τον αγώνα τους για σπουδές χωρίς εμπόδια, για δουλειά με δικαιώματα, στο αντικείμενο των σποδών τους. Ο Πέτρος Ταχματζίδης, εκ μέρους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις νέες περικοπές που έρχονται στις συντάξεις και κλιμάκωση του αγώνα και την αναπλήρωση των απωλειών. Η Βάσω Μπράτσιου, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην «ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ», αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν, σε άλλη μια επιχείρηση που το προηγούμενο διάστημα προβλήθηκε ως δείγμα της «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Κώστας Βογιατζής, μέλος της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Οπως είπε, «είναι ώρα ο εργαζόμενος λαός να σηκώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει. Είναι ώρα οργάνωσης και αγώνα, δεν υπάρχει χώρος, ούτε χρόνος, για απογοήτευση και μοιρολατρία.

Να τιμωρήσει όσους τον κορόιδεψαν, τον εξαπάτησαν, συνεχίζουν να του λένε ψέματα.

Να απομονώσει τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό που ρίχνει το δηλητήριο της ταξικής συνεργασίας, καλλιεργεί την ηττοπάθεια και μοιρολατρία.

Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς το βραχνά της ανασφάλειας και της ανεργίας, να είμαστε καλυμμένοι από ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας».

Μετά τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής. Στην κεφαλή της πορείας μπήκε το κεντρικό πανό, που έδειχνε το δρόμο που πρέπει να επιλέξουν οι εργαζόμενοι: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας. Αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας». Με τα πανό και τα συνθήματά τους, ανέδειξαν ότι «η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη. Κέρδη για το κεφάλαιο, φτώχεια για τον εργάτη», καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να αγωνιστούν για όσα δικαιούνται.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία στην παλιά εθνική οδό Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης, με κατεύθυνση το ξενοδοχείο στο οποίο πραγματοποιούνταν η κυβερνητική φιέστα. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρό φραγμό της αστυνομίας, που είχε στηθεί σε μεγάλη απόσταση από το ξενοδοχείο. Με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την πολιτική καταστολής και διαδήλωσαν ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

Εκεί ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση, ενώ ανακοινώθηκαν και τα επόμενα βήματα για την κλιμάκωση του αγώνα στον αγωνιστικό γιορτασμό του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και στην προετοιμασία για απεργία - απάντηση στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org