Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
«Ολοι μαζί σαν μια γροθιά για τη φοιτητική μέριμνα που έχουμε ανάγκη!»

Συγκροτήθηκε Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικότροφων Φοιτητών

Από την κινητοποίηση εστιακών φοιτητών στις αρχές του μήνα
Από την κινητοποίηση εστιακών φοιτητών στις αρχές του μήνα
Την Παρασκευή 10/11 διοργανώθηκε η 1η ιδρυτική συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Συλλόγων Οικότροφων στις ΝΦΕΕΜΠ στην Αθήνα. Στην ιδρυτική συνάντηση συμμετείχαν με αποφάσεις ΔΣ και Γενικών Συνελεύσεων 10 εστιακοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα: ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΦΕ ΠΑΤΡΑΣ ΑΕΙ, ΦΕ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΙ, ΦΕ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΦΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΕΙ, ΦΕ ΧΑΝΙΩΝ ΑΕΙ, ΦΕ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΦΕ ΞΑΝΘΗΣ.

Για πρώτη φορά συγκροτείται κάτι αντίστοιχο ανάμεσα σε εστιακούς συλλόγους σε πανελλαδικό επίπεδο, πήρε δηλαδή σάρκα και οστά η ανάγκη για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα των εστιακών, που προέκυψε ακριβώς στη βάση των κοινών προβλημάτων και της οξυμένης επίθεσης στα δικαιώματα των φοιτητών στις εστίες.

Τα προβλήματα της στέγασης είναι γνωστά και λίγο - πολύ κοινά σε όλες τις εστίες. Μόλις το 9% των 150.000 φοιτητών που έχουν φύγει από τον τόπο τους έχει πρόσβαση σε δωμάτιο και κάθε χρόνο εκατοντάδες πρωτοετείς μένουν άστεγοι, σε πολλές περιπτώσεις οι υποδομές των εστιών είναι παμπάλαιες και κακοσυντηρημένες, οι χώροι υγιεινής είναι απαράδεκτοι, ενώ οι χώροι πολιτισμού και άθλησης είναι συχνά ανύπαρκτοι. Η δωρεάν σίτιση αλλού έχει καταργηθεί και αλλού απειλείται άμεσα, οι υπηρεσίες φύλαξης - καθαριότητας - συντήρησης παρέχονται από ελλιπείς εργολαβίες και κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα έγιναν βήματα συλλογικής διεκδίκησης και συντονισμού το προηγούμενο διάστημα (συντονισμός των συλλόγων οικότροφων της Αθήνας, κινητοποιήσεις στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μέρα πανελλαδικής δράσης για τις φοιτητικές εστίες τον Οκτώβρη), εξέλιξη των οποίων είναι τώρα η συγκρότηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού.

Οπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων στην ιδρυτική τους συνάντηση:

«Το Πανελλαδικό Συντονιστικό από σήμερα γίνεται πράξη. Κόντρα σε κυβερνήσεις, κεφάλαιο, ΕΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες, ήρθε η ώρα οι φοιτητές των εστιών να προτάξουμε χωρίς καμία έκπτωση τις ανάγκες μας για τη φοιτητική μέριμνα και τις σπουδές που μας αξίζει!

Καλούμε όλους τους εστιακούς φοιτητές, όλους όσοι προβληματίζονται, να κάνουν το βήμα. Να αφήσουν δισταγμούς και να μπουν εδώ και τώρα στον συλλογικό οργανωμένο αγώνα. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν σύλλογοι, να γίνει το βήμα τώρα. Να πάρουν πρωτοβουλίες για συγκρότηση μορφών οργάνωσης (Επιτροπών Αγώνα, Επιτροπών Κτιρίων κ.λπ.) που θα συμπορευτούν με το πλαίσιο πάλης και το διεκδικητικό πλαίσιο του Συντονιστικού μας. Ηρθε η ώρα να γίνει ένα βήμα στην οργάνωσή μας.

Τέλος, καλούμε όλους τους συλλόγους οικότροφων που δεν έχουν κάνει ακόμα το βήμα να συμπορευτούν με το Συντονιστικό, να κουβεντιάσουν και να συνεδριάσουν με ξεχωριστό θέμα τη συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συντονιστικό!

Στην ενότητα η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα! Οι εστιακοί φοιτητές δεν σκύβουμε το κεφάλι! Ολοι μαζί σαν μια γροθιά για τη φοιτητική μέριμνα και τις σπουδές που έχουμε ανάγκη!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org