Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
«Δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους

Στον «αέρα» τα δικαιώματα των εργαζομένων

«

Δωράκι» αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους καναλάρχες, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους θα δοθούν οι τηλεοπτικές άδειες, με την τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία προβλέπει μείωση της φορολογίας (από το 20% στο 5%) για το διαφημιστικό τους τζίρο και απαλλάσσει συνολικά την εργοδοσία στα ΜΜΕ (όχι και τους εργαζόμενους) από την αναδρομική αύξηση της εισφοράς τους στον ΕΔΟΕΑΠ για το 2017.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια, ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς ισχυρίστηκε ότι «το Δημόσιο θα έχει πρόσθετα έσοδα από το τίμημα για τις άδειες, την εισφορά επί του τζίρου για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και αυξημένες εργοδοτικές εισφορές από αύξηση απασχόλησης στους αδειοδοτημένους σταθμούς αφού θα εργάζονται 1.000 επιπλέον από τους νυν εργαζομένους».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής - ο οποίος καταψήφισε και κατήγγειλε την τροπολογία - αφού υπενθύμισε τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες ότι «το τζάμπα πέθανε» κ.ά., σημείωσε ότι είναι γνωστό πως «για να πάρουν την άδεια οι καναλάρχες, θα πληρώσουν πάνω - κάτω 230 εκατ. ευρώ σε 10 χρόνια με δόσεις. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μέσα από τη μείωση της φορολογίας οι καναλάρχες θα κερδίσουν το χρόνο 20 εκατ. ευρώ. Πολλαπλασιάστε επί 10 χρόνια. Θα πάρουν πίσω από την απαλλαγή του φόρου 200 εκατ. ευρώ. Ε, λοιπόν, είναι ή δεν είναι "με το ένα χέρι τα παίρνουμε από τους καναλάρχες και με το άλλο τα δίνουμε πίσω";».

Οσο για τις 1.000 θέσεις εργασίας, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση πέρασε στις 4 Αυγούστου στα μουλωχτά τροπολογία, η οποία περικλείοντας όλη την αγριότητα της αντιλαϊκής της πολιτικής, κατάργησε προηγούμενη ρύθμιση που προέβλεπε ελάχιστο αριθμό εργαζομένων ανά ειδικότητα και ανά κατηγορία εμβέλειας των ΜΜΕ, δίνοντας το ελεύθερο στους επιχειρηματίες να χαρακτηρίζουν τους εργαζόμενους γενικών καθηκόντων ή ανειδίκευτους, σαρώνοντας εργασιακά δικαιώματα, ΣΣΕ κ.ο.κ.

Η ΝΔ ψήφισε «παρών». Το στίγμα της κριτικής της το έδωσε η βουλευτής Αν. Ασημακοπούλου: «Εμείς είμαστε υπέρ της μείωσης της φορολογίας και ο συγκεκριμένος φόρος στα κανάλια είναι και άδικος και υπέρμετρος και θα έπρεπε όχι να πάει στο 5%, αλλά στο 0%» και «εμείς θα είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε τις φοροελαφρύνσεις, να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα όχι μόνο των ΜΜΕ, αλλά της επιχειρηματικότητας». «Παρών» ψήφισαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ενωση Κεντρώων με ανάλογου τύπου κριτική. Το Ποτάμι υπερψήφισε. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε θέτοντας το ερώτημα γιατί η φοροελάφρυνση «δεν επεκτείνεται και σε άλλους επαγγελματίες».

Προνόμια και στους επιχειρηματίες του τζόγου

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων», το οποίο επίσης βρίθει προνομίων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και συγκεκριμένα των επιχειρηματικών ομίλων του τζόγου, πρώτα και κύρια στην ΟΠΑΠ ΑΕ, ενώ ρυθμίσεις του προαναγγέλλουν ισχυρό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο Καζίνο της Πάρνηθας, αφού για τη μεταφορά του, που προβλέπεται, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τους κοντά 1.000 εργαζόμενους.

Ο Ευ. Τσακαλώτος, αφού διαστρέβλωσε και πάλι τη σαφή θέση του ΚΚΕ για μη νομιμοποίηση του τζόγου, του ζήτησε να πάρει θέση να πει αν είναι με το «νόμιμο ή παράνομο τζόγο»!

«Μας καλείτε να διαλέξουμε επιχειρηματίες;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής και επαναλαμβάνοντας την καθαρή θέση του ΚΚΕ, τόνισε: «Είμαστε ενάντια στον τζόγο», προσθέτοντας ότι «η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και το βάθεμα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης δημιουργούν προϋποθέσεις εξάπλωσης αυτού του φαινομένου, που παίρνει επιδημικές διαστάσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, «πάει ένα βήμα μπροστά την εξαπάτηση του λαού», όπως φάνηκε «με το διάγγελμα του πρωθυπουργού» για το «κοινωνικό μέρισμα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org