Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Επαφές για μπίζνες στην Τουρκία

Με σκοπό την «απευθείας επικοινωνία ελληνικών και τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων» και την «καλύτερη προετοιμασία της θεσμικής συνεργασίας τους στο μέλλον», αλλά και την οικοδόμηση διαύλων οι οποίοι θα «συμπληρώνουν τους πολιτικούς διαύλους επικοινωνίας που οικοδόμησε η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην Τουρκία, και θα κλιμακωθούν με την επίσκεψη του Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα», ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, επισκέφτηκε την Τουρκία, επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής, στην οποία συμμετείχαν οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και εκπρόσωποι της ΔΕΗ, η οποία διατηρεί εκεί θυγατρική.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο αν. υπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τουρκικούς κρατικούς και επιχειρηματικούς φορείς. Π.χ. συναντήθηκε με τον πρόεδρο και ανώτατα στελέχη του ομίλου «Κοc», με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TUSIAD), και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (MUSEAD).

Της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας είχε προηγηθεί ενημέρωση στα κεντρικά στην Αθήνα, από τις αρμόδιες ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στη γείτονα, ειδικά για το «κατασκευαστικό πρόγραμμα μεγάλων δημοσίων έργων» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπ. Γιλντιρίμ, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. Η υπηρεσία αναφέρει ότι ένα «εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής μεγάλων δημοσίων έργων» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία. Οτι 6 από τα 10 μεγαλύτερα - σε παγκόσμια κλίμακα - δημόσια έργα της τελευταίας δεκαετίας κατασκευάστηκαν και τελούν υπό κατασκευή στην Τουρκία.

Η υπηρεσία επισημαίνει επίσης ότι όλα αυτά τα έργα, πλην ενός, συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 65 δισ. δολαρίων, κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ, «με τους αναδόχους - κοινοπρακτικά σχήματα αλλοδαπών και ημεδαπών κατασκευαστικών εταιρειών ως επί το πλείστον - να αναλαμβάνουν τη διαχείριση των έργων για πολυετή περίοδο, 25 έως 30 ετών, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής».

Τέλος, σε άλλη μια παρατήρηση με σημασία, η υπηρεσία τονίζει ότι «παρατηρώντας την γεωγραφική διασπορά των - κολοσσιαίων διαστάσεων - έργων εκτιμούμε ότι αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, η δεσπόζουσα θέση της Κωνσταντινούπολης ως επίκεντρου της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και ως καταλύτη στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής της γείτονος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ