Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική!

Αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

«Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973, αποτελεί πολύτιμη πηγή πείρας για τους σημερινούς και τους αυριανούς μας αγώνες», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ για τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, που δηλώνει: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή! Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική!».

Στην ανακοίνωσή της, η ΚΝΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι λόγοι που επέβαλαν τη δικτατορία, που έγινε στο όνομα του υποτιθέμενου «κομμουνιστικού κινδύνου», αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως ο αντικομμουνισμός είναι πάντοτε προπομπός συνολικότερων αντιλαϊκών σχεδίων, ήταν η ανάγκη του αστικού πολιτικού συστήματος να προσπαθήσει να υπερβεί τις αντιθέσεις του, αλλά και για να στηριχθούν οι επιδιώξεις του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Ξεκαθαρίζοντας ότι η εξουσία δεν άλλαξε χέρια, καθώς την κρατούσαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δίνει στοιχεία για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών που εκτινάχθηκαν, ενώ εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και τσακίστηκε το εργατικό κίνημα με την καταστολή.

«Από την πρώτη στιγμή του πραξικοπήματος, χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ εξορίστηκαν σε ξερονήσια, ενώ στη διάρκεια της χούντας πολλοί βασανίστηκαν στα κολαστήριά της, πέρασαν από έκτακτα στρατοδικεία και είτε φυλακίστηκαν είτε εξορίστηκαν. (...) Το ΚΚΕ, μετά τη 12η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής (Φλεβάρης 1968), άρχισε να ανασυγκροτεί τις παράνομες Οργανώσεις του (...) Τον Σεπτέμβρη του 1968 ιδρύεται η ΚΝΕ. (...) Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και καθώς αναπτύσσονται οι Οργανώσεις τους, ιδρύονται οι αντιδικτατορικές οργανώσεις: Η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση - ΕΣΑΚ (τον Απρίλη του '68), αργότερα η Αντιδικτατορική Φοιτητική Ενωση Ελλάδας (Αντι-ΕΦΕΕ) και η Μαθητική Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΜΟΔΝΕ)», σημειώνει η ΚΝΕ και κάνει αναφορά στους αγώνες που αναπτύχθηκαν πριν το Νοέμβρη του 1973, στον παλλαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, μέχρι και την κατάρρευση της χούντας κάτω από το βάρος της κυπριακής τραγωδίας.

«Σήμερα», τονίζει η ΚΝΕ, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή του Πολυτεχνείου. Τρίζουν τα κόκαλα των νεκρών αγωνιστών του λαού όταν η κυβέρνηση από τη μία "ξεγυμνώνεται" μπροστά στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όπως με την πρόσφατη επίσκεψη του Τσίπρα στον Τραμπ, και από την άλλη εμφανίζεται σαν "συνεχιστής" ηρωικών στιγμών του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στηρίζει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στον ανταγωνισμό με μονοπώλια άλλων χωρών. Γι' αυτό και βάζει πλάτη στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Παίρνει μέρος στις μεγάλες κόντρες μεταξύ των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας και άλλων καπιταλιστικών κρατών. (...)

Οι κόντρες μεταξύ των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων κάθε χώρας για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στα πετρέλαια, το φυσικό αέριο και τους ενεργειακούς δρόμους της περιοχής μπορούν να οδηγήσουν σε γενίκευση του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπλέκει το λαό στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια στην περιοχή, καλλιεργώντας την αφέλεια ότι το ΝΑΤΟ μάς "προστατεύει".

ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι!

  • Η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
  • Η εισβολή και η κατοχή του 37% της Κύπρου έχουν τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ.
  • Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει δώσει αέρα στα πανιά των διεκδικήσεων εκ μέρους της τουρκικής πλουτοκρατίας.
  • Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο.
  • Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι καπιταλιστές μετράνε μόνο τα κέρδη τους, τους τζίρους και τα συμφέροντά τους. Στέλνουν τους λαούς να χύσουν το αίμα τους για ξένα προς τις ανάγκες τους συμφέροντα.

Δε θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια των εκμεταλλευτών! Παλεύουμε με τη δική μας σημαία, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Οι λαοί με τον αγώνα τους και την αλληλεγγύη τους μπορούν να ανοίξουν έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο, σε ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Παλεύουμε για μία κοινωνία χωρίς κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση», τονίζει μεταξύ άλλων η ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org