Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Προεκλογικές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

Η ενδοαστική διαπάλη στη Ισπανία, ενόψει και της διεξαγωγής στις 21 Δεκέμβρη των πρόωρων τοπικών εκλογών στην Καταλονία, καλά κρατεί. Το Σάββατο, οι δυνάμεις που αντιδρούν στην εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που ήρε το καθεστώς της αυτονομίας στην επαρχία (μετά τη μονομερή διακήρυξη στις 27 Οκτώβρη της ανεξαρτησίας), συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πρωτεύουσα, Βαρκελώνη, και διαδήλωσαν με βασικό αίτημα την απελευθέρωση των αυτονομιστών αστών πολιτικών που βρίσκονται στις φυλακές με τις κατηγορίες της «στάσης, εξέγερσης και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος». Στις φυλακές βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος Οριολ Ζουνκέρας και 7 σύμβουλοι υπουργοί, καθώς και δυο στελέχη δυο αυτονομιστικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ ο αποπεμφθείς από την κεντρική κυβέρνηση Πρόεδρος Κάρλες Πουιτζντεμόντ, με 4 ακόμα μέλη έχουν διαφύγει στο Βέλγιο, απ' όπου, όπως λένε, συνεχίζουν τη δραστηριότητα της «εξόριστης κυβέρνησης». Οι διοργανωτές της διαδήλωσης κάνουν λόγο για συμμετοχή 700.000 ανθρώπων, κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Πρόκειται, πάντως, για άλλη μια κινητοποίηση που εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις στη λογική των εθνικισμών, χάνοντας από τον ορίζοντα το ταξικό κριτήριο και τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι η καπιταλιστική εξουσία.

Εντονες διεργασίες σε όλο το αστικό φάσμα

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διεργασίες στα αστικά κόμματα που τίθενται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υπέρ της ανεξαρτησίας, τα οποία όμως εμφανώς είναι σε πτώση μετά τα τελευταία γεγονότα. Το έως τώρα κυβερνών νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα του Πουιτζντεμόντ επιδιώκει ένα κοινό ψηφοδέλτιο, κάτι που δεν του βγαίνει, ενώ στις Βρυξέλλες μετέβη το επίσης στέλεχος του κόμματος Αρτουρ Μας, πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, μαζί με άλλα, για να συζητήσουν μαζί του. Ο Πουιτζντεμόντ εμφανίζεται απρόθυμος να συμμετάσχει ως υποψήφιος σε ένα μονοκομματικό ψηφοδέλτιο και γι' αυτό καταλήχτηκε ένας συνδυασμός με την επωνυμία «Μαζί για την Καταλονία» («Μαζί για το Ναι» ήταν ο κυβερνητικός συνασπισμός) που θα περιλαμβάνει και «ανεξάρτητους», δημάρχους και άλλους.

Ο έως τώρα κυβερνητικός εταίρος, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς του Ζουνκέρας, αποφάσισε αυτόνομη κάθοδο. Το άλλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Λαϊκή Ενότητα (που αυτοπροβάλλεται ως αντικαπιταλιστικό) και στήριζε, χωρίς να συμμετέχει, τον κυβερνητικό συνασπισμό, αποφάσισε σε εσωτερικό δημοψήφισμα (με 91%) τη συμμετοχή στις «παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, εκλογές και την προτίμηση σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο «δυνάμεων της αριστεράς και υπέρ της ανεξαρτησίας», πράγμα που επίσης φαίνεται να μην προκύπτει.

Δεδομένο επίσης είναι ότι η «Καταλονία από κοινού» της δημάρχου της Βαρκελώνης (όπου συμμετέχει και η Ενωμένη Αριστερά, του μεταλλαγμένου ΚΚ Ισπανίας) και το «Ποδέμος» αποφάσισαν να συμπτύξουν κοινή εκλογική συμμαχία με την επωνυμία «Καταλονία από κοινού, Μπορούμε» (Cataluna en comum Podem). Η δήμαρχος μάλιστα της Βαρκελώνης, Αντα Κολάου, στηρίζει το αίτημα της «απελευθέρωσης των πολιτικών κρατούμενων» και ταυτόχρονα ασκεί κριτική στον πρώην Πρόεδρο ότι «οδήγησε την Καταλονία στην καταστροφή».

Την Κυριακή επίσης μετέβη για πρώτη φορά στην Καταλονία ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που μίλησε σε συγκέντρωση του Λαϊκού Κόμματος. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Καταλονία, όπως αυτή που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελ Παΐς» (αναφανδόν κατά της ανεξαρτησίας), το Λαϊκό Κόμμα έχει 26,1%, οι Σοσιαλιστές 22,7%, ενώ το νεοφιλελεύθερο «Πολίτες» επίσης 22,7% ξεπερνώντας το «Ποδέμος», που έχει 14,7% (είχε πάνω από 18%), ενώ το 13,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα και λευκό. Σε αυτό περιλαμβάνεται η ψήφος στα αυτονομιστικά σχήματα, που πάντως εμφανίζονται να έχουν σημαντική πτώση.

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του Πουιτζντεμόντ, που μιλώντας στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», δεν απέκλεισε μια λύση πέραν αυτής της ανεξαρτησίας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις προθέσεις που υπάρχουν σε τμήματα του κεφαλαίου της Καταλονίας - όπου παράγεται το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας - για διεύρυνση της αυτονομίας, κάτι που ενδέχεται να μπει στο παζάρι μιας πιθανής συνταγματικής αναθεώρησης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org