Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οξυνση των ανταγωνισμών εν μέσω ανησυχίας για τους ρυθμούς ανάπτυξης

«Σκυτάλη» από την APEC και το Βιετνάμ στις Φιλιππίνες και την ASEAN

Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην ΑPEC
Οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην ΑPEC
ΜΑΝΙΛΑ.--

Πλήθος διακρατικών συναντήσεων συνεχίζονται αυτές τις μέρες στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου στο Βιετνάμ ολοκληρώθηκε στις 10 του μήνα η Σύνοδος της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό (APEC). Χτες, στη Μανίλα των Φιλιππίνων ξεκίνησαν η 31η Σύνοδος Κορυφής της Ενωσης χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αλλά και η 12η Σύνοδος χωρών της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit - EAS).

Στις συναντήσεις κυριαρχεί ο προβληματισμός για τους διεθνείς ρυθμούς ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας (όπως αποτυπώνεται και στο Ανακοινωθέν της Συνόδου της APEC), αλλά και για τη ρευστότητα που γεννά η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οι συναντήσεις αυτές φέρνουν στο ίδιο τραπέζι δυνάμεις που εμπλέκονται σε βαθιές κόντρες αλλά και απόπειρες συμβιβασμών, εκπροσωπώντας μονοπωλιακά συμφέροντα που κονταροχτυπιούνται πολύπλευρα για το μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι απόπειρες ενεργότερης «ανάμειξης» της Ινδίας στις εξελίξεις της περιφέρειας (πολλοί ξεχωρίζουν τις επίμονες αναφορές του Αμερικανού Προέδρου σε «Ασία - Ειρηνικό - Ινδικό» και όχι σε «Ασία - Ειρηνικό» όπως άλλοτε).

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, μιλώντας σε συνάντηση των μελών της ASEAN (Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες) με χώρες - εταίρους της Ενωσης, τόνισε ότι η μεταμόρφωση της Ινδίας προχωρά σε μια κλίμακα «άνευ προηγουμένου», διαφημίζοντας νέα μέτρα που ευνοούν την κήρυξη πτώχευσης μιας εταιρείας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων κ.τ.λ., ενώ ξεχώρισε την αλματώδη ανέλιξη της χώρας του στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σημειώνουμε ότι η Σύνοδος της ASEAN γίνεται με θέμα «Συνεργασία για αλλαγή, δεσμεύοντας τον κόσμο».

Στην πρωτεύουσα όμως των Φιλιππίνων ξεκίνησε χτες και η 12η Σύνοδος χωρών της Ανατολικής Ασίας (EAS), που θα ολοκληρωθεί στις 16 του μήνα. Στην EAS συμμετέχουν τα 10 μέλη της ASEAN και έξι ακόμα χώρες - εταίροι τους, συγκεκριμένα οι Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ινδία, Νέα Ζηλανδία, αλλά και οι ΗΠΑ και Ρωσία. Οπως και οι άλλες συναντήσεις, έτσι και η EAS αναμενόταν να δώσει νέα ώθηση σε αντιλαϊκές διεργασίες. Για παράδειγμα, το ρωσικό «ITAR TASS» επικαλούταν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα θα «προωθήσει μια πρωτοβουλία στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Αυτά, ενώ και στην Ασία ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» αξιοποιείται για τη διείσδυση ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, όπως έχει δείξει η εμπειρία π.χ. και στο Αφγανιστάν, όπου και σήμερα «τρέχουν» διάφορα αντίπαλα «αντιτρομοκρατικά» σχέδια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org