Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Παρέμβαση με αφορμή την έγκριση μελέτης για τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Καισαριανής, με αφορμή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να εγκρίνει κατά πλειοψηφία τη σύναψη και τους όρους σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Καισαριανής για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «Μελέτες ανάδειξης και αξιοποίησης του ιστορικού χώρου του Πάρκου Σκοπευτηρίου στο Δήμο Καισαριανής».

Σε αυτήν σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«(...) Οι μελέτες που θα εκπονηθούν στηρίζονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης που με ομόφωνη απόφασή του έχει εγκρίνει από το Σεπτέμβρη το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής. Το σχέδιο αφορά εκτεταμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλη την έκταση του ιστορικού χώρου του Πάρκου Ελευθερίας, για να είναι αντάξιο της ιστορίας που κουβαλάει και των αναγκών του λαού μας.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις:

Α) Στο ιστορικό κέντρο "Χάραμα". Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη διατήρηση του αρχικού χαρακτήρα του και το μετατρέπουν σε έναν πολυχώρο ο οποίος θα φιλοξενεί τις μουσικές δραστηριότητες της πόλης που αφορούν το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι και τους παραδοσιακούς χορούς. Το κτίριο θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για να πραγματοποιούνται διαλέξεις, εκδηλώσεις και παραστάσεις, να λειτουργούν ωδείο εκμάθησης λαϊκών οργάνων, εκμάθηση παραδοσιακών χορών κ.ά., μαθήματα μπαλέτου, να δημιουργηθούν μικρός εκθεσιακός χώρος με αναφορές στο ρεμπέτικο τραγούδι, στούντιο ηχογραφήσεων, γραφεία και αναψυκτήριο που θα εξυπηρετεί όλο το πάρκο Σκοπευτηρίου.

Β) Στο κτίριο των πρώην γραφειακών χώρων. Διαμορφώνεται ως ένας χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους της πόλης, που θα περιλαμβάνει: Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, χώρους αναγνωστηρίου και επιτραπέζιων παιχνιδιών για νέους και ενήλικες, ειδικά διαμορφωμένο χώρο βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου για παιδιά, τα εργαστήρια εικαστικών του Πολιτιστικού Κέντρου, υπαίθριο θέατρο στον εξωτερικό περίκλειστο χώρο.

Γ) Στους αθλητικούς χώρους του Σκοπευτηρίου. Σκοπός η δημιουργία ενός κέντρου άθλησης των δημοτών εντός του πάρκου. Διαμορφώνεται το Κ3 σε χώρο άθλησης με στίβο, επισκευάζονται τα γήπεδα μπάσκετ και τοποθετούνται υπαίθρια όργανα γυμναστικής ενηλίκων σε δύο σημεία.

Δ) Στην ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση, με την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων και την αναβάθμιση των δικτύων φωτισμού με νέα σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και εκσυγχρονισμό των συστημάτων άρδευσης του πάρκου και επαναλειτουργία των καναλιών νερού.

Ε) Στην ανάπλαση και οργάνωση των χώρων στάθμευσης που βρίσκονται στα όρια του πάρκου.

ΣΤ) Στη σήμανση του πάρκου. Θα τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης του πάρκου με διαγράμματα θέσεων και διαδρομών αλλά και με σύντομες περιγραφές των σημαντικών σημείων του πάρκου του Σκοπευτηρίου.

Ζ) Στην περαιτέρω ανάδειξη των χώρων που περιβάλλουν το Μνημείο και το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, συνολικά των υφιστάμενων χώρων επίσκεψης.

Οι μόνοι που καταψήφισαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν η Χρυσή Αυγή και ο Τζήμερος, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το μίσος τους για ό,τι μπορεί να αναδείξει την ιστορία του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, την πάλη του ενάντια στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά, ενώ η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας απείχε από την ψηφοφορία.

Η δημοτική αρχή μαζί με τους Καισαριανιώτες θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια για να προχωρήσουν όλα τα απαιτούμενα, ώστε να διαμορφωθεί το σύνολο του Πάρκου Ελευθερίας σε ένα χώρο όπου η ιστορική μνήμη θα συναντάται με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας για μάθηση, άθληση, αναψυχή».

Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των μελετών ανέρχεται στις 190.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org