Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΕ ΘΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ»

Αντιμέτωπη μ' ένα νέο αγροτικό ξεσηκωμό βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν με επιτυχία από τη Θεσσαλία, επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας και, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακωθούν με πιο προχωρημένες μορφές πάλης και να συντονιστούν σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

Στα κυβερνητικά κλιμάκια επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία, καθώς οι αγροτικές κινητοποιήσεις εκδηλώνονται στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να επιδείξουν ένα φιλολαϊκό πρόσωπο, προς άγραν ψήφων. Κυβερνητικός παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι και ό,τι το καλύτερο για την κυβέρνηση να πάμε σε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους, που θα θυμίζουν σ' όλους την αποτυχία της πολιτικής μας σε ό,τι αφορά το αγροτικό πρόβλημα. "Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας", δηλαδή».

Μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί το γεγονός ότι στις κινητοποιήσεις που εξελίσσονται συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά αγρότες που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, οι οποίοι, μάλιστα, δηλώνουν πως δεν περιμένουν να λυθούν τα προβλήματά τους με τις ερχόμενες εκλογές - δεν πιστεύουν, δηλαδή, ούτε κι αυτοί τις κυβερνητικές προεκλογικές υποσχέσεις - αλλά θα λυθούν μόνο με τη συνέχιση και την ένταση των αγώνων. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες στους κυβερνώντες - πολλούς τους «λούζει κρύος ιδρώτας» - καθώς προμηνύει το μέγεθος του πολιτικού κόστους που θα πληρώσει το ΠΑΣΟΚ, μέσα στον αγροτικό κόσμο, όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

***

Το προμήνυμα αυτό έχουν ήδη λάβει τα τοπικά στελέχη και βουλευτές στις αγροτικές περιοχές και στέλνουν αγωνιώδη μηνύματα προς το «κέντρο», υπογραμμίζοντας τους εκλογικούς κινδύνους που συνεπάγεται για το ΠΑΣΟΚ η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ύπαιθρο της χώρας. Επισημαίνουν επιπλέον ότι η αγροτική βοή οργής και διαμαρτυρίας που ακούγεται στα χωριά, φτάνει μέχρι τις πόλεις και θα επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εμπόρων, που αντιλαμβάνονται ότι η αντιαγροτική πολιτική δεν πλήττει μόνο τους αγρότες, αλλά και τους ίδιους, καθώς η οικονομία των επαρχιακών πόλεων στηρίζεται, σε μεγάλο ποσοστό, στο αγροτικό εισόδημα, ενώ το ξεκλήρισμα των αγροτών επιβαρύνει περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας στα αστικά κέντρα.

Στις «οχλήσεις προς το κέντρο» ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο σάλο και στις μεγάλες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, για δραστικό περιορισμό, κατά 700.000 στρέμματα φέτος, της βαμβακοκαλλιέργειας. Αρκετά στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «πνέουν μένεα» εναντίον του υπουργείου Γεωργίας, κατηγορώντας την ηγεσία του ότι προεκλογικά «σκάβει το λάκκο» του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική ύπαιθρο. Μάλιστα, κυβερνητικοί βουλευτές κι άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλία επικοινωνούν με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και θέτουν αίτημα αναπροσαρμογής της απόφασης για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Βεβαίως, αναπροσαρμογή στην κατεύθυνση αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών, ώστε να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου κατά την προεκλογική περίοδο και όχι, φυσικά, στην κατεύθυνση προστασίας του προϊόντος - το οποίο έχει προγραφεί από την κυβέρνηση και την ΕΕ - και ικανοποίησης των αιτημάτων των βαμβακοπαραγωγών.

***

Ομως οι αγρότες «δεν τρώνε κουτόχορτο» για να πιστέψουν το όψιμο ενδιαφέρον γι' αυτούς των κυβερνητικών παραγόντων, ούτε «χάφτουν λωτούς» για να λησμονήσουν, προεκλογικά, τα προβλήματα που τους δημιούργησε η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, όλο το προηγούμενο διάστημα. Γι' αυτό και δεν πρόκειται να δώσουν «προεκλογική περίοδο χάριτος» στην κυβέρνηση σταματώντας τους αγώνες τους, ούτε να μετατρέψουν την ψήφο τους σε «συγχωροχάρτι» για κάποιους βουλευτάδες και πολιτευτάδες, που, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα «ποιούσαν τη νήσσαν», τώρα «τρέχουν και δε φτάνουν» να συμμαζέψουν τα «σπασμένα». Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε σκεφτεί ότι «σπέρνοντας ανέμους, θα θερίσει θύελλες» - η αντιαγροτική πολιτική της είναι που βγάζει τα τρακτέρ στους δρόμους - και θα έπρεπε ήδη να έχει αντιληφθεί ότι «όπως έστρωσε θα κοιμηθεί» την ώρα της κάλπης.

Αλλά, οι αγρότες έχουν «ράμματα και για τη γούνα» της ΝΔ, η οποία «αγρόν ηγόραζεν» όλο το προηγούμενο διάστημα για τα προβλήματα και τα βάσανα της αγροτιάς και τώρα που «ξερογλείφεται» για αγροτικές ψήφους, εμφανίζεται ως φιλοαγροτική, τάζοντας κι αυτή προεκλογικούς «λαγούς με πετραχήλια».

Γιατί θυμούνται πως τους «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια» ο Κ. Καραμανλής, αντί να προσφέρει τη βοήθειά του, όταν τη χρειάζονταν στη διάρκεια παλιότερων κινητοποιήσεων, δίνοντας «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση που χρησιμοποιούσε τα ΜΑΤ εναντίον τους και γνωρίζουν το ρόλο που παίζουν διάφοροι βουλευτάδες και άλλα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δήθεν «κόπτονται» για τα συμφέροντα και τα δίκια του αγροτικού κόσμου κι από την άλλη μεριά κάνουν ό,τι μπορούν για να «στριμώξουν» τους αγώνες στα «επιτρεπτά όρια» και να υπονομεύσουν την ενότητα του αγροτικού κινήματος. Και διότι ξέρουν ότι αν έρθει στην κυβερνητική εξουσία η ΝΔ, θ' ακολουθήσει την ίδια αντιαγροτική πολιτική με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού τα κόμματα του δικομματισμού κινούνται στον ίδιο «ντορό» που έχουν χαράξει η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και οδηγεί στην παραγωγική συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και στο μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας.

***

Το αγροτικό κίνημα δεν κρύβει ότι με τους αγώνες του δε στοχεύει μόνο στην επίλυση προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά αποσκοπεί στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αρα δε θέλει να κάνει επιλογή ντόπιων διαχειριστών αυτής της πολιτικής.

Γνωρίζουν, δε, οι αγρότες πως μόνοι τους δε θα μπορέσουν ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική και για να πετύχουν στο σκοπό τους χρειάζονται τη συμπαράταξη στον αγώνα τους και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, τα οποία, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, «βράζουν στο ίδιο καζάνι» με την αγροτιά κι έχουν κοινά συμφέροντα και στόχους. Γι' αυτό και το αγροτικό κίνημα ενδιαφέρεται να συντονίσει την αγωνιστική δράση του με τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, πετυχαίνοντας ήδη αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση. Απ' αυτή την άποψη συμβάλλει στην πάλη για τη δημιουργία του Κοινού Λαϊκού Μετώπου, το οποίο χρειάζεται ο λαός μας ως στήριγμα στην πάλη του και ως το κοινωνικο-πολιτικό «υποκείμενο» που στην πορεία θ' αναλάβει ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας.

Αυτό το Μέτωπο προτείνει το ΚΚΕ, καλώντας σε συστράτευση τις κοινωνικές κι άλλες πολιτικές δυνάμεις για να το συναπαρτίσουν και να το καταστήσουν την ελπίδα κι απαντοχή του λαού μας για το μέλλον της Ελλάδας. Επομένως οι αγρότες έχουν κάθε όφελος και συμφέρον να ψηφίσουν, στις επερχόμενες εκλογές, το ΚΚΕ, δίνοντας ώθηση στις διεργασίες για την ανάπτυξη αυτού του Μετώπου, το οποίο θα υπερασπίζεται από καλύτερες θέσεις τα συμφέροντα των ίδιων και ολόκληρου του ελληνικού λαού και θ' ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές αλλαγές στην Ελλάδα.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ