Κυριακή 12 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εχθρική η «ανάπτυξή» τους για τα λαϊκά δικαιώματα και την ειρήνη

Ανακοίνωση για την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης, που ξεκινάει αύριο στην Κομοτηνή

Τα σχέδια της γεωπολιτικής αναβάθμισης δεν έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες για φθηνή θέρμανση, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ειρήνη και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς (φωτ. ο αγωγός TAP)

MotionTeam

Τα σχέδια της γεωπολιτικής αναβάθμισης δεν έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες για φθηνή θέρμανση, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ειρήνη και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς (φωτ. ο αγωγός TAP)
Αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη (13 και 14 Νοέμβρη), θα γίνει το 6ο «αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης, αυτήν τη φορά στην Κομοτηνή, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Τη δεύτερη μέρα των εργασιών, στο Συνέδριο θα μιλήσει ο πρωθυπουργός. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την ανακοίνωση της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ για την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης.

***

Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπως και σε όλη τη χώρα, η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν πληρώσει πανάκριβα την καπιταλιστική οικονομική κρίση την τελευταία οκταετία.

  • Η περιοχή μας κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, με παράλληλη μείωση των μισθών. Ενώ σε μεγάλους ομίλους, που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, επιβάλλονται εργόσημα, ατομικές συμβάσεις με μειωμένους μισθούς, συμβάσεις των 400 και 500 ευρώ.
  • Είναι η περιοχή που περνάει ήδη ένας αγωγός φυσικού αερίου, έχει κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο, ολοκληρώνεται ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑP και γίνονται γεωτρήσεις για δεύτερο κοίτασμα στη Θάσο, ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή πλωτών εξεδρών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Αυτός ο ενεργειακός πλούτος, όμως, συνοδεύεται με την πρωτιά στην «ενεργειακή φτώχεια» του πληθυσμού.
  • Το ράλι στις τουριστικές αφίξεις, οι κρατήσεις 100% στα μεγάλα ξενοδοχεία, συνοδεύτηκε με συμβάσεις των 500, 400 και 300 ευρώ για την εργατική τάξη, με τη μη εφαρμογή σε κανένα ξενοδοχείο όλης της περιοχής της κουτσουρεμένης σε σχέση με το παρελθόν κλαδικής Σύμβασης, με τη δημιουργία εργασιακών κάτεργων στις μεγάλες μονάδες.
  • Παράλληλα, οι φτωχοί αγρότες βρέθηκαν μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα στη φορολογία, στην Ασφάλιση, στις αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν τις πραγματικές καταστροφές και καθυστερούν, στη φορολογία στο πετρέλαιο. Την ώρα που, με κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά και τη στήριξη της Τοπικής Διοίκησης, δίνονται τζάμπα σε μονοπωλιακούς ομίλους οι πηγές της γεωθερμίας, προκρίνονται και χρηματοδοτούνται επενδύσεις που ενισχύουν τη δράση των μονοπωλίων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.
  • Στην περιοχή χτύπησαν μέσα σε τρία χρόνια τρεις φορές τουλάχιστον οι ζωονόσοι τους κτηνοτρόφους κυρίως της Θράκης, εξαφανίζοντας τον πληθυσμό των αιγοπροβάτων στον Εβρο και η κυβέρνηση έδωσε αποζημιώσεις - ψίχουλα, ενώ από την άλλη συνεχίστηκαν οι μεγάλες ελλείψεις στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, στην πρόληψη και τις υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Μαζί με τις καταστροφές από τις πυρκαγιές στη Θάσο, τις απαγορεύσεις για βοσκή χωρίς καμία μέριμνα για δωρεάν ζωοτροφές, έφεραν αποφασιστικό χτύπημα ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, παράλληλα με την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) της ΕΕ και την ανοιχτή στήριξη των μονοπωλίων γάλακτος, που λεηλάτησε το εισόδημα των κτηνοτρόφων.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τη φορολεηλασία, τη συρρίκνωση του τζίρου τους. Είδαν τις επιπλέον εκπτώσεις και τις «λευκές νύχτες» να μη σταματούν τις μαύρες μέρες τους, τα αυξημένα χρέη και τα «λουκέτα».
  • Στον τομέα της Υγείας αυξήθηκαν τα κενά, μειώθηκε το προσωπικό, ολόκληρες περιοχές που καλύπτονταν με υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη, βρέθηκαν με μεγαλύτερες ελλείψεις τα τελευταία χρόνια. Σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «καρκινοβατεί» ανάμεσα στο ΠΕΔΥ των προηγούμενων και τα ΤΟΜΥ των σημερινών. Για παράδειγμα, σε ολόκληρη την ηπειρωτική Καβάλα δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος. Η υγεία του λαού κινδυνεύει, χιλιάδες παιδιά παραμένουν χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια.
Κερδισμένοι και χαμένοι

Δε χάσαμε όμως όλοι, δεν έκαναν όλοι θυσίες, κάποιοι κέρδιζαν στην κρίση, θα κερδίσουν περισσότερο στην ανάπτυξη.

  • Κέρδισαν οι βιομήχανοι, οι ισχυροί όμιλοι στον τουρισμό, που είδαν από το τσάκισμα των μισθών να αυξάνονται τα κέρδη τους. Κέρδισαν οι μαρμαράδες της περιοχής που εξάγουν τεράστιες ποσότητες ακατέργαστου μαρμάρου στην Κίνα και αλλού. Μάρμαρο που σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα θα ήταν περιουσία όλου του λαού και που κάτω από τον πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, με τη συνδυασμένη εξόρυξη και κατεργασία, θα σήμαινε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κέρδισαν φυσικά και οι εφοπλιστές της περιοχής, που την τουριστική περίοδο βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται, ενώ οι ναυτεργάτες ξεζουμίζονται από την υπερεργασία. Ο λαός της περιοχής πληρώνει και αυτός χειμώνα - καλοκαίρι το τίμημα της «δίκαιης ανάπτυξης». Το καλοκαίρι με τα υπέρογκα κόμιστρα και το χειμώνα με τα ανεπαρκή δρομολόγια, που στην ουσία επιβάλλονται από τις εταιρείες και που κρατούν ξεκομμένο το νησιωτικό με το ηπειρωτικό τμήμα της περιοχής (Σαμοθράκη, Θάσος).
  • Ολοι αυτοί, βέβαια, αν και κερδισμένοι μέσα στα χρόνια της κρίσης, δεν επανέφεραν τους μισθούς στα προ κρίσης επίπεδα και περιμένουν και την 3η «αξιολόγηση» για να επιβάλουν τους νέους αντεργατικούς νόμους.
  • Κέρδισαν παράλληλα και οι μεγαλοαγρότες, αυτοί που συγκέντρωσαν γη και παραγωγή και είδαν το συνολικό τους μερίδιο να αυξάνεται ραγδαία έως και 6 φορές στο συνολικό αγροτικό εισόδημα στην περιοχή. Είναι αυτοί που περιμένουν τους νέους νόμους της κυβέρνησης και τις νέες ΚΥΑ, για παραπέρα ενισχύσεις και «ζεστό» κρατικό χρήμα για να στηριχθεί η πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης και στον πρωτογενή τομέα. Είναι αυτοί που ζητούσαν να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στους φτωχούς αγρότες και να δίνονται μόνο στους μεγάλους και για να διευκολυνθούν ζητούν και την ίδρυση αγροτικών επιμελητηρίων, εργαλεία δηλαδή στα χέρια των επιχειρηματιών της αγροτικής παραγωγής για τη διανομή της «πίτας».
Η «ανάπτυξή» τους εχθρική για την ειρήνη και ασφάλεια του λαού

Η «ανάπτυξή» τους δεν είναι μόνο εχθρική για το εργατικό και λαϊκό εισόδημα αλλά και για την ίδια την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού.

Τα κυβερνητικά πανηγύρια πως η περιοχή μετατρέπεται πέρα από μεταφορικό (σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία, ξεπούλημα των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας σε πολυεθνικούς κολοσσούς των logistics και σύνδεσή τους με το σιδηρόδρομο) και σε ενεργειακό κόμβο, πως αναβαθμίζεται γεωπολιτικά με την κατασκευή του TAP, του IGB, των πλωτών σταθμών για το LNG, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα σχέδια της γεωπολιτικής αναβάθμισης που επικαλείται η κυβέρνηση και χειροκροτούν η αστική τάξη και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, όπως η ΝΔ, δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες για φθηνή θέρμανση, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ειρήνη και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς.

Η μονιμοποίηση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής παρουσίας όχι μόνο δε γίνεται για τη διασφάλιση των συνόρων και δεν εγγυάται την ειρήνη, αλλά έχει στόχο την ετοιμότητα για νέες επεμβάσεις στην περιοχή, για υπεράσπιση των ανταγωνιστικών ενεργειακών σχεδίων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, αν χρειαστεί ακόμη και στρατιωτικά.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η εξέλιξή τους θα καθορίζονται και από αντιθέσεις ξένες για το λαό για το ποιοι μονοπωλιακοί σχεδιασμοί θα κυριαρχήσουν, τα σύνορα και η ειρήνη θα είναι λάστιχο στη βάση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο λαός μας μπορεί να δει τι σημαίνει ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στα Βαλκάνια, ποια ειρήνη και ασφάλεια υπήρξε, πόσο τα σύνορα έμειναν σταθερά.

Ακόμα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής και των ανταγωνιστικών συμφερόντων είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα της μειονότητας, που είτε κατά χιλιάδες τα τελευταία χρόνια αναζητούν το μεροκάματο στο εξωτερικό, με τα δουλεμπορικά να δρουν ανενόχλητα, είτε φυτοζωούν στο μικρό τους κλήρο. Στις πλάτες τους παίζονται γεωπολιτικά παιχνίδια επικίνδυνα για όλο το λαό της περιοχής.

Η ελπίδα στη συμπόρευση με το ΚΚΕ

Η ελπίδα, η διέξοδος βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην Κοινωνική Συμμαχία.

-- Για να προχωρήσει η εργατική - λαϊκή οργάνωση, πάλη και αλληλεγγύη. Για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με κατώτατο μισθό τα 751 ευρώ. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Για κατάργηση των μνημονιακών νόμων.

-- Για πρόσβαση του λαού σε φθηνή θέρμανση, με άμεση κατασκευή αντίστοιχων υποδομών που δεν θα χρυσοπληρώσει ο λαός. Δωρεάν σύνδεση για όλους στο σχεδιαζόμενο δίκτυο φυσικού αερίου οικιακής χρήσης και, παράλληλα, μέτρα στήριξης των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

-- Για κατασκευή άμεσα όλων των αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων προστασίας του λαού, του εισοδήματός του, χωρίς τέλη και φορολογία. Αξιοποίηση των πηγών της γεωθερμίας της περιοχής, για την κάλυψη των βασικών λαϊκών αναγκών, της θέρμανσης στα σχολεία, σε κοινωνικές υποδομές δωρεάν, στους φτωχούς αγρότες και όχι για την αξιοποίηση από μονοπωλιακά συγκροτήματα.

-- Για να σταματήσει η φορολεηλασία στους φτωχούς αγρότες, να αυξηθεί το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και 3.000 σε κάθε παιδί. Να ενισχυθούν οι υποδομές στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, να δοθούν άμεσα και πλήρως οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές. Να επανέλθει το αφορολόγητο πετρέλαιο και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Για κατώτατες εγγυημένες τιμές και άμεση πληρωμή των χρωστούμενων, όπως στους καπνοπαραγωγούς της Θράκης, από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

-- Για άμεση κάλυψη όλων των κενών στα νοσοκομεία και στα ΚΥ, στις ειδικότητες στο ΠΕΔΥ. Για να έχει δωρεάν πρόσβαση ο λαός σε ολοκληρωμένες και πλήρως στελεχωμένες δημόσιες σύγχρονες υποδομές στην πρόληψη, στην Πρωτοβάθμια Υγεία, στα νοσοκομεία.

-- Για την καθημερινή συχνή, φθηνή και ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών της Θάσου και της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, αντίστοιχα.

Ανάπτυξη για το λαό, την εργατική τάξη σημαίνει κοινωνία χωρίς φτώχεια, ανεργία, πόλεμο.

Σημαίνει τα τεράστια πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, η γη, οι υποδομές, τα μέσα παραγωγής, να γίνουν περιουσία της ίδιας της εργατικής τάξης και του λαού και όχι μέσα για να αυξάνει τα κέρδη του το κεφάλαιο. Σημαίνει να ξεριζώσουμε την αιτία κάθε δυστυχίας, αυτή που ανοίγει την όρεξη για τα μεγαλύτερα εγκλήματα του συστήματος, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αυτή που θρέφει το φασισμό, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και το κέρδος ως νόμο που κινεί την οικονομία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει το ξεπούλημα παραλίας 181 στρεμμάτων (2013-06-13 00:00:00.0)
Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο νομό (2010-10-08 00:00:00.0)
Στο έλεος του κακού καιρού μ' ευθύνη των κυβερνήσεων (2005-08-14 00:00:00.0)
Αναπόσπαστα δεμένο με το μέλλον της Βαλκανικής το πρόβλημα της Θράκης (2000-12-01 00:00:00.0)
Η Καβάλα να βγάλει κομμουνιστή βουλευτή (2000-03-03 00:00:00.0)
Ο λαός της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης παίρνει σειρά στις φιέστες (2000-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org