Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Να μη λείψει κανείς από τα σημερινά συλλαλητήρια!

Στο Σύνταγμα στις 6.30 μ.μ. το συλλαλητήριο στην Αττική - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου το αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

Από το χτεσινό συλλαλητήριο στη Λάρισα, από όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε δεκάδες πόλεις σήμερα
Από το χτεσινό συλλαλητήριο στη Λάρισα, από όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις που θα γίνουν σε δεκάδες πόλεις σήμερα
Με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν σήμερα Πέμπτη σε δεκάδες πόλεις Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό να δώσουν αγωνιστική απάντηση ενάντια στο νέο κύμα της αντιλαϊκής επίθεσης που ήδη ξεδιπλώνεται σε μια σειρά από μέτωπα, ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα που δρομολογούνται από την κυβέρνηση και το κουαρτέτο κατά παραγγελία του κεφαλαίου.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει σήμερα στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, επίσης σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο στόχαστρο των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ προετοίμασαν τα σημερινά συλλαλητήρια, βρίσκονται τα μέτρα που προωθούνται με μοχλό την 3η «αξιολόγηση» αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. «Κάθε "αξιολόγηση" τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας», είναι το σύνθημα που συνοψίζει το κάλεσμα των σωματείων. Πολύ περισσότερο που ανάμεσα στις «εκκρεμότητες» που διευθετεί η τρέχουσα «αξιολόγηση» περιλαμβάνονται τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο απεργιακό δικαίωμα, στην οργάνωση και τη συλλογική δράση των εργαζομένων.

«Μην ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, προετοιμάσου τώρα για απεργία», ετοιμάζονται να φωνάξουν και σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς στόχος των ταξικών δυνάμεων είναι τα συλλαλητήρια να αποτελέσουν βήμα κλιμάκωσης της πάλης και με πανελλαδική απεργία.

Στις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα Ομοσπονδιών για απεργιακή απάντηση στο συνδικαλιστικό νόμο, προστίθενται το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με απόφαση Γενικής Συνέλευσης, τα σωματεία Οικοδόμων Καρλοβάσου, Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτισμό Σάμου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη».

«Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς. Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα. Απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων». Η βασική δέσμη αιτημάτων, όπως συνοψίζεται στην αφίσα του ΠΑΜΕ για τα συλλαλητήρια, αναδεικνύεται σε συνδετικό κρίκο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με τις μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς. Σήμερα, οι εργαζόμενοι που παλεύουν για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που αγωνίζονται για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους, πρέπει να πάρουν τη θέση τους πίσω από τα πανό των σωματείων, διαδηλώνοντας τα αιτήματά τους μέσα από τα συλλαλητήρια.

Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις απευθύνουν ακόμα η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών», καθώς και η Πρωτοβουλία Αποστράτων, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Απεργίες σε εργοτάξια και στους νοσοκομειακούς γιατρούς

Σε μέρα απεργίας έχουν μετατρέψει τη σημερινή μέρα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης και στο εργοτάξιο κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στους προαναφερόμενους χώρους, όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων εργασίας. Εχοντας ήδη οργανώσει με επιτυχία απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι κάνουν σήμερα ένα βήμα συντονισμού του αγώνα τους. Μαζί με τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, το Συνδικάτο καλεί να μη λείψει κανείς από το απογευματινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Με απεργία απαντούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για το χρόνο εργασίας τους, που έφερε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Την απεργία προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για τα απογευματινά συλλαλητήρια.

Στη Θεσσαλονίκη

Συμβολικό αποκλεισμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι ταξικές δυνάμεις, ενόψει του σημερινού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Για περισσότερες από δυο ώρες στάθηκαν μπροστά από το ΕΒΕΘ, το στρατηγείο του μεγάλου εμπορικού και βιομηχανικού κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση και εργοδοσία οι εργαζόμενοι και ο λαός. Απλωσαν στην είσοδο του κτιρίου ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Είμαστε η τάξη που παράγει τα πάντα. Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά» και έγραψαν με σπρέι δεξιά και αριστερά αλλά και στο πεζοδρόμιο μπροστά στην είσοδο «Κάτω τα ξερά σας από την απεργία και τις ΣΣΕ», «Η ανάπτυξή σας δολοφονεί εργάτες».

Παράλληλα, από το πρωί συνεχίστηκαν από εργατικά σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης οι εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, ενόψει του σημερινού συλλαλητηρίου. Το απόγευμα, το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα μεταφέρθηκε και μέσα από αυτοκινητοπομπές που πέρασαν από τις γειτονιές της πόλης.

Από χτες ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χτες, με συλλαλητήρια σε Λάρισα και Καρδίτσα και πικετοφορία στην Ελασσόνα. Σήμερα ακολουθούν ο Βόλος και τα Τρίκαλα.

Στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) στην κεντρική πλατεία της πόλης, συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες, μικροεπαγγελματίες και μικρέμποροι, γυναίκες, φοιτητές και σπουδαστές. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Γ. Μπλέκος, αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, τόνισε: «Η σημερινή μας είναι μια ακόμα μάχη, μέσα στο συνολικό σχεδιασμό της ασταμάτητης πάλης μας απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνησή τους και ταυτόχρονα σαφής προειδοποίηση ότι θα μας βρίσκουν κάθε μέρα μπροστά τους». Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της Καρδίτσας, στην οποία μίλησε ο Στ. Σαρειδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, ενώ ακολούθησε πορεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία στις 16 Ιούλη ενάντια στο «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας (11/7/2017)
Η μεγάλη χτεσινή απεργία δίνει τη σκυτάλη στις σημερινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πακέτο (18/5/2017)
Σήμερα βγαίνουμε όλοι στους δρόμους (11/7/2013)
Ο αγώνας θα έχει πολλές μάχες και αποφασιστικές αναμετρήσεις (11/2/2012)
Ο αγώνας θα έχει πολλές μάχες και αποφασιστικές αναμετρήσεις (11/2/2012)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org