Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με πιο δυνατό Συνδικάτο θα δώσουμε με καλύτερους όρους τη μάχη για τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Μπροστά στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρόεδρό του, Σπ. Κωνσταντά

Σε μια βδομάδα, την Πέμπτη 16/11, ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Μπροστά σε αυτήν τη μάχη που ολοκληρώνεται στις 2 Δεκέμβρη, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, Σπύρο Κωνσταντά, για τη σημασία των αρχαιρεσιών, την πείρα που βγαίνει από την προηγούμενη δράση του Συνδικάτου και τα ζητήματα που ιεραρχεί για το επόμενο διάστημα.

***

-- Σε ποιους απευθύνεται το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μπροστά στις επικείμενες αρχαιρεσίες του και τι σημασία έχει η μαζική συμμετοχή σε αυτές;

-- Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές του Συνδικάτου μας όλων των εργαζομένων στους δήμους και στην Περιφέρεια, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας: Μόνιμοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι, προγράμματα του ΟΑΕΔ, συμβάσεις έργου, ωρομίσθιοι, πρακτικάριοι, υπεργολαβικοί. Καλούμε όλους όσους αγωνιστήκαμε μαζί, όσους γνώρισαν την αγωνιστική μας δράση, τη δύναμη και την οργάνωση του Συνδικάτου, να έρθουν να ψηφίσουν, να δυναμώσουν το Συνδικάτο μας, ώστε από αύριο, με καλύτερους όρους, να δίνουμε μαζί τη μάχη για τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

Ιδιαίτερα καλούμε τους συναδέλφους συμβασιούχους με τους οποίους δώσαμε μαζί τη μεγάλη, μαζική, πολύχρονη μάχη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, καθώς και τους συναδέλφους με προγράμματα του ΟΑΕΔ, που με μαζικές κινητοποιήσεις διεκδικήσαμε τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους μόνιμους. Τους καλούμε να δώσουν δύναμη στη δικιά τους δύναμη, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές του Συνδικάτου. Οι χιλιάδες συμβασιούχοι που παραμένουν στη δουλειά, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ που πλέον έχουν άδειες, κανονικό ωράριο και δεν κινδυνεύουν πίσω από τα απορριμματοφόρα, αποδεικνύουν ότι ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί, με σωστή οργάνωση και προσανατολισμό, να έχει αποτελέσματα, κόντρα στη λογική τού «τίποτα δε γίνεται».

Καλούμε τις Επιτροπές Αγώνα κάθε δήμου, κάθε εργαζόμενο να κάνει δικιά του υπόθεση τη μάχη των εκλογών.

Ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι εργαλείο έχουν στα χέρια τους σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας. Πόσο σημαντικό είναι να οργανώνονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, τι δυνατότητες έχει ανοίξει το Συνδικάτο μας για την οργάνωση αγώνων στον κλάδο, με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ταξικό προσανατολισμό. Πόσο αποτελεσματικότερα οργανώνεται η παρέμβαση των ταξικών σωματείων, πόσο διευκολύνεται η παρέμβαση του συνόλου των δυνάμεών μας.

Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές θα ενισχύσει σημαντικά την παραπέρα δράση μας. Μέχρι σήμερα η ανταπόκριση είναι μεγάλη και εμείς θα δώσουμε έως την τελευταία στιγμή τη μάχη για να εκφραστεί στην πράξη. Δυνατό Συνδικάτο σημαίνει κίνημα ικανό να βάλει εμπόδια στις πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου που καταστρέφουν τις ζωές μας, σημαίνει αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων προς όφελος όλων των εργαζομένων.

Αγώνες που αγκαλιάζουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου

-- Ποια στοιχεία ξεχωρίζουν στον απολογισμό δράσης στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες; Ποια μέτωπα άνοιξε το Συνδικάτο και τι πείρα βγαίνει από αυτές τις παρεμβάσεις;

-- Σήμερα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι εξαιτίας της δράσης του Συνδικάτου μας, μπόρεσαν και οργανώθηκαν αγώνες που αγκαλιάζουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, με αιτήματα που ανταποκρίνονται στη διεκδίκηση των αναγκών τους. Ενοποιήθηκε και οργανώθηκε καλύτερα η δράση μας.

Πέρα από τον αγώνα για τα δικαιώματα των συμβασιούχων και των εργαζομένων με προγράμματα, το Συνδικάτο έδωσε μεγάλες μάχες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και ενάντια στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Διεκδικήσαμε την επαναφορά όλων των απωλειών μας σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα. Ανοίξαμε το κρίσιμο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας, ενημερώσαμε με ημερίδα τους εργαζομένους, σε έναν κλάδο που μετράει δεκάδες νεκρούς τα τελευταία χρόνια. Καταγγείλαμε εργατικά «ατυχήματα» που επιχειρήθηκε να αποσιωπηθούν, οργανώσαμε μαζικές δράσεις για τα εργοδοτικά εγκλήματα. Απαιτήσαμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παλέψαμε απέναντι σε κάθε απόλυση, ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας που τσακίζει κόκαλα. Παλέψαμε για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να σπρώξει τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Προκηρύξαμε απεργίες, στάσεις εργασίας, οργανώσαμε συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις στα δημοτικά συμβούλια, για να οργανώσουμε αποτελεσματικότερα τον αγώνα μας.

Ταυτόχρονα, ενώσαμε τον αγώνα μας με τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Συμμετείχαμε στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε και εξειδικεύσαμε το αγωνιστικό του πλαίσιο στον κλάδο. Είναι ξεκάθαρο ότι κανένας κλάδος μόνος του δεν μπορεί να αποτρέψει την επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, επιχειρηματικών ομίλων. Η μαζικοποίηση του Συνδικάτου θα αποτελέσει βήμα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, θα ενισχύσει τη δυνατότητα το κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση.

Σχέδιο δράσης για να παίρνουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους

-- Τι πρωτοβουλίες παίρνει το Συνδικάτο προκειμένου αυτή η δράση να αγκαλιάζει όλο τον κλάδο, να αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ενεργό ρόλο στη ζωή και τη δράση του;

-- Σχεδιάζουμε τη δράση έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να παίρνουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Βασικό εργαλείο είναι οι Επιτροπές Αγώνα που στήθηκαν δίπλα στο Συνδικάτο μας, τόσο για τους συμβασιούχους όσο και για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Η πείρα από τη δράση τους είναι πολύ θετική, καθώς συνέβαλαν αποφασιστικά τόσο στην οργάνωση του αγώνα, όσο και την κρίσιμη στιγμή, στη μαζική συμμετοχή στις απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, ενισχύουμε την προσπάθεια για δημιουργία παραρτημάτων. Ηδη λειτουργούν δύο, στον Πειραιά και στα Βόρεια, ενώ πλέον έχει προσωρινή διοίκηση και το νεοσύστατο παράρτημα των Δυτικών. Η λειτουργία των παραρτημάτων διευκολύνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση και το σχεδιασμό του αγώνα, την υλοποίηση όλων όσων αποφασίζονται.

Επίσης επιδιώκουμε την ίδρυση Σωματειακών Επιτροπών σε μεγάλους κομβικούς δήμους, με πολλούς εργαζόμενους, ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στη ζωή του Συνδικάτου, να εξειδικεύεται καλύτερα η παρέμβασή μας. Ηδη λειτουργεί Σωματειακή Επιτροπή στο Περιστέρι, ενώ συγκροτήθηκε και στην Αθήνα.

Τέλος, για να αγκαλιάσουμε το σύνολο της ζωής των εργαζομένων, έχουμε καθιερώσει μια σειρά από δράσεις, όπως ετήσια εκδρομή, ορχήστρα του Συνδικάτου, λαϊκά γλέντια, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για πρόσφυγες και μετανάστες.

-- Τι εμπόδια έχει να υπερνικήσει αυτή η προσπάθεια;

-- Το βασικότερο εμπόδιο είναι ότι σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, ακόμα κι όταν εκδηλώνονται αγωνιστικά ξεσπάσματα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει διάρκεια σε αυτές τις πρωτοβουλίες και στην πλατιά συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές. Αναμετρώμενοι με αδυναμίες που εντοπίζουμε, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε μεγαλύτερη ζωντάνια στη ζωή του Συνδικάτου, να διευρύνουμε τη θεματολογία των συναντήσεων, να βελτιώσουμε το περιεχόμενό τους.

Σημαντικό επίσης εμπόδιο είναι η λογική της ανάθεσης, που για χρόνια έχει καλλιεργήσει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, που αποτελεί την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Ακόμα, το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας διασπά τον κλάδο, ουσιαστικά πετάει έξω από τη ζωή των σωματείων τούς εργαζόμενους που εργάζονται με τις χειρότερες σχέσεις εργασίας, το τμήμα εκείνο των εργαζομένων που όλο και διευρύνεται. Βέβαια, ανάλογα αποτελέσματα έχει και η τακτική της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ, να λειτουργεί σαν αμορτισέρ, απορροφώντας κάθε αγωνιστικό κραδασμό, προκαλώντας έτσι την απογοήτευση και την αποστράτευση των εργαζομένων από τη συλλογική δράση. Χαρακτηριστική είναι για παράδειγμα η υπονομευτική στάση της στον αγώνα ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο.

Κρίσιμες οι μάχες του επόμενου διαστήματος

-- Για το επόμενο διάστημα, ποια είναι τα βασικά ζητήματα που ιεραρχεί το Συνδικάτο;

-- Καταρχήν η πάλη ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις των μνημονίων και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση και στον κλάδο μας. Στην ίδια ρότα κινείται η πλειοψηφία των δημάρχων και της Περιφέρειας, που υλοποιεί πρόθυμα αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική.

Μεταξύ των κρίσιμων προβλημάτων που οφείλονται σε αυτήν την πολιτική είναι το εργοδοτικό έγκλημα διαρκείας στα αμαξοστάσια, όπου έχουμε 34 νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ ο ρυθμός με τον οποίο σημειώνονται τα εργατικά «ατυχήματα» αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει «κανονικότητα» στην καθαριότητα να ξεκινάνε από το σπίτι τους οι συνάδελφοι για δουλειά και να μη γυρίζουν πίσω ή να μη γυρίζουν ολόκληροι. Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των συναδέλφων.

Διεκδικούμε επίσης την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά σε όλες τις υπηρεσίες που η έλλειψη προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας τσακίζει κόκαλα. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτός ο αγώνας που οδήγησε σε πολυήμερες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, δεν έχει τελειώσει. Μπορεί η κυβέρνηση υπό την πίεση του αγώνα μας να δηλώνει ότι θα προκηρύξει θέσεις μόνιμης απασχόλησης, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι πολύ μεγάλες. Ο αγώνας θα τελειώσει μόνο όταν η κυβέρνηση μετατρέψει όλες τις συμβάσεις από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

Αγωνιζόμαστε να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης. Δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Αντιπαλεύουμε τις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία των συνδικάτων, την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων. Τα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας απαιτούν σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς για να υλοποιηθούν, γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους. Δεν θα τους περάσει! Προετοιμαζόμαστε για Γενική Απεργία.

Παίρνουμε επίσης πρωτοβουλίες για να αποτραπούν ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών ανά δήμο. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται άλλωστε και η αντιδραστική «αξιολόγηση», που θα οδηγήσει σε απολύσεις. Μαζί με τη στοχοθεσία και τα νέα οργανογράμματα θα οδηγήσει σε κατάργηση υπηρεσιών. Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την «αξιολόγηση» γιατί είναι προϊόν βίας, τρομοκρατίας και απεργοσπασίας. Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που ξεπέρασαν κυβερνητικές φοβερές και έδωσαν νικηφόρα αυτήν τη μάχη. Καλούμε παράλληλα όλους τους συναδέλφους, και αυτούς που κάτω από πιέσεις και εκβιασμούς «αξιολογήθηκαν», σε κοινό αγώνα ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ