Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΟΣΑΠΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Ενίσχυση του Συνδικάτου και της πάλης με γερά πόδια σε κάθε χώρο δουλειάς

Η άνοδος της οργάνωσης και της συλλογικής δράσης των εργαζομένων του κλάδου βρέθηκε στο επίκεντρο της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συνδικάτου

Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ»
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ»
«Να αποκτήσει το κλαδικό Συνδικάτο γερά πόδια σε κάθε χώρο δουλειάς». «Οργάνωση όλο και περισσότερων εργαζομένων από όλα τα εργοστάσια, ειδικά από το ευαίσθητο τμήμα των μεταναστών που αποτελούν το 25% του κλάδου». «Αποφασιστική συμβολή στην υπόθεση της ανασύνταξης του κινήματος, ώστε να γίνει πιο ρωμαλέο, πιο μαχητικό, διεκδικητικό, που να αμφισβητεί την εξουσία του κεφαλαίου και των κομμάτων του».

Οι παραπάνω είναι ορισμένοι από τους στόχους που συζήτησε και υιοθέτησε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Εργατοϋπαλλήλων Ελαιουργοσαπουνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/10 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία ενοποίησης της Πανελλήνιας Ενωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών και του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Αττικής.

Η συνέλευση εξέλεξε εφορευτική επιτροπή για τις αρχαιρεσίες του κλαδικού Συνδικάτου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 19 έως 26 Νοέμβρη.

«Η ζωή μας καύσιμη ύλη για την ανάπτυξή τους...»

Οπως αναδείχθηκε τόσο από την εισήγηση του προέδρου του κλαδικού Συνδικάτου, Νίκου Ξουράφη, όσο και από τις τοποθετήσεις εργαζομένων, οι στόχοι αυτοί επιβάλλονται από τις ίδιες τις εξελίξεις στον κλάδο, την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου και την ανάγκη να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση, να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τα δικαιώματά τους και τις ανάγκες τους.

Τα μονοπώλια που κυριαρχούν στον κλάδο, πατώντας πάνω και στο αντεργατικό πλαίσιο που ενισχύει διαρκώς προς όφελος του κεφαλαίου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, βρίσκονται σε φάση επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων (συγχωνεύσεις, κλείσιμο μονάδων, νέες συνεργασίες κ.ο.κ) για την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας τους, οι οποίες περνάνε ως οδοστρωτήρας πάνω από τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

«Καύσιμη ύλη για την ανάπτυξή τους είναι οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, οι κατακρεουργημένες συντάξεις, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι δεκάδες νεκροί από τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας και την άγρια εκμετάλλευση», ανέφερε εισηγητικά ο Ν. Ξουράφης.

Για παράδειγμα, η «UNILEVER» πουλάει εντός του 2018 ό,τι έχει σχέση με λάδια και μαργαρίνες (δηλαδή τις μονάδες παραγωγής των σημάτων «Αλτις», «Βιτάμ», «Ελάνθη», «Φλώρα», «Becel» κ.ά.), «γιατί δεν είναι πλέον στις στρατηγικές του ομίλου», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί σε άλλες κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες (απορρυπαντικά ρούχων, είδη προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά χώρου, παγωτά και τα σήματα «Knorr» και «Hellmann's»). Τα προς πώληση τμήματα τα μεταφέρει από του Ρέντη στο εργοστάσιο της «ΕΛΑΪΣ» στην Πειραιώς, το οποίο και επίσης θα πουληθεί. Οσο για τους κοντά 500 εργαζόμενους, είναι «στον αέρα», αφού το «τοπίο είναι θολό»...

Αντίστοιχα, η «ΜΙΝΕΡΒΑ», η οποία το 2016 κατέγραψε κέρδη πάνω από 2 εκατ. ευρώ και ετοιμάζεται για αύξηση των εξαγωγών της, στις διαπραγματεύσεις με το σωματείο για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας απαίτησε ή απολύσεις ή «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Συνολικά στις επιχειρήσεις του κλάδου, είτε σε σαπουνάδικα και ελαιουργεία, είτε σε επιχειρήσεις χημικής βιομηχανίας, τα κέρδη της εργοδοσίας πατάνε πάνω στην εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλει στους εργάτες.

Ηταν χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν και στη συνέλευση, όπως το εργοστάσιο «Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ» που παράγει πλαστικές και χάρτινες σακούλες και συσκευασίες, όπου οι εργάτες έκαναν πολυήμερο απεργιακό αγώνα ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, ο «Παπουτσάνης» όπου η εργοδοσία κατάργησε μια σειρά κατακτήσεις (τα λεγόμενα «εθιμοτυπικά»), προχώρησε σε διώξεις σε βάρος εργαζομένων, προσπάθησε να αλλάξει ωράριο στους εργαζόμενους στο τμήμα πλαστικών κ.ά.

Σημαντική πείρα στη συζήτηση, μαγιά για τη συνέχεια

Η επιθετικότητα της εργοδοσίας τροφοδοτείται από την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία φτάνει τώρα «να φέρνει νέα νομοθετικά εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων και την ανάπτυξη απεργιακών αγώνων», ανέφερε ο Ν. Ξουράφης και υπογράμμισε: «Απάντηση είναι η άνοδος του βαθμού οργάνωσής μας. Γι' αυτόν το λόγο και απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, παρά την τρομοκρατία, τα εμπόδια που υπάρχουν, να οργανωθούν, να γίνουν μέλη του συνδικάτου, να δημιουργήσουν επιτροπές παντού, να υπερασπιστούν τα συνδικάτα που παλεύουν ενάντια στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του, την ΕΕ».

Και όπως φάνηκε από τη συζήτηση στη συνέλευση, υπάρχει καλή μαγιά...

Ο Λευτέρης από την «ΕΛΑΪΣ» αναφέρθηκε στην πείρα από την πρόσφατη 24ωρη απεργία, από τη δράση που αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι για να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματά τους από τους σχεδιασμούς της «UNILEVER»: «Το κλαδικό μας σωματείο αποφάσισε και κήρυξε 24ωρη απεργία. Η συμβιβασμένη πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου αρνήθηκε να πάρει τέτοια απόφαση. Και όμως η απεργία μας είχε επιτυχία 100%. Στείλαμε το μήνυμα και αναγκάσαμε την εργοδοσία να ζητήσει συνάντηση. Τώρα είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Από αυτό φαίνεται και γιατί θέλουν να βάλουν, με το νόμο για την απεργία που ετοιμάζουν, εμπόδια στη δράση των κλαδικών συνδικάτων. Τρομοκρατούνται οι εργοδότες μπροστά στην ταξική ενότητα των εργαζομένων. Αυτό έγινε σε ένα εργοστάσιο, φανταστείτε τι θα γινόταν αν τέτοια ενότητα έδειχναν όλοι οι εργαζόμενοι».

Ο Μουτάσα, από το Πακιστάν, εργαζόμενος στην «Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ», συμπλήρωσε ότι οι εργάτες του εργοστασίου «είδαμε τι δυνατή που είναι η ενότητα των εργατών μαζί με το σωματείο τους». Αναφέρθηκε στον πολυήμερο αγώνα που έδωσαν το περασμένο καλοκαίρι ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Ο εργοδότης όχι μόνο δεν τηρούσε κανένα μέτρο για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αλλά ανάγκαζε τους εργαζόμενους στην ώρα του διαλείμματος να τρώνε δίπλα στις μηχανές, ενώ παρακολουθούσε κάθε τους κίνηση από δεκάδες κάμερες. Οι εργαζόμενοι απάντησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις, έσπασαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό και ανάγκασαν την εργοδοσία να φτιάξει τουαλέτες, αλλά και τραπεζαρία. «Τώρα είναι πολύ καλύτερα. Εχουμε και σωματειακή επιτροπή για να μην είμαστε μόνοι μας. Οσο πιο πολύ είμαστε που αγωνιζόμαστε, τόσο πιο καλά», τονίζει ο Μουτάσα.

«Εκεί που δουλεύω είμαστε 90 άτομα. Δεν μας έβαζαν ένσημα, δεν υπήρχαν καθόλου μέτρα ασφαλείας, ούτε καν μάσκες. Συνάδελφοι λιποθυμούσαν από την κούραση και τις αναθυμιάσεις. Αποφασίσαμε να πιέσουμε την εργοδοσία. Και μαζί με το σωματείο αναγκάστηκε να ανεβάσει τα μεροκάματα, να μας βάλει ένσημα», ανέφερε ο Ζαχίρ, επίσης από το Πακιστάν, εργαζόμενος σε επιχείρηση του κλάδου.

Στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που ανάγκασαν να πάρει η εργοδοσία αναφέρθηκε ο Δημήτρης από την «Πλεξιγκλάς», ενώ ο Ορέστης, από άλλη επιχείρηση του κλάδου, συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μας. Οργάνωση, γερά πόδια του σωματείου σε κάθε τόπο δουλειάς, με εργοστασιακές επιτροπές, για να σηκώσουμε ανάστημα. Μπορεί με συναίνεση και "κοινωνικό διάλογο" όπως κάνουν οι χαρτογιακάδες στη ΓΣΕΕ να αυξηθεί ο μισθός μας; Να υπερασπίσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας;».

«Εμείς έχουμε τη δύναμη, αρκεί να το πιστέψουμε!»

«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, οι εργοστασιακές επιτροπές χρειάζεται να πρωτοστατήσουμε σε κάθε τόπο δουλειάς, σε όλη την Αττική, ώστε να δημιουργήσουμε κλίμα διεκδικητικό, μαχητικό, αποφασιστικό. Να συμβάλουμε στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η εργατική τάξη να δώσει χωρίς καθυστέρηση τη δική της απάντηση στον ΣΕΒ, τους επιχειρηματικούς ομίλους, στη μεγαλοεργοδοσία και τα κόμματα της κυβέρνησης, της ΕΕ, τους περιβόητους "θεσμούς" αλλά και τους ανθρώπους τους στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα.

Μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη όχι μόνο για απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά για τη διεκδίκηση των αναγκών μας, των δικαιωμάτων μας, των απωλειών που είχαμε και έχουμε», ανέφερε ο Ν. Ξουράφης και πρόσθεσε:

«Δεν μας αρμόζει αυτή η χαμοζωή που μας καταδικάζουν. Το σωματείο μας αποκτάει πείρα, αντλεί διδάγματα από τη συμμετοχή του στους πρόσφατους αγώνες που πήρε μέρος. Οι αγώνες που έγιναν ενισχύουν τα βήματα ενότητας και συμμαχίας των εργαζομένων με τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες. Με τις μεγάλες απεργίες, τα συλλαλητήρια, τα μπλόκα των αγροτών, το εργατικό - λαϊκό κίνημα έδειξε ότι είναι όρθιο, ζωντανό, μαχητικό, παρά τις δυσκολίες. Αυτό το κίνημα πρέπει να ανασυνταχθεί, να γίνει πιο μαχητικό, πιο ρωμαλέο αμφισβητώντας την κυριαρχία τους. Εχουμε ανάγκη από εργατικό, λαϊκό κίνημα ανατροπής, που να εκφράζει τους καημούς των εργαζομένων. Σε αυτόν το δρόμο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης βάδιζε, βαδίζει και θα βαδίζει το σωματείο μας. Τώρα απαιτείται ξεσηκωμός, συσπείρωση στο συνδικάτο. Δίνουμε ταξική απάντηση στην επίθεση της εργοδοσίας. Εμείς έχουμε τη δύναμη, αρκεί να το πιστέψουμε!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ