Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Υλικά από την αλληλογραφία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη

Ο Ν. Σουκατζίδης
Ο Ν. Σουκατζίδης
Συνεχίζει να παίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες και να συγκινεί, η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», που αναφέρεται στους διακόσιους κομμουνιστές από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή. Πρόκειται για μια ταινία μυθοπλασίας που σκιαγραφεί πλευρές της ζωής των κρατουμένων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, απεικονίζει τη σκληρότητα των Γερμανών ναζί, τη φρίκη των βασανιστηρίων και των εκτελέσεων, αλλά κυρίως την ηθική υπεροχή των κομμουνιστών κρατουμένων, των οργανωμένων δυνάμεων που καταφέρνουν μέσω του κομματικού μηχανισμού να μαθαίνουν τα νέα του μετώπου και τις νίκες του Κόκκινου Στρατού, που σκορπούν δύναμη και ελπίδα στους συναγωνιστές τους και στους οικείους τους, που με τη στάση τους μέχρι το τέλος βαδίζοντας ορθόστητοι για την εκτέλεση... «εξευτελίζουν έως και το θάνατο» (όπως έγραψε για αυτούς ο Θέμος Κορνάρος, στο συγκλονιστικό του έργο «Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Κεντρικό πρόσωπο στην ταινία είναι ο Ναπολέων Σουκατζίδης, κομμουνιστής κρατούμενος στο Χαϊδάρι, από τα στελέχη του ΚΚΕ που πιάστηκαν κατά τη διάρκεια της Μεταξικής δικτατορίας και φυλακίστηκαν στην Ακροναυπλία. Από τα στελέχη εκείνα που το δικτατορικό καθεστώς τούς αρνήθηκε να πολεμήσουν το '40 και αργότερα τους παρέδωσε έγκλειστους στους Γερμανούς ναζί.

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης εκτελούσε στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή Κ. Φίσερ (ήταν και «στρατοπεδάρχης» σύμφωνα με τον Θ. Κορνάρο). Η ηρωική του στάση ξεχωρίζει, καθώς του προτάθηκε να μην εκτελεστεί μαζί με τους 199 συγκρατούμενούς του και να μπει κάποιος άλλος κρατούμενος στη θέση του, όμως εκείνος αρνήθηκε.

Υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ

Γράμμα στον πατέρα του στην Κρήτη, από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου (Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ)
Γράμμα στον πατέρα του στην Κρήτη, από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου (Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ)
Με αφορμή την ταινία ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα δύο υλικά από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ: Ενα ταχυδρομικό δελτάριο κι ένα γράμμα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, προς τον πατέρα του Φώτη στην Κρήτη.

Στο γράμμα που φαίνεται δίπλα, ο Ν. Σουκατζίδης γράφει:

«Κύριον Φώτιον Σουκατζίδην

Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης

Στρ. Συγ/σεως Χαϊδάρι - Αθήνα, 28.9.43.

Πατερούλη αγαπημένε,

Είμαι ζωντανός. Είμαι καλά. Για την καθυστέρηση δε φταίω. Μονάχα σήμερα μπορώ να σου γράψω ύστερα από τόσον καιρό. Και μονάχα ένα γράμμα δικαιούμαι να στέλνω το μήνα. Θά 'ναι πάντα δικό σου κ' της αδελφούλας μαζί. Το μέρος που θ' αφορά εκείνη να της το στείλεις αμέσως. Κι οι δυο σας να μου γράφετε κάθε δυο - τρεις μέρες, να 'χω τουλάχιστον νέα δικά σας. Με τη Χαρούλα είμαι καταενθουσιασμένος. Είναι μεγάλη ψυχή. Κανείς από τους φίλους μου δεν είδε από δικό του άνθρωπο την αγάπη, τη λατρεία κ' την αφοσίωση που είδα γω από τη Χαρούλα. Λεφτά να στέλνεις μόνο σε κείνη. Εγώ δεν επιτρέπεται να παίρνω. Φιλιά σ' όλους.

Σε φιλώ γλυκά - γλυκά

Ναπολέων».

Τα υλικά αυτά που βρίσκονται στο Αρχείο του ΚΚΕ για τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη τα έχει προσφέρει στο Κόμμα η Χαρά Κυπραίου - Λιουδάκη, που ήταν αρραβωνιαστικιά του, για την οποία μιλάει τόσο τρυφερά στο γράμμα του και που εμφανίζεται ως ένα από τα πρόσωπα της μυθοπλασίας στην ταινία του Π. Βούλγαρη.

Μέρος της συλλογής αυτών των υλικών είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ, στη διεύθυνση http://arxeio.kke.gr, όπου ο επισκέπτης μπορεί επίσης να βρει ένα βιογραφικό σημείωμα για τον Ν. Σουκατζίδη, με στοιχεία της δράσης του, από τα 18 του χρόνια που οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και συνέδεσε έτσι από νωρίς τη μοίρα του με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μέχρι που πιάστηκε τον Ιούνη του 1936, ως πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μαζί με άλλους 4 κομμουνιστές προέδρους Σωματείων και στελέχη του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και εκτοπίστηκε στον Αη Στράτη.


Ταχυδρομικό δελτάριο (Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ)
Ταχυδρομικό δελτάριο (Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org