Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΗΣ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΑΡΜΑΔΑΣ SNMG2
Ξεκίνησε τις ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η βρετανική ναυαρχίδα δεμένη στη Σούδα, προ ημερών

CROWN COPYRIGHT

Η βρετανική ναυαρχίδα δεμένη στη Σούδα, προ ημερών
Δεν πρόλαβε να αναλάβει ρόλο ναυαρχίδας στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, και το βρετανικό ελικοπτεροφόρο «HMS Ocean» ξεκίνησε τις «ασκήσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφού προηγουμένως είχε καταπλεύσει στη Σούδα, η - ταυτόχρονα - ναυαρχίδα και μεγαλύτερο πλοίο του Βρετανικού Στόλου, χάραξε ακολούθως πορεία προς τα ανατολικά και περνώντας τη Ρόδο, έδεσε στα ανοιχτά της Μαρμαρίδας, προκειμένου, κατά τουρκικές πηγές, να συμμετάσχει, με εννιά ελικόπτερα και κομάντος που μεταφέρει, στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Dogu Akdeniz - 2017» («Ανατολική Μεσόγειος 2017»). Πρόκειται για πολυεθνική άσκηση «INVITEX» (Invitation Exercise) του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου προσκαλούνται να μετέχουν και πλοία άλλων χωρών που ...όλως τυχαίως διέρχονται από την περιοχή.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα ΝΑΤΟικά πλοία, που επισήμως κατέπλευσαν στο Αιγαίο με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, στην πράξη αποσπώνται σε επιμέρους ομάδες που επιχειρούν από το Γιβραλτάρ μέχρι το Σουέζ, και στα βόρεια μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, ελέγχοντας διαύλους στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, βάζοντας το Αιγαίο και τη χώρα στο επίκεντρο επικίνδυνων εξελίξεων, με την κυβέρνηση να φέρει ακέραιη την ευθύνη.

Αλλωστε, οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί έγραφαν πρόσφατα σε σχετική ανακοίνωσή τους πως «κατά τους προσεχείς μήνες, η SNMG2 θα συμμετάσχει σε πολλές πολυεθνικές ασκήσεις για την ανάπτυξη μεγαλύτερης διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των μελών του ΝΑΤΟ. Το "HMS Ocean" είναι ένα μεγάλο και εξαιρετικά ικανό πλοίο υποστήριξης αμφίβιων επιθέσεων, κάτι που θα του επιτρέψει να συμβάλει σημαντικά στο πρόγραμμα άσκησης (σ.σ. του ΝΑΤΟ)». Αλλωστε, στην ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι θα κουβαλά και πεζοναύτες από Βρετανία και ΗΠΑ.

Σταθερή η ανάληψη επικίνδυνων ρόλων

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, 4 πλοία της λυκοσυμμαχίας και 1 υποβρύχιο, από Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία, σε συνεργασία με αεροσκάφη θαλάσσιων περιπολιών από Ελλάδα και Τουρκία, διεξήγαγαν από 14 έως 30 Οκτώβρη περιπολίες «ασφαλείας» σε διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου, ως μέρος της ΝΑΤΟικής «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Sea Guardian».

Επισήμως, οι περιπολίες εστίασαν στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τις θαλάσσιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα από τις ακτές της Συρίας έως τις ακτές του Ισραήλ και του Λιβάνου, όπου ακριβώς συγκεντρώνονται και ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

Εξάλλου, η αρμάδα υποστηρίχτηκε για ανεφοδιασμό της από το πλοίο γενικής υποστήριξης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Προμηθέας» και το αντίστοιχο τουρκικό «Akar».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ