Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Προς ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας πάνω σε επικίνδυνα σχέδια

Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, καθώς σήμερα προγραμματίζεται τριμερής με τους ομολόγους του Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο παραπέρα ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας. Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θέλει εντατικοποιήση των κοινών ασκήσεων, ανεφοδιασμό ελληνικών αεροσκαφών από ισραηλινά μέσα στην Ανατολική Μεσόγειο κ.λπ.

Ο Ισραηλινός συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τον Ελληνα υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο. Ο τελευταίος δήλωσε σχετικά ότι η διμερής αμυντική συνεργασία «έχει συστηματοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια - και ιδιαίτερα τα 3 τελευταία χρόνια - μέσα από προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας». Οτι υπάρχει «ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση αυτών των προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις μας έχουν ανταλλάξει πολύτιμες επιχειρησιακές και διδακτικές εμπειρίες και διαθέτουν ήδη ένα υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας».

Μίλησε, εξάλλου, για οικοδόμηση ενός «πυλώνα σταθερότητας, σε συνεργασία με την Κύπρο, αλλά και τις άλλες μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής», ώστε να αντιμετωπιστούν οι «εξτρεμιστές», προκειμένου να εδραιωθεί η ιμπεριαλιστική ειρήνη και να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου.

Είπε, άλλωστε, ότι οι δύο υπουργοί Αμυνας διαπίστωσαν «ότι υπάρχουν και άλλες δυνατότητες εμβάθυνσης των αμυντικών μας σχέσεων: στη συνεργασία και στη συνεκπαίδευση, στην αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, στους τρόπους προστασίας κρίσιμων υποδομών (βλ. αγωγούς και πλατφόρμες καυσίμου) και βεβαίως στον σημαντικότατο τομέα της επαύξησης της αμυντικοτεχνικής μας συνεργασίας, που δρομολογούνται μέσα από κοινές συνεργασίες και στην αμυντική μας βιομηχανία».

Πρόσθεσε πως η «ασφάλεια» της Ανατολικής Μεσογείου «διακυβεύεται από πληθώρα κρίσεων και απειλών (...) και η αντιμετώπισή τους είναι εφικτή μόνο με τη σημαντική συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Για δε τη σημερινή τριμερή, είπε ότι «αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα» και ότι έχει «ιδιαίτερη σημασία η επέκταση της συνεργασίας μας και στον ενεργειακό τομέα, με τη δημιουργία ενεργειακών οδών που θα μπορέσουν να συνδέσουν τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη».

Βέβαια, ο Ισραηλινός, ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε να επεκταθεί στα Ενεργειακά, να αναλάβει την όποια δέσμευση, δείχνοντας έτσι και το μεγάλο «παζάρι» που υπάρχει στο παρασκήνιο, όπως και τα υπόλοιπα σχέδια π.χ. για πέρασμα των αγωγών μέσω Τουρκίας. Παρέπεμψε σε μελλοντικές επαφές των πρωθυπουργών Ελλάδας, Ισραήλ και του Προέδρου της Κύπρου.

Παραπέρα, χαρακτήρισε μεγάλη απειλή το «ριζοσπαστικό Ισλάμ» στο οποίο ενέταξε Ιράν, «Χεζμπολάχ» και την «Αλ Κάιντα». Ευχαρίστησε, δε, την ελληνική πλευρά για τη συμμετοχή της (με πολεμικό πλοίο) στη θαλάσσια δύναμη «Unifil», που στο όνομα της απαγόρευσης επανεξοπλισμού της «Χεζμπολάχ», εκτελεί περιπολίες και έλεγχο στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδωσε τον «οδικό χάρτη» για εμπλοκή και επικίνδυνες διευθετήσεις(2022-04-06 00:00:00.0)
Με άξονα την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών(2019-07-30 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η «αξιοποίηση» της Κύπρου στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς(2018-11-09 00:00:00.0)
Η «στρατηγική συμμαχία» με το Ισραήλ(2018-01-31 00:00:00.0)
Διεύρυνση διμερούς συνεργασίας(2016-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ