Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Σαν σήμερα άνοιξε ο δρόμος των Σοσιαλιστικών Επαναστάσεων!

Σήμερα είναι η μέρα! Η μέρα κατά την οποία ο Λένιν ανακοίνωσε ότι «η εργατοαγροτική Επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε».

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς 100 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917.

Σ' όλη τη διάρκεια του 2017 ο «Ριζοσπάστης» παρακολούθησε με συνεχή αφιερώματα την πορεία από την Επανάσταση του Φλεβάρη έως και τον Οκτώβρη του 1917.

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί τη στιγμή που έγινε το μεγαλύτερο έως σήμερα επαναστατικό άλμα της ανθρωπότητας προς το μέλλον. Ενα κοσμοϊστορικό γεγονός που σημάδεψε όσο κανένα άλλο ολόκληρο τον 20ό αιώνα και τη μετέπειτα πορεία της ανθρωπότητας μέχρι τις μέρες μας. Η νίκη της προλεταριακής επανάστασης στη Ρωσία πυροδότησε το πιο σημαντικό κίνημα μαζών για την κοινωνική απελευθέρωση που γνώρισε η Ιστορία, το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα. Απέδειξε έμπρακτα ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος και ότι η εργατική τάξη μπορεί να οικοδομήσει μια ανώτερη κοινωνία, που καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το 1917 και ο Οκτώβρης του έγιναν σύμβολα και συνώνυμο της γέννησης ενός καινούργιου κόσμου. Ανοιξαν μια νέα περίοδο για την ανθρωπότητα, την περίοδο των Σοσιαλιστικών Επαναστάσεων, γεγονός που δεν αναιρείται από τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες.

Οπως έγραψε ο Λένιν συνοψίζοντας την ιστορική σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης, «εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θ' αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε».

Μια μέρα πριν

Ο ένοπλος αγώνας για την εξουσία των Σοβιέτ σηματοδοτήθηκε το πρωινό της 24ης Οκτώβρη (6 Νοέμβρη με το σημερινό ημερολόγιο) όταν στο τυπογραφείο της μπολσεβίκικης εφημερίδας «Ραμπότσι Πουτ» έκανε επιδρομή ένα σώμα από ευέλπιδες. Μονάδες της Κόκκινης Φρουράς στάλθηκαν για να διώξουν τις αντεπαναστατικές δυνάμεις. Στις 2 το μεσημέρι η εφημερίδα τυπώθηκε με κάλεσμα για ανατροπή της Προσωρινής Κυβέρνησης και εγκαθίδρυση της εξουσίας των Σοβιέτ.

Την ίδια μέρα, η Επιτροπή Πετρούπολης των μπολσεβίκων ανακοίνωσε ότι «θεωρεί απαραίτητο καθήκον όλων των δυνάμεων της Επανάστασης την άμεση ανατροπή της κυβέρνησης και την παράδοση της εξουσίας στα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών αντιπροσώπων τόσο στο κέντρο, όσο και τοπικά. Για την εκπλήρωση του καθήκοντος αυτού, η Επιτροπή Πετρούπολης έχει τη γνώμη ότι πρέπει απαραίτητα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, να περάσουμε στην επίθεση με όλη την οργανωμένη δύναμη της Επανάστασης...».

Η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή (ΣΕΕ) έστειλε στους επιτρόπους, στις επιτροπές συνταγμάτων και στα επιτελεία της Κόκκινης Φρουράς τη διαταγή αρ. 1, σύμφωνα με την οποία όλες οι στρατιωτικές μονάδες της φρουράς (περίπου 150.000 άντρες) και τα τμήματα της Κόκκινης Φρουράς (που αριθμούσαν περισσότερα από 20.000 άτομα) καλούνταν σε μαχητική ετοιμότητα.

Στις 5 μ.μ. το κεντρικό τηλεγραφείο πέρασε στα χέρια των μπολσεβίκων. Μερικές ώρες αργότερα καταλήφθηκε και το τηλεγραφικό πρακτορείο της Πετρούπολης.

Στις 7 το βράδυ οι κοκκινοφρουροί και οι επαναστατημένοι στρατιώτες κατέλαβαν όλες τις γέφυρες πάνω από τους ποταμούς Μπολσάγια, Μάλαγια Νεβά και Μπολσάγια Νέβκα, εκτός από τις γέφυρες Νικολάγιεφσκι και Ντβορτσόβι.

Στο Σμόλνι φτάνει ο Λένιν και τίθεται επικεφαλής της Επανάστασης.

Η Κεντρική Επιτροπή του Στόλου της Βαλτικής διατάσσει να πάνε στην Πετρούπολη τα αντιτορπιλικά «Ζαμπιγιάκα», «Στράνσι» και «Μέτκι». Στους μάχιμους λόχους των πλοίων δόθηκε διαταγή στις 12 τη νύχτα να φτάσουν στο σταθμό και από εκεί με στρατιωτικό τρένο να κατευθυνθούν στην Πετρούπολη.

Ξημερώνει η 7η Νοέμβρη

Στη 1.25 τη νύχτα της 25ης Οκτώβρη (7 Νοέμβρη) τμήμα ναυτών, κοκκινοφρουρών και στρατιωτών κατέλαβε το κεντρικό ταχυδρομείο.

Στις 2 τη νύχτα στρατιώτες του 6ου Εφεδρικού Τάγματος Μηχανικού κατέλαβαν το σταθμό Νικολάγιεφσκι. Την ίδια στιγμή, στον ηλεκτροσταθμό της πόλης έφτασε επίτροπος εκ μέρους της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής. Διακόπηκε ο φωτισμός των κτιρίων της κυβέρνησης.

Στις 3.30 π.μ. το καταδρομικό «Αβρόρα» αγκυροβόλησε κοντά στη γέφυρα Νικολάγιεφσκι, σε μικρή απόσταση από τα Χειμερινά Ανάκτορα. Με διαταγή της ΣΕΕ άρχισε η μεταφορά στην πρωτεύουσα τμήματος 8.000 ένοπλων ναυτών από τις πόλεις Ελσινγκφορς (Ελσίνκι), Ρέβαλ (Ταλίν) και Κρονστάνδη.

Κατά τις 6 π.μ. οι ναύτες κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της Κρατικής Τράπεζας και τα γραφεία των κεντρικών εφημερίδων.

Το πρωί της 25ης Οκτώβρη σχεδόν ολόκληρη η Πετρούπολη είχε περάσει στα χέρια των εξεγερμένων.

Καθώς οι επαναστατικές δυνάμεις είχαν ήδη καταλάβει τα σπουδαιότερα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, ο Λένιν, στις 10 το πρωί, γράφει εκ μέρους της ΣΕΕ την έκκληση «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με την οποία έκανε γνωστό το πέρασμα της κρατικής εξουσίας στα χέρια ενός οργάνου του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών αντιπροσώπων της Πετρούπολης, στα χέρια της ΣΕΕ, που βρισκόταν επικεφαλής του προλεταριάτου και της φρουράς της Πετρούπολης.

Στις 10 π.μ. περίπου ο Κερένσκι την «κοπανάει» από την εξεγερμένη Πετρούπολη.

Από τις 12 μέχρι τη 1 το μεσημέρι καταλαμβάνεται το ανάκτορο Μαριίνσκι.

Στις 14.35 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σμόλνι συνεδριάζει το Σοβιέτ της Πετρούπολης και διαβάζεται η ανακοίνωση της ΣΕΕ για την ανατροπή της Προσωρινής Κυβέρνησης και τη νίκη της Επανάστασης.

Στη συνεδρίαση, για πρώτη φορά μετά από τα γεγονότα του Ιούλη, μίλησε ανοιχτά ο Λένιν. Εκεί ο Λένιν διακήρυξε: «Η εργατοαγροτική Επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε».

Κατά τις 6 το απόγευμα περικυκλώθηκαν και τα Χειμερινά Ανάκτορα, όπου παρέμενε η Προσωρινή Κυβέρνηση.

Το βράδυ ξεκίνησε στο Σμόλνι τις εργασίες του το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών αντιπροσώπων.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου καταλήφθηκαν με έφοδο και τα Χειμερινά Ανάκτορα. Οι επαναστατημένοι στρατιώτες, ναύτες και κοκκινοφρουροί όρμησαν στο εσωτερικό των Χειμερινών Ανακτόρων. Συλλαμβάνεται η Προσωρινή Κυβέρνηση.

Στις 5 το πρωί, σχεδόν ομόφωνα (με 2 κατά και 12 λευκά), το Συνέδριο επικύρωσε το γραμμένο από τον Λένιν διάγγελμα «Προς τους εργάτες, τους στρατιώτες και τους αγρότες!», με το οποίο διακηρυσσόταν το πέρασμα όλης της εξουσίας στα χέρια των Σοβιέτ και δινόταν η εντολή να εξασφαλιστεί πραγματική επαναστατική τάξη.

Αυτό σήμαινε ότι το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ παρέλαβε την εξουσία από τη Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή και διακήρυξε το πέρασμα όλης της εξουσίας στη χώρα στα χέρια των Σοβιέτ των εργατών, των στρατιωτών και των αγροτών αντιπροσώπων.

Ακολούθησε η συνεδρίαση που ενέκρινε το διάταγμα για την ειρήνη και το διάταγμα για τη γη.

Το Συνέδριο σχημάτισε εργατοαγροτική κυβέρνηση - το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων.

Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων έγινε ο Βλαντιμίρ Ουλιάνοφ Λένιν. Στο Συμβούλιο μπήκαν οι λαϊκοί επίτροποι: Εσωτερικών Α. Ρίκοφ, Γεωργίας Β. Μιλιούτιν, Εργασίας Α. Σλιάπνικοφ, Εμπορίου και Βιομηχανίας Β. Νογκίν, Λαϊκής Παιδείας Α. Λουνατσάρσκι, Εξωτερικών Λ. Τρότσκι, Δικαιοσύνης Ν. Γκλέμποφ - Αβίλοφ, Εθνικοτήτων Ι. Β. Στάλιν, στρατιωτική επιτροπή από τους Β. Αντόνοφ - Οφσέενκο, Ν. Κριλένκο και Π. Ντιμπένκο.

Ακολούθησε εκλογή νέας Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ.

Γύρω στις 6 το πρωί στις 27 Οκτώβρη το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ έκλεισε τις εργασίες του.

Σε διάρκεια δύο ημερών είχε εκπληρώσει ένα ιστορικά σπουδαίο έργο: Εδραίωσε τη νίκη της ένοπλης εξέγερσης, διακήρυξε την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Από το ξεκίνημα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου ο Λένιν προσανατόλισε το Μπολσεβίκικο Κόμμα σε γνήσια διεθνιστική θέση, που καλούσε την εργατική τάξη να παλέψει για την έξοδο από τον πόλεμο με ανατροπή της αστικής τάξης της Ρωσίας. Αυτή η κατεύθυνση, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ήταν σχεδόν μοναδική στο διεθνές εργατικό κίνημα κι έδωσε στους μπολσεβίκους τις απαραίτητες προϋποθέσεις και την ικανότητα ώστε να ηγηθούν της πάλης για την Επανάσταση κατά τη διάρκεια του πολέμου και κατά τη λήξη του, αξιοποιώντας την επαναστατική κατάσταση που αντικειμενικά προέκυψε.

Οι μπολσεβίκοι ήταν το μοναδικό κόμμα που από τη στιγμή της δημιουργίας του είχε συνδέσει τον εαυτό του ανοιχτά με την τύχη του προλεταριάτου, για να το προετοιμάσει για την εκπλήρωση της μεγάλης ιστορικής αποστολής του, την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Μέσα από τις θύελλες και τα αιματηρά διδάγματα της αστικοδημοκρατικής επανάστασης του 1905 - 1907, μέσα από τα τρομερά χρόνια της αντίδρασης που ακολούθησαν μετά από την ήττα της, μέσα από τη φωτιά και τους καπνούς του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μόνο αυτό, κυνηγημένο στην παρανομία, διέσωσε την πίστη στα ιδεώδη της εργατικής τάξης, υπερασπίζοντας αποφασιστικά το μαρξισμό ενάντια σε κάθε είδους αναθεώρηση και οπορτουνιστική παρέκκλιση, αναπτύσσοντας δημιουργικά την επαναστατική μαρξιστική θεωρία και στρατηγική, συνενώνοντάς την στην πορεία της Επανάστασης με το μαζικό προλεταριακό κίνημα.

Σε όλες τις ιστορικές καμπές διατήρησε σταθερά το σκοπό της ύπαρξής του ως Κόμματος της εργατικής τάξης και ανέπτυσσε την πολιτική του για την επίτευξη αυτού του σκοπού: Την προετοιμασία του προλεταριάτου για την αποφασιστική μάχη, για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ